Отчитаме високо приноса на българската общност в района Отава-Гатино за

...
Отчитаме високо приноса на българската общност в района Отава-Гатино за
Коментари Харесай

Георг Георгиев се срещна с българската общност в Отава

„ Отчитаме високо приноса на българската общественост в региона Отава-Гатино за развиването на връзките сред България и Канада и доста положителното съдействие и сполучливо взаимоотношение с посолството “, съобщи заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев в приветствието си по време на среща с българската общественост в посолството на България в Отава. Домакин на събитието бе Светлана Стойчева-Етрополски, дипломат на република България в Канада, оповестиха от пресцентъра на министерството.
 Георг Георгиев пресцентър, Министерство на външните работи
Посланик Стойчева-Етрополски посочи значимостта на визитата на заместник-министър Георгиев за усилване на съдействието сред България и Канада . Тя  благодари на Дружеството на българската общественост в столичния регион Отава-Гатино, което съществува от 1991 година, за дейното образуване на събития, популяризиращи българската просвета.
 
Заместник-министърът на външните работи акцентира пред сънародниците ни редица достижения, които бележат връзките сред България и Канада, измежду които Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада (CETA), както и Споразумението за стратегическо партньорство сред Европейски Съюз и неговите страни членки и Канада. 

Заместник-министър Георгиев и дипломат Стойчева-Етрополски акцентираха, че от 22 януари 2020 година година ратификацията на „ Споразумението за обществена сигурност “ сред България и Квебек към този момент е реалност от страна на България . „ Споразумението ще подсигурява трудово-социалните права на българските жители, пребиваващи в провинцията “, уточни посланикът на България в Канада. Георг Георгиев добави, че чака в най-скоро време съглашението да бъде утвърдено и от канадска страна.-->
 Георг Георгиев пресцентър, Министерство на външните работи
Заместник-министър Георгиев уточни, че България е извънреден образец за сполучливо създаване и вложение в бизнес инфраструктура, което е привлекателно за от ден на ден международни вложители. „ Отправям обръщение към всеки един от вас да продължава да бъде деятелен и да основава благоприятни условия за бъдещо съдействие сред нашите страни “, обърна се  Георгиев към българската общественост в Отава.
 
Това е второ посещаване на заместник-министър Георг Георгиев в Отава . Той дойде на 2 декември 2017 година, с цел да означи смисъла на постигнатото историческо отпадане на визите за български жители.
 Георг Георгиев пресцентър, Министерство на външните работи
Между 2000 и 3000 души от български генезис обитават непрекъснато в региона на град Отава .  Дружеството на българската общественост в столичния регион Отава-Гатино съществува като неофициална организация от 1991 година, а публично е записано през 1996 година Към сдружението е проведено българското неделно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий ”. През 2001 година към него е образуван и танцов състав „ Родина “. През 2016 година, по отношение на честването на юбилея от основаването на сдружението, то бе наградено с плакет от Държавната организация за българите в чужбина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР