Отчитането на т.нар. мъртви души в училищата, за чието обучение

...
Отчитането на т.нар. мъртви души в училищата, за чието обучение
Коментари Харесай

И в университетите има мъртви души

Отчитането на така наречен " мъртви души " в учебните заведения, за чието образование страната заплаща, само че действително учениците не са в клас, е процедура, против която просветното министерство от дълго време се бори, към този момент с изменчив триумф. Оказва се обаче, че този почин е пренесен, въпреки и много по-фино, на по-горно равнище - в университетите. Макар държавните вузове да започнаха да получават финансиране съгласно комплексната си оценка, включваща качеството на образование и реализацията на студентите, към момента броят на обучаваните кандидат-висшисти е от значително значение за образуването на бюджетите им. Вероятно по тази причина на някои места контролът по постоянното наличие на лекции е мощно занижен, а младежите биват оставяни да работят по време на следването си, преминавайки в самостоятелна или задочна форма. Тя обаче продължава да се регистрира като постоянна, което коства три пъти повече от издръжката за задочното образование. Така вредите за държавния бюджет възлизат на стотици хиляди левове.

................

Поне четири университета са ощетили страната, отчитайки студенти в постоянна форма на образование, които обаче действително са се обучавали по самостоятелен образователен проект или в задочна форма. Това демонстрира инспекция на просветното министерство, осъществена по сигнал на пловдивския публицист Христо Казашки, който даде на вестник " Сега " цялата документи по проблема.

Казашки нееднократно е алармирал за слабия надзор, който университетите в България реализират във връзка с наличието и заетостта на постоянните студенти, планувани по образователните им проекти. През май т.г. той подава сигнал до просветното министерство, защото разполага с данни за неточно отчитане на постоянни студенти в четири наши вуза - Великотърновски университет " Св. Св. Кирил и Методий ", Русенски университет " Ангел Кънчев ", Стопанска академия " Д. А. Ценов " - Свищов, и Шуменски университет " Еп. Константин Преславски ". Три месеца по-късно от МОН идва отговор, който удостоверява визираните от него нарушавания. Темата за глобите обаче е подмината. Ето какво по-точно демонстрират инспекциите на министерството, чийто предмет са били формите за реализиране на контрол във висшите учебни заведения по отношение на наличието и заетостта на студентите в постоянна форма на образование, както и редът и изискванията за осъществяване на образование по самостоятелни образователни проекти и тяхното администриране от университетите. 

 

Великотърновски университет

От визитите на МОН във Великотърновския университет и от предоставените от вуза документи е открито, че образователният развой там се организира в сходство с образователните проекти и стратегии, само че не са категорично планувани ограничения за надзор за наличието на студентите по време на лекции и извършения. За 4-ма студенти, визирани в сигнала до МОН, е открито, че са записани в постоянна форма на образование, само че се образоват по самостоятелни образователни проекти. " Според преподаватели от университета се следи ниска посещаемост на занятията от студентите, като на не дребна част от тези, които са записани в постоянна форма на образование, е позволено да се образоват по самостоятелни образователни проекти, защото се постанова да упражняват трудова активност ", пишат проверяващите. В хода на инспекцията е открито още, че младежите, минали на самостоятелен проект, са признати в постоянна форма и надлежно са подадени като такива в Центъра за осведомително обезпечаване на образованието (ЦИОО). За тези студенти се дават средства за прехрана на образованието от държавния бюджет в размер като за студенти в постоянна форма. За 158 студенти, подадени в постоянна форма, при 935.55 лева норматив за прехрана в професионално направление " педагогика ", университетът е получил 147 817 лева Този брой обаче би трябвало да бъде приравнен на студенти в задочна форма (158/3=53) и надлежно средствата за прехрана на образование ще са в размер на 49 584 лева, пишат от министерството. Така вредите възлизат на близо 100 хиляди лева

 

Русенски университет

За него е открито, че от посочените в сигнала 21 студенти по компетентност " екология и техника за запазване на околната среда " в постоянна форма на образование 10 са напуснали по лично предпочитание и са отписани от висшето учебно заведение, а останалите 11 все още са настоящи студенти. Съгласно информация на русенския вуз общият броя на студентите, минали на самостоятелен проект на образование, е 29 души. Според информация, получена в ЦИОО, общият брой на обучаваните студенти в постоянна форма в университета е 4155. Информация за студенти, учащи се по самостоятелен образователен проект в регистъра на настоящите и прекъсналите студенти, обаче не е подадена. Няма данни обучаваните по самостоятелен проект студенти да са приравнени като студенти в задочна форма, регистрират от МОН.

 

Стопанска академия в Свищов

За посочените в сигнала трима студенти се е открило: двама от тях са се преместили в самостоятелна форма същия ден, в който са записани в постоянна форма, един студент - месец след записването си. Въпреки това тримата студенти са подадени в регистъра като студенти, записани в постоянна форма на образование, сочат данни на ЦИОО. Справка на самия вуз демонстрира, че общият брой на студентите от първи до четвърти курс в постоянно образование е 1979, от които 221 са минали към самостоятелно образование. Те обаче са признати като студенти в постоянна форма и надлежно са подадени като такива в ЦИОО, надлежно за тях се дават средства за прехрана в размер като за постоянни студенти. " При изискване че студентите по самостоятелен образователен проект се образоват по реда и изискванията на студентите в задочна форма на образование, то за действителния брой 221 студенти, подадени в постоянна форма на образование, при 1016 лева приблизително претеглен норматив за прехрана, висшето учебно заведение е получило 224 536 лева След като тези студенти се приравняват към задочна форма на образование, средствата за прехрана на образованието им следва да бъдат 75 184 лева ", установяват от МОН. Т.е. тук вредите възлизат на към 150 хиляди лева

 

Шуменски университет

Справка на вуза демонстрира, че към април 2019 година в него има 3125 настоящи студенти. 106 от тях се образоват по самостоятелен проект, а 876 - при омекотен режим, допускащ образованието на бременни студентки, студентки майки и студенти татковци с деца до 6 година, студенти с физически увреждания, с хронични болести, диспанзеризирани студенти и работещи студенти (редовно обучение) да се реализира с посещаване на не по-малко от 50% от плануваните по образователен проект занятия. Т.е. една трета от студентите се образоват при специфични условия, само че участват в регистрите като студенти в постоянна форма, за което получават и съответното за тази форма финансиране. Докладът на МОН не споделя какъв брой тъкмо е ощетен бюджетът вследствие на това извъртане, само че съгласно данни на Христо Казашки тук загубите са най-големи - близо 670 хиляди лева поради предоставени близо 1 мнл. лева, вместо полагащите се за задочници към 330 хиляди лева Според него по-тревожното от всички тези констатации е, че е открита ниска посещаемост на лекции и извършения от огромен брой студенти, което по този метод съществено поврежда качеството на образователния развой.

 

Въпросителни

И в 4-те университета е открито, че се подават документи с погрешно наличие за привличане на по-голям дял от държавната дотация към съответното висше учебно заведение. Логиката сочи, че има учредения да се извърши инспекция и в останалите 34 университета. " Защо това не се прави ", пита пловдивският публицист, който оприличава нездравословната процедура на " картелно съглашение ", евентуално известно от дълго време на МОН. " Резултатът от 4-те инспекции може да се екстраполира и да се допусна, че злоупотребите могат да доближат десетки милиони. От отчета на МОН обаче не излиза наяве какви последици ще има за причинителите на посочените финансови закононарушения, според Наказателния кодекс ", споделя Казашки, който е изпратил отчета на МОН и до куп институции - финансовия министър, ДАНС, Сметна палата, вицепремиера Томислав Дончев, Посолството на Съединени американски щати и други " При състояние че се установи всеобщо осъществяване на документни закононарушения и нелегално източване на държавния бюджет, не е ли това задоволително съображение да стартира преструктуриране и съкращаване на държавните висши учебни заведения в България? ", пита още той. Както и дали е толкоз мъчно специалистите от МОН и Национална агенция за приходите да засекат по ЕГН студентите, които работят, учат и се водят постоянна форма на образование. " Ами, в случай че те получават и стипендии, общежития и други придобивки ", пита той, заключавайки, че е настъпило отдалечаване от академизма, и утежняване на качеството на образователния развой в родните вузове.

 

Препоръки

 

Във връзка с констатациите на МОН до ректорите на 4-те университета са изпратени рекомендации, научаваме от отчета на просветителното ведомство. Една от тях е " да се уточни подаването на данните за студентите в регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти, като правилно се отбелязва плануваният код за образование по самостоятелен проект ". Административният ред и изискванията за провеждането на образование по самостоятелни проекти да се конкретизират в правилниците за активността на висшите учебни заведения, в които да се регламентират и процедури и форми на надзор за по-значително наличие на студенти на лекции и извършения, поучават още от МОН. Сред другите рекомендации са още да се правят нужните административни процедури към ЦИОО за промяна в регистъра на настоящите и прекъснали студенти по отношение на младежи, сменили формата си на образование, студентите, учащи се по самостоятелни проекти, да се утвърждават поименни самостоятелни образователни проекти и др. 

 

Мерки

От отчета на МОН излиза наяве, че ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов е уведомил, че с негова заповед е образувана комисия, която да ревизира " самостоятелните " студенти в педагогическия и стопанския факултет на вуза. Въпросната комисия е направила предложение за правене на процедура за административен ред и условия за осъществяване на образование по самостоятелен проект, изработването му и график на занятията към него. Процедурата ще бъде част от правилника за организацията на образователния развой на университета и ще бъде импортирана за приемане от Академичния съвет, уверил е проф. Бонджолов. При последващо подаване на данните към регистъра на студентите пък ще бъдат отразени и младежите, минали на самостоятелно образование, докладвал е той. Ректорът на Русенския вуз член кор. проф. Христо Белоев е заречен да актуализира данните за самостоятелните студенти при идващото подаване на данни в регистъра, също както и ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев. Ректорът на Стопанската академия доцент Иван Марчевски пък е съобщил, че имат нов устав, в който са написани изискванията за образование на студентите по самостоятелен образователен проект, както и че на всички тях ще бъдат одобрени поименни самостоятелни проекти.

 

Санкция

Единствената глоба поради въпросната порочна процедура е наложена на Великотърновския университет, заяви за " Сега " просветният министър Красимир Вълчев. Той е санкциониран с 98 хиляди лева, които ще бъдат приспаднати от идващия му бюджет. Останалите три университета обаче са минали единствено с рекомендации, защото са записали в правилниците си, че студентите, обучавани по самостоятелни проекти, би трябвало да вземат всички часове, които се поставят и на постоянните студенти. Т.е., официално видяно, от позиция на документите, няма съкращаване на часове, няма и нарушаване. В закона за висшето обучение са разказани 4 типа форми на образование - постоянни, задочни, вечерни и отдалечени. Няма обаче самостоятелни, т.е. законово те не могат да се приравнят на задочните, въпреки да наподобяват на тях, изяснява министърът неналичието на ясна законова наредба по въпросния проблем. " Ние не сме пъдари, невероятно е да се ревизира дали всички студенти си вземат часовете, което може да става даже събота и неделя ", споделя Вълчев. Според него по-тежкият проблем е не загубата за бюджета, колкото обстоятелството, че даже в постоянна форма студентите не вървят постоянно на лекции. " Разликата сред висшето обучение у нас и в чужбина е, че в чужбина студентите всеки ден вървят със задания, есета и създадени материали, до момента в който у нас на доста места те вървят най-вече от сесия на сесия ", признава общоизвестния от години факт просветният министър. По думите му като цяло у нас междинната посещаемост на лекции е ниска, аргументите за което могат да се търсят както в това, че родните студенти работят, по този начин и в наклонността за преструване на висше обучение (един от пресните образци е премахването на семинарните занятия и упражненията в най-големия ни стопански вуз - УНСС - бел.ред.). Това обаче навежда на тъжния извод, че системата на висшето обучение у нас продължава да не създава това, за което е призвана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР