Отчита се рязък спад на издадените лични карти и свидетелства

...
Отчита се рязък спад на издадените лични карти и свидетелства
Коментари Харесай

5 пъти по-малко издадени лични карти след въвеждане на извънредния режим

Отчита се внезапен спад на издадените персонални карти и свидетелства за ръководство на МПС през последната седмица . Това съобщи Светлана Ценева, шеф на Дирекция " Български документи за идентичност ", на брифинг в Министерския съвет.

Според нея това значи, че въведеният ексклузивен режим се съблюдава от жителите.

По нейни данни на 9 март са били признати 5691 персонални карти, 4302 паспорта и 1269 свидетелства за ръководство. Две седмици по-късно - на 23 март, техният брой е надлежно 1071 персонални карти, 295 паспорта и 271 шофьорски книжки.

Ценева изясни, че няма точна статистика на броя на хората, на които следва да възобновят персоналните си документи, само че уточни, че се чака най-голямото натоварване за таз година да е в интервала юни-август, както и сред ноември и декември.
 Депутатите признаха, че не съблюдават прецизно ограниченията, но… в името на народа Обновена
Депутатите признаха, че не съблюдават прецизно ограниченията, но… в името на народа

Огромна част от тежестта се трансферира върху бизнеса, счита Явор Божанков

Тя акцентира, че срокът на годност на документите се удължава автоматизирано с влизането в действие на изключителния закон, като това удължение ще е годно единствено за територията на страната.

Относно българите, живеещи в чужбина, Ценева изясни, че те могат да си подадат документите в съответната консулска работа, в случай че тя не е затворена. Друг вид е издаването на краткотраен паспорт.

От своя страна Николай Николов, шеф на Дирекция " Миграция ", заяви, че с 6 месеца се удължава и срокът на годност на документите на непрекъснато и дълготрайно пребиваващи чужденци у нас, както и този на документите на жителите на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии, които обитават в страната.
 Гласувано: Извънредно състояние поради ковид
Гласувано: Извънредно състояние поради ковид

С 201 гласа " за " депутатите одобриха предлагането на Министерски съвет

Чужденците, пребиваващи дълготрайно у нас - до 1 година, срокът на чиито документи изтича по време на изключителното състояние, да подадат документи до 14 дни след приключване на изключителното положени е, като този интервал няма да се смята за спиране и нарушаване.

Същото важи и за чужденците, които сега не се намират в България и нямат опция да се приберат до приключване на позволения период.

Относно обстановката с нелегално пребиваващите чужденци Н иколов уточни, че не се следи нарастване на техния брой. От началото на годината те са към 2 00, като 125 от тях са върнати. Спрямо всеки нелегално пребиваващит чужденец се вкарва карантинен интервал, като след приключването му той може да подаде молба за интернационална протекция и да бъде предаден на Агенцията за бежанците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР