Отчитат масови анулации и нулеви резервации От днес големите ски

...
Отчитат масови анулации и нулеви резервации От днес големите ски
Коментари Харесай

Зимните курорти затварят


Отчитат всеобщи анулации и нулеви резервации

От през днешния ден огромните ски зони Банско, Боровец и Пампорово, както и „ Витоша ски " не работят, макар съществуването на сняг в края на ски сезона. Затварянето им е предизвикано от изключителната обстановка и увеличаващите се случаи на ковид в страната. Заведенията в курортите не работят от въвеждането на изключителните ограничения, хотелите всеобщо завършват работа, изпращат последните туристи и се готвят да освобождават личен състав.

Съоръженията, за които има снежна завивка на Витоша, до през днешния ден работеха при специфични ограничения за сигурност, преди този момент бяха прекъснати всички групови занимания на ски учебните заведения. Възможно бе само самостоятелно образование, лимитирано беше нощното каране на ски поради по-оскъдната снежна завивка. От през днешния ден преустановяват работа всички уреди, ски дрешникът и ски учебното заведение.

Изпълнителният шеф на „ Витоша ски " Костадин Костадинов изясни, че кабините са били дезинфекцирани по предписанията на здравните управляващи, а личният състав е разполагал с дезинфектанти. Качвани са били по един или двама души в кабина на лифта. Костадинов е безапелационен, че качващите се за спорт в планината са намалели.

В последните 10 дни туристи всеобщо са отказвали резервациите си за курорта Банско, споделя Малин Бистрин от съюза на туристическия бизнес в курорта. След записаните 2 случая на ковид по предписание на прокуратурата и с решение на спешния щаб в Банско ски зоната на града бе затворена през вчерашния ден.

„ Стриктно се съобразяваме с условията на държавното управление ", удостовери Малин Бистрин. През уикенда туристите са били над 2 хиляди от близо 30 страни, множеството са англичани.

„ Има хотели, които работят и просто би трябвало да стане ясно, че тези хора имат ангажимент към посетителите си. Кетъринг. Хранене по стаите. Вечерта дават поръчките, носи се по стаите. Много е мъчно, само че няма опция ", разяснява Бистрин. Според него терзанията на хората от хотелиерскиябарнш са свързани освен с настъпващата рецесия, само че и с несигурното бъдеще. „ Защото ние не знаем какъв брой ще продължи. Знаем, че би трябвало да се пазим, нокризата ни удря извънредно крепко. "

Обстановката в Пампорово е по-спокойна. Въпреки това от курорта взеха решение да прекратят работата на ски зоната. В сряда затваря и последният огромен хотел в Пампорово. Ски зоната в Чепеларе също затвори порти. Поетапно се затварят множеството хотели, увери Мариан Беляков от „ Пампорово АД ". Въпреки че няма регистриран случай на територията на курорта, там са решени да взимат превантивни ограничения. „ Да бъдем съпричастни с всичко, което се случва като цяло в страната. "

Топлото време и дъждовете в края на февруари са затруднили работата на ски зоната досега, означи още Беляков. „ Имахме упорит проект да задържим колкото може повече хора на работа в тези доста сложни пролетни месеци до лятото. Анулирали сме мероприятия за хиляди хора. За страдание резултатът от това ще бъде, че ще би трябвало да бъдат освободени значително хора, ще би трябвало да бъдат пуснати хора в платени и неплатени отпуски. Това е ситуацията. В последна сметка здравето и спокойствието на популацията, на района е по-важно от това една ски зона да работи ", разяснява той.

В Пампорово регистрират доста анулирани ваканции и предварителни напускания на курорта. Останалите там туристи са главно от Ирландия. „ Драстично понижа броят на резервациите, те безусловно стопираха и анулациите стигнаха 98-99% от всичко, което беше резервирано. "

Ски зоната в Боровец също е затворена от през днешния ден. От сряда стопира да работи и най-големият хотел в курорта. Мярката се вкарва, с цел да се минимизират рисковете за здравето и сигурността на всички посетители и чиновници в курорта.

Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец изясни, че държат връзка с всички туроператори. „ И сме помолили нашите сътрудници туроператори да създадат всичко допустимо по най-бързия метод да придвижат гостите до дестинацията, от която идват. В хотелите сме взели нужните ограничения. Затворили сме всички зони, които не би трябвало да работят - спа центровете, питейните заведения, заведенията за хранене. Гостите могат да стоят в своите стаи и да се хранят там. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР