Отчитайки случващото се в сектора и голямата международна конкуренция, за

...
Отчитайки случващото се в сектора и голямата международна конкуренция, за
Коментари Харесай

Ангелкова във Варна: Работим за привличането на туристи и от по-екзотични държави

 Отчитайки протичащото се в бранша и огромната интернационална конкуренция, за идната година се надяваме на повече средства за реклама на българския туризъм. Бих желала да благодаря на премиера и на финансовия министър за поддръжката, която оказват на бранша. Така ще отговорим на провокациите и ще утвърдим България като желана туристическа дестинация. В момента се организират срещи по обособените пазари в топ 10 за входящ туризъм, работим самостоятелно на всеки от пазарите, с цел да оценим съответните специфики. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците в съвещанието на Националния съвет по туризъм в курорта Златни пясъци. Основна точка в дневния ред бе планът за Годишна стратегия за национална туристическа реклама за 2020 година

Рекламата за тази година е 11 млн. лева в нашия бюджет. За идната година се надяваме на по-голям бюджет, сега се прецизират детайлите, анонсира министърът пред медии и заяви, че сега се работи освен във връзка с условията на целевите пазари в топ 10, само че и на перспективните - Съединени американски щати, Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Близък изток, които изискват по-специфични дейности, разясни тя.

На въпрос по какъв начин въздействат текстове в общественото пространство против българския туризъм, министърът съобщи: Яд ме е на такава акция, не сме крили, че този сезон ще е сложен след три години непрестанен растеж, не сме крили, че има проблеми в бранша и инцидентни нарушавания, само че те не би трябвало да скапват имиджа на българския туризъм. Всеки проблем решаваме в режим на разговор, тъй че да създадем резистентност на бранша, уточни тя и цитира информация от бизнеса, че има задоволително туристи в курортите и по цялото море. Работим с общи старания, с цел да създадем продукта ни резистентен и желан. Проблеми, които са замитани 20-30 години, в този момент решаваме дружно, стана ясно от думите й.

Министърът благодари на бизнеса и локалните управляващи за постигнатото през последните години и за напъните то да се задържи макар прогнозите за спад от значими туристически пазари  като Русия и Германия. Ето за какво плануваните действия, в това число и за национална туристическа реклама, са за приток на туристи през летните сезони на 2020 и 2021 година, уточни още тя. 

Програмата за реклама включва разнородни канали. Извън туристическите изложби, онлайн рекламата, която заема основно място, ще предложим и съответни стъпки за поддръжка на проведения туризъм с спомагателни средства за промотиране, разясни министър Ангелкова. Механизмът, който се приготвя сега, е основан върху броя туристи в записаните места за настаняване. Това действително ще подкрепи бранша точно посредством спомагателна реклама. Подкрепата ще се реализира като начало през месеците юни и септември, към които към този момент има към момента по-малък интерес.  

Министърът оцени работата в районите и благодари на всички, които се включиха в организациите за ръководство на туристическите региони. Те могат да дефинират фокуса, който е значим за районите и за съответните цели в развиването им. С вицепремиера Екатерина Захариева разясняваме опцията за издаване на многократни визи за туристи от Русия и Турция, което несъмнено ще насърчи туристопотока от тези страни към България. Ще подкрепим препоръчаното от сътрудниците – обсъждаме какъв брой дълги могат да бъде визите и дали ще са  многократни, това би подкрепило проведения туризъм.

Министърът на туризма обърна внимание и върху значимостта на Единната система за туристическа информация, която ще ограничи сивата стопанска система в туризма и ще увеличи сигурността на посетителите. ЕСТИ е доста значима освен поради връзката с Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи. Тя ще ни помогне и за по-детайлизирани и задълбочени разбори, когато приказваме за тактика, заключи тя. Обявихме старта на ЕСТИ през февруари и дадохме задоволително дълъг гратисен интервал на бизнесмените и общините до 1 октомври 2019 година за попълване на данните. Обръщам внимание, че това е обвързване по закон. Освен санкция, глобите плануват лишаване на категорията на обекта при наново нарушаване, предизвести министър Ангелкова.

" 2019 година е преломна за туристическия бранш. Спадът на туристи по някои пазари след историческия връх от предходната година не е мотив за обезсърчение “, разяснява зам.-председателят на УС на Националния ръб по туризъм Мартин Захариев. Според него отрицателната акция, която върви в обществените мрежи и някои медии, играе неприятна роля. Трябва да се самоуважаваме малко повече и да ценим това, което България има. Със удовлетворение желая да кажа, че документите на Министерството на туризма от година на година стават все по-задълбочени и съвременни и това е по този начин, тъй като имаме работещо министерство, уточни още Захариев.

Сийка Кацарова, ръководител на УС на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, се спря и на различен главен проблем за бранша - сезонността. Той съгласно нея би трябвало да бъде решен не от едно министерство, а от цялата администрация, и открои смисъла на СПА туризма това да се случи. 

По-рано през вчерашния ден министър Ангелкова се срещна с ръководители и членове на Съюза на хотелиерите-кк Златни пясъци и на Съюза на притежателите за развиване на кк  Златни пясъци.  В програмата й са включени също срещи за туристическите  пазари Германия и Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР