Отчетно-изборната кампания е към своя край. От 300 конференции остават

...
Отчетно-изборната кампания е към своя край. От 300 конференции остават
Коментари Харесай

Нинова: Кандидатирам се за председател, предоставям правомощията си на Владимир Москов

 Отчетно-изборната акция е към своя край. От 300 конференции остават да се проведат единствено 8. Дотук има 52-ма души номинирани за ръководител на партията. На 6-ти, в четвъртък, изтича срокът, в който номинираните би трябвало да подадат документи дали се кандидатират, или не. Днес аз депозирам своите документи и се кандидатирам за директен избор за ръководител. От 12-ти август по нашите правила излизам в предизборна акция. За времето на акцията отпущам пълномощията си на заместник-председателя Владимир Москов - седем мандата кмет на Гоце Делчев, в този момент член на комитета на районите, човек с огромен учредителен и политически опит.

Искам да сме наясно и на чисто още през цялото време, с цел да избегнем и подправените вести, и дискредитирането на партията. Затова ще изтъквам два документа. Съгласно устава на партията, чл.17, ал.2, " в случаите на предварително преустановяване на пълномощията на ръководителя, неговите функционалности се извършват от заместник-председател, избран с решение на Народно събрание “. В момента не попадаме в такава догадка, тъй като няма предварително преустановяване на пълномощията на ръководителя. Напротив, имаме изминал мандат към този момент.  Вторият документ, който ще изтъквам, са разпоредбите за избор на ръководител. Трета страница, глава " Предизборна акция “, точка 8. " Кандидатите за ръководител на Българска социалистическа партия, когато са сегашни ръководители на Народно събрание на регионален, градски, общински региони на Българска социалистическа партия, за времето на предизборната акция дават своите пълномощия на заместник-председател на съответния орган “. Тоест – решение за даване на пълномощия би трябвало да взема аз, а не Националният съвет. Днес осведомих Изпълнителното бюро и парламентарната група, че отпущам тези пълномощия на Владимир Москов. Досега има подадени публични заявки за претенденти за ръководител от пет индивида. Това са Галина Василева – Перник, Ирина Михайлова – Перник, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров – Бургас. 

В последните четири години имаше приятели, които ме подлагаха на критика и персонално, и за работата ми, и за политиката на Българска социалистическа партия. Тези обществени рецензии вредяха на облика на партията и мисля, че е време да затворим тази страница на обществено опълчване. Най-добрият метод това да се случи следва на 12-ти, когато е директният избор. Затова приканвам тъй наречените " вътрешна съпротива “, която има друго мнение за пътя на Българска социалистическа партия и за метод на правене на политика, което  почитам, да решим този спор по единствения либерален метод – директния избор. Другарите Георги Гергов, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, които имат номинации за ръководител, ги приканвам да излязат с различна стратегия, да се явят пред партията и – каквото народът реши. 

Към всички претенденти, които ще се заявят до 6-ти, се обръщам с благопожелание за съдържателна и красива акция. На социалистите – за пръв път имаме право, всеки социалист, да гласоподава директно за ръководител на партията. Нека покажем, че сме зрели за този най-демократичен метод на избор, да покажем висока интензивност, чист избор и свободно мнение при избора на ръководител на Българска социалистическа партия. 

На въпрос за присъдата на Румен Овчаров, Нинова разяснява: 

" Прави усещане двойният критерий в правораздаването. На господин Овчаров е прочетена присъда, въпреки и единствено на първа инстанция, за нещо, което се е случило преди повече от 10-11 години, и по-конкретно – за това, че като министър не е упражнил надзор върху едно от комерсиалните сдружения, което не е събрало наеми, които се оказва по-късно, че са събрани. И то – без това да е обвързване на министъра. В същото време, през днешния ден никой не повдига въпроса за търсене за наказателна отговорност на министъра на финансите за това, че не е упражнил надзор върху Комисията по хазарта, поради което страната е претърпяла вреди от 700 милиона. Нещо повече - със смс-и е командвал процесът по какъв начин да се случи, тъй че да не се случи. Няма по какъв начин да не прави усещане този двоен критерий в правораздаването и да не навежда на мисълта, че в процеса против Румен Овчаров има репресивни детайли.  Вярвам, че истина и справедливостта ще спечелват на идващите инстанции. “ 

На въпрос за кандидатурата на Кирил Добрев, Нинова съобщи: 

" Разбира се и Кирил Добрев до 6-ти има време да подаде документите за своето присъединяване, не го разясних и не го приканих, тъй като не го разбирам като опция. Последните четири години, политиката, която провеждахме като управление, я провеждахме дружно. Разбира се, в случай че в последния миг е схванал, че има различно виждане за управлението на партията, той ще си подаде документите, добре пристигнали са всички на надпреварата на 12-ти, каквото реши народът. “ 

На въпрос за нарастването на заплатите на администрацията, Нинова разяснява:

" Някои от службите в администрацията се нуждаят незабавно от тези
бонуси. Дори за някои, ние в продължение на години сме призовавали и внасяли оферти при актуализации на бюджет, при приемане на бюджет, да бъдат отпуснати такива средства. Например за обществените служби, където работят хора за по 500-600 лв. заплата. Но не се прави по този начин. Този метод на финансова политика е прочут от Борисов. Винаги, когато е притиснат от условия, от митинги, той развързва кесията, потегля с джипа, раздава пари, мислейки, че по този метод ще тушира публичното напрежение. В една подредена и правова страна, за която се борим, и ще отстояваме и ще я създадем, това се прави с актуализация на  бюджета. Ясно и изрично, доходи, разноски, цели, за какво на тези служби, а на други - не. Това се внася в Народното събрание, когато претендираме да сме парламентарна  република. Ние също имаме своите визии в нашия социално-икономически проект - какво би трябвало да се направи във връзка с приходите. Затова приканвам за онази процедура, която се ползва в правовата страна “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР