Отчуждаването и закупуване на терени за един от проектите на

...
Отчуждаването и закупуване на терени за един от проектите на
Коментари Харесай

Пловидвската железница може да тръгне най-рано през 2028 г. И то оптимистично

Отчуждаването и закупуване на терени за един от плановете на градската железница ще отнеме най-малко две години, съвсем колкото е планувано за градежа Линиите в посока гара Филипово - гара Пловдив и Пловдив - Асеновград ще се удвоят Разглежда се алтернатива ръководството да се прави посредством ново сдружение или " Екобус Пловдив " Отчуждаването и закупуване на терени за един от плановете на градската железница ще отнеме най-малко две години, съвсем колкото е планувано за градежа Линиите в посока гара Филипово - гара Пловдив и Пловдив - Асеновград ще се удвоят Разглежда се алтернатива ръководството да се прави посредством ново сдружение или " Екобус Пловдив "
Бавничко, траверс по траверс и релса по релса. Така наподобява, че Пловдив ще трасира своя път към един резистентен градски превоз. Става въпрос, несъмнено, за градската железница, която се възроди като концепция при започване на предходната година, а доскоро повече от няколко месеца стана ясно, че тя ще бъде разграничена на вътрешен и външен кръг.

По първият от тях, който също е разграничен на две елементи, към този момент се работи с няколко дейни плана и бюджет от съвсем 500 млн. лева С 244 млн. лева ще се прявят реконструкциите на връзките Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре през гара Тракия, пробивът под Централна гара и нейната реорганизация, които се планува да бъдат подготвени до края на 2024 година
Реклама
Втората част, с бюджет от 242 млн. лева, съдържа в себе си амбициозният план за естакада по бул. " Копривщица " с височина от 15 метра и дължина от 1.1 км, структурата на нов мост над Марица и други

По-голямата част от средствата са обезпечени по Механизма за свързване на Европа. Европейското финансиране е в размер на 70% от тази сума. Останалите 30% са обезпечени от националния бюджет.

Оптимистичният сюжет всичко това да бъде завършено в целокупност обаче не наподобява толкоз оптимистично. Датата за това съгласно него е 2028 година, стана ясно на работна среща в сряда в регионална администрация Пловдив, на която участваха представители на общините Пловдив, Асеновград, Марица, Родопи и Куклен, ръководителят на плана от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски, както и представители на Сдружение " Бизнесът за Пловдив " и на " Тракия икономическа зона "
Бакалски сметки
Безспорно един от по-сложните планове в двата кръга е построяването на естакадата по бул. " Копривщица ". Тепърва следва да стартира развой по отчуждаване на парцели за нейното създаване и да бъде определен реализатор, документите за чиято процедура сега се изготвя. Една от новостите в плана е, че естакадата и обвързвания с нея мост над Марица ще бъдат изпълнени като двулентови жп линии. По този метод от НКЖИ плануват да се понижи трафика и да разреши по-често придвижване на железницата. Строежът на естакадата не се чака да стартира по-рано от 2025 година
Реклама
" Процесът по отчуждаването на парцелите, които са по самата права, ще ни забави, като се надявам това закъснение да не е огромно. Имотите сами по себе си не са доста, а и множеството са благосъстоятелност на община Пловдив, тъй че се надяваме в двугодишния период, който сме си сложили, да можем да отчуждим и заплатим за парцелите. Строителството няма да може да стартира до преди края на 2024 година, тъй като значително сме лимитирали пътническото и товарно придвижване поради осъществяването на другите елементи на плана от гара Пловдив, пробивът и връзките с Крумово и Скутаре ", разяснява Бакалски.

Три нови спирки са дефинирани за градската железница в посоката гара Филипово - гара Пловдив, която ще употребява естакадата. Те ще се намират на бул. " България ", на кръстовището сред бул. " Копривщица " и бул. " Пещерско шосе ", а последната от тях сега се планува да е или на кръстовището сред бул. " Копривщица " и бул. " 6ти септември " или тъкмо след новия мост над Марица.
Трите нови спирки са планувани да имат довеждащ и отвеждащ от тях градски превоз Източник: Гугъл maps Втори кръг с повече разговор
За разлика от вътрешния кръг на града, за който към този момент има стойностни сметки, разбори и изследвания за потребности на пасажери и разбор на транспорните схеми, външният кръг към момента няма такива. Първи стъпки в това отношение към този момент са стартирани като всяка една от общините е почнала или следва да стартира да води директни диалози с НКЖИ за изглаждането на обособените елементи.

" Не би трябвало да чакаме, тъй като това са процеси също на планиране и отчуждения и създаване на железопътна инфраструктура и съответни спирки, които ние ще рехабилитираме. Рехабилитацията на стоманения път е едната част от осъществяването на тази задача. Другата е да построим съответните спирки, тъй че да дават отговор на всички условия според нашите и европейски правила. Отделно общините би трябвало да дефинират местата на тези спирки, те би трябвало да възнамеряват довеждаща инфраструктура до тях. Защото ние можем да създадем спирка наоколо до самите предприятия и селища, само че довеждащата инфраструктура би трябвало да се извърши от общините. Все отново ние строим железопътна инфраструктура ", разяснява Бакалски.
Срещата в регионалната администрация на Пловдив дава вяра за развиването на плана Фотограф: Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР