Отчитаме изключително положителен ефект от въведените мерки. Това съобщи министърът

...
Отчитаме изключително положителен ефект от въведените мерки. Това съобщи министърът
Коментари Харесай

Здравните власти отчитат положителен ефект от въведените covid-мерки у нас

Отчитаме извънредно позитивен резултат от въведените ограничения. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов на постоянния седмичен брифинг на Националния действен щаб. 

Като трайна наклонност прави усещане, че броят на излекуваните е два пъти по-голям от броя на новозаболелите, надлежно 10 454 към 5170. По отношение на заетостта на болничните кревати на национална база 32% са заети от неусложнени пациенти, а 47% е заетостта на леглата с пациенти в усложнено положение. Общият брой на медиците с позитивни проби от началото на пандемията е 9045, а дейните случаи все още са 2833, от които на домашно лекуване са 2716, в лечебни заведения са 117, а в интензивни структури - общо 7 души, регистрира здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Страната ни е на 24 място по заболевамоест в Европейския съюз и на пето място на Балканите. А във връзка с смъртността заемаме 3-то място в Европейски Съюз. За първи път три области слязоха под границата 120 болни на 100 000 души население, регистрира доцент Кунчев. Това са Кърджали, Разград и Габрово. Най-висока остава заболеваемостта в областите Враца, Русе и Варна. 

" Реални данни, които могат да ни посочат тъкмо трендовете и мястото ни на Балканите и Европа, ще разполагаме на 11 януари – идващия понеделник ", уточни доцент Кунчев. Причината - заради дългите коледни и новогодишни празници Европейският център по контрол на болесттите изобщо не разгласява данни за този интервал, съзнавайки, че те не са напълно точни. 

От Националния действен щаб осведомиха и за това по какъв начин върви разходването на получените през декември ваксини. " На 26 декември получихме 9750 дози от имунизацията на Pfizer. Още на идващия ден бяха направени 699 имунизации. На 4-ти януари бяха получени в допълнение 5850 дози, след което се организираха още имунизации. Общо все още имунизираните са към 7900 души. Към момента няма информация за проявени странични реакции. 

 

" Създадена е логистика и организация за доставката и слагането на имунизацията на Moderna, увери здравният министър. На уеб страницата на здравното министерство ще бъде оповестена подробна информация и график за доставките и имунизацията. 

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде анулиран, разгласи доцент Ангел Кунчев. По-рано денем кмета на града е провел среща със здравните управляващи, с цел да обсъдят по какъв начин обичая да се организира, без да се заплашва здравето на обществото. 

По думите на здравния министър, в понеделник ще се организира среша с просветителния министър, на която детайлно ще се разгледат възможностите за другите възпитаници да се върнат в класните стаи.

На брифинга изненадващо се появи и министър председателят Борисов, който пожела здраве за празника и отговори на въпросите, които президентът задочно му зададе през медиите. Повече по тематиката можете да прочетете ТУК.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР