Отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност,

...
Отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност,
Коментари Харесай

Единството на Европа и Северна Америка е по-важно от всякога, каза Борисов на шефа на НАТО

Отчитайки днешните опасности и провокации пред интернационалната среда за сигурност, страната ни преглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всеки път ", това е споделил министър-председателят Бойко Борисов на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в телефонен диалог, заяви държавната осведомителна работа. Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха сред държавните и държавни ръководители на страните - членки в НАТО, която ще се организира на 3 и 4 декември 2019 година в Лондон.

Борисов е изтъкнал, че националната сигурност и защита на България са обезпечени единствено в границите на груповата защита на НАТО. " Вярвам, че решенията на висшия конгрес ще доведат до по-нататъшно подсилване както на опциите за въздържане и защита, по този начин и на трансатлантическата връзка сред Европа и Северна Америка ", декларирал министър председателят Борисов пред генералния секретар на НАТО.

В хода на диалога си със Столтенберг министър-председателят отбелязал, че от началото на 2018 година България сполучливо ползва националния План за повишаване на отбранителните разноски до 2024 година " С предплатеното заплащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел към този момент е реализирана и в края на актуалната 2019-а година разноските се чака да доближат 3.1% от Брутният вътрешен продукт ", споделил още Борисов.

Той показал пред Столтенберг, че България има три съществени фокуса в своята отбранителна политика - повишение на разноските за защита, рационализация и превъоръжаване, и превъзмогване на недостига на персонален състав във Въоръжените сили.

" Разглеждаме присъединяване си в задачи и интервенции на НАТО като главен приоритет и имаме намерение да запазим уговорката и приноса си към тях ", споделил още Борисов.

Йенс Столтенберг е отпред на НАТО от 2014 година През 2017 година мандатът му бе продължен до 2020 година, а през тази с още две години до 2022 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР