Отчетено е най-ниското равнище на безработицата през октомври за последните

...
Отчетено е най-ниското равнище на безработицата през октомври за последните
Коментари Харесай

Рекордно малко безработни през октомври

Отчетено е най-ниското ниво на безработицата през октомври за последните 10 години , осведомиха от Агенцията по заетостта.

Стойността на индикатора през сегашния месец е 5.9% . За последно толкоз ниско равнище за този интервал от годината е маркирано през 2008 година

В съпоставяне със септември се следи минимално нарастване от 0.3%. Общият брой на записаните безработни през месеца е 193 499.

36 143 са новорегистрираните лица през октомври, като 1 932 от тях не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

 Безработни се преквалифицират съгласно потребностите на туризма
Безработни се преквалифицират съгласно потребностите на туризма

Заради дефицита на фрагменти броят на задграничните служащи се е удвоил

От началото на годината 57 106 са намерили работа посредством трудови тържища, осведомителни събития, кариерни центрове или посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници. Малко над 4 000 са записаните в бюрата по труда през октомври след завръщане от сезонна работа в чужбина.

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана и към заети, учащи и пенсионери. 588 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа през октомври.

През сегашния месец общо 18 743 лица са постъпили на работа. От тях 85.6% са устроени в действителната стопанска система.

Вследствие на ограниченията за поощряване на заетостта измежду безработните, в субсидирана претовареност са включени 2 696 лица: 1 890 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", 557 - по стратегии и 249 по ограничения за образование и претовареност.

От началото на годината общо 15 794 безработни са включени в образования за придобиване на нова подготовка, а приключилите сполучливо са 14 440.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 14 611. От тях 81.3% са в частния бранш.

 Безработните понижават с над 22% от началото на годината
Безработните понижават с над 22% от началото на годината

Продължават да се търсят служащи в преработващата индустрия и образованието

Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (29.7%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните действия (10.0%), строителството (6.3%), хотелиерството и ресторантьорството (6.0%).

Най-търсените групи специалности през месеца са : преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; личен състав в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери); квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР