Отчетът на президента Румен Радев и породените от него реакции

...
Отчетът на президента Румен Радев и породените от него реакции
Коментари Харесай

Радев с амбиции за партия, Каракачанов парира атаката за самолетите, номинираха Заев и Ципрас за Нобелова награда…

Отчетът на президента Румен Радев и подбудените от него реакции са измежду водещите тематики на вестниците във вторник.

" Президентът Румен Радев разгласи през днешния ден, че би подкрепил нов политически план, в случай че той работи за рационализация на България. Друго изискване е да пази полезности като правда, правдивост и суверенитет.
През 2018 година зачестиха спекулациите за предстоящ политически план на президента. Инициативен комитет на историка Георги Марков приканва президентът да оглави единението на нацията. Досега Радев е загатнал единствено, че не изключва опцията за президентска република и е обрисувал възможност за поява на нови партии у нас, в случай че " разочарованието на хората от политическото статукво продължава да пораства ". И през днешния ден обаче не стопира да приканва за единство. " Законността е опция на произвола и лобизма. Утвърждаването на закона е първото нещо, което би трябвало да създадем. Да пречупим корупцията; да си отвоюваме свободата на словото, тъй като виждате какво се случва с критиците на властта; да върнем чувството на жителите за сигурност и правдивост. А това всичко стартира с безкомпромисно използване на закона ", разгласи Румен Радев през днешния ден. После отговори на въпрос на публицисти по този начин: " Дали бих подкрепил нов политически план? Да, в случай че той отстоява тези полезности и работи за модернизацията на България "... На конференцията за доклад за втората година от мандата си президентът сподели, че към този момент въпросът не е дали, а по кое време ще бъдат предварителните парламентарни избори. Преди това обаче той изиска да се реформират изборните правила, с цел да се подсигурява честността на изборите. Президентът настоя за машинно гласоподаване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, актуализация на изборните описи и унищожаване на т.нар втори протокол на секционните изборни комисии, който бил обект на операции. Миналата есен президентът сподели, че предварителни парламентарни избори сега не са опция, а ръководещите би трябвало да се концентрират върху проблемите. Мнението му не се хареса на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която от месеци афишира партията си за опция и желае незабавни нови избори... " - в. " Дневник ".

" За разлика от политиците лобисти аз не приказвам за изтребители. Никога като президент не съм споделил кой изтребител е по-добър и кой изтребител би трябвало да купим. Но постоянно съм упорствал за справедлива, транспарантна, равнопоставена спортна процедура ", съобщи Радев и още веднъж дефинира състезанието като " изопачен ". " Този конкурс стартира като спортна процедура и завърши като фарс, употребява европейските сътрудници като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия сътрудник Съединени американски щати, като му присъдиха служебна победа ", разяснява президентът. Беше направен документ с нереално наличие, който да вкара в илюзия обществото и народните представители, добави той... " - в. " 24 часа ".

" Война сред институциите - по този начин министърът на защитата Красимир Каракачанов дефинира рецензиите на президента Румен Радев по отношение на процедурата по придобиване на нов изтребител за българските Военновъздушни сили.
Днес при доклада за свършеното в първите две години от мандата си Радев сподели: " Бутафорният конкурс за изтребителите извади порочният жанр на ръководство на интернационалната сцена ".
" Да твърдиш едно сходно нещо и то неведнъж, това за мен е война сред институциите, която е безспорна непотребна. За мен. Аз не съм си разрешавал да атакувам която и да е институция, даже когато съм бил в съпротива, критикуваш един, различен, втори, трети за неточности. Но тази война межди институциите не е потребна нито за президентската институция, нито за парламентарната народна власт, нито за изпълнителната власт. Така че колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкоз може би по-рано и българите ще стартират да си връщат доверието към институциите ", разяснява Каракачанов, представен от БГНЕС.
Той акцентира, че доста ясно към този момент обяснил, че от трите плана, двата, които предложили нови самолети, надскачат цената от 1,5 млрд: " След като надскачат цената от 1,5 милиарда ние имахме два разновидността. Единият - да върнем процедурата в изходна точка, да загубим година и половина - две, т.е. авиацията да продължи да лети на крилата на илюзиите. Или да престъпим към съответни договаряния със страната, която съгласно нас би могла да ни предложи по-добрият вид за изтребител ", съобщи военният министър... " - в. " Труд ".

" Около президента Румен Радев има вероятност да бъде заформен нов политически план, който, в случай че излезе на политическата сцена, елементарно ще завоюва 7%. Това сподели в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви социологът проф. Михаил Мирчев.
Той обаче отхвърли тезата, че партията, в случай че бъде образувана, ще се причисли към Българска социалистическа партия като съдружен сътрудник с последна цел - победа на изборите. " Поне от една година насам президентът Румен Радев анонсира, че ще прави партия. " Аз бих подкрепил партия " - всички подразбират, че това ще бъде партия към него. Тя няма да бъде лява, няма да бъде социалистическа, ще бъде центристка. Ако гледаме лицата, които са близо до него, тази партия ще бъде претъпкана с хора от бившето Национална движение „Симеон Втори". Ключова фигура ще бъде Соломон Паси... "
Друг човек, който съгласно него, ще стане част от евентуалния нов политически план, ще бъде някогашният длъжностен министър председател проф. Огнян Герджиков. През 2017 година Герджиков оглави служебния кабинет, назначен от президента Радев. В тази връзка Мирчев разяснява, че съгласно него точно служебното държавно управление е спомогнало ГЕРБ да завоюва вота тогава: " Той е отговорен за третия мандат на Борисов, тъй като му даде опция да завоюва изборите по един безапелационен метод. А беше задължен тогава - посредством инструментите на служебния кабинет, да ограничи беззаконието на тогавашните избори - парламентарните предварителни избори през 2017 година Ангажирам се с това нещо ", съобщи той... " - в. " Сега ".

В. " Дневник " цитира политолога Даниел Смилов: " През последните две години президентът се наложи като българския политик с най-голям рейтинг. Въпреки регистрирания спад в края на предходната година неговият рейтинг си остава доста по-висок от този на премиера. Което не е извънредно - президентската институция е относително отдалечена от всекидневната политика, а това автоматизирано " извисява " утвърждението за нейния титуляр. Това може да се промени единствено при съществуването на злонамерена черна акция от таблоидната преса, с каквато се сблъска президентът Плевнелиев поради поддръжката си за митингите от 2013 година. Радев не е бил обект на такава акция, въпреки че проправителствените жълто-кафяви медии понякога пускат единични изстрели против него. Същевременно високият президентски рейтинг не се прелива към Българска социалистическа партия. От много време левицата " буксува " на няколко % след ГЕРБ, макар очевидното управническо изхабяване и поредицата от кавги, които създаде обединението на Борисов с така наречен патриоти. С други думи: рейтингите демонстрират, че в обществото се е натрупало предпочитание за смяна, което обаче не се трансформира в блян по левицата. По конституция президентската институция би трябвало да бъде отдалечена от тесните партийни съображения. Това е едно от условията на главния ни закон, което в никакъв случай не се е спазвало, а и няма по какъв начин да се съблюдава. Президентите постоянно са работили в интерес на един или различен политически лагер, а Първанов даже опита да направи лична партия. Но защото са институционално самостойни играчи, по предписание сред президентите и политическите партии, които са ги издигнали, се натрупват и напрежения. В случая с Желев те даже доведоха до сериозен раздор. Радев към този момент е по-скоро в двегодишен меден месец с Българска социалистическа партия. Вярно, искри прехвърчат, а президентът даже изрази известно отчаяние от невестата си, отказвайки да поддържа настояването на левицата за предварителни избори. Тази дребна невярност обаче е в границите на приличието. Нищо, че поради нея някои незабавно заподозряха Радев в планове за съставяне на президентска партия и трайно анулиране на брачния съюз. Но това са просташки приказки или най-вече интимни фантазми на президента, които не са изкристализирали в съответна стратегия за деяние. През тези две години, откогато е на президентския пост, Радев се трансформира в главен конкурент на ГЕРБ и в рупор на опозицията. 12-те наложени вета върху законодателството бяха част от тази опозиционност. Впрочем множеството от тях имаха съществени учредения, както в тази ситуация с ветото върху опита на Народното събрание да опрости отговорности на Домусчиев. По-важната страна на борбата с ръководещите е медийната. Спарингът сред Радев и Борисов, който постоянно е заместван на кръга от Цветанов, стана нормална обществена атракция. И защото е комфортен и за двете страни, този спаринг получава голямо медийно внимание... "

Всекидневниците оповестяват също, че България е откупила портрет и скъпи предмети на княз Александър Батенберг.

" Българската страна, посредством министъра на културата Боил Банов, откупи портрет и скъпи предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, проведен от аукционна къща в австрийската столица Виена, оповестява Министерството на културата... Предметите са най-известният автентичен портрет на Княза от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица във връзка началните години на неговото ръководство. През 2019 година се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно заседание за княз на България... " - в. " Сега ".

" Българската страна, посредством министъра на културата, е откупила портрет и скъпи предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, проведен от аукционна къща в австрийската столица Виена, заяви отрасловото министерство. В известието не се показва сумата, явно бюджетни пари, само че се изрича признателност на премиера и на финансовия министър. По-късно пред Българска национална телевизия Банов разгласи, че са дадени малко над 80 хиляди лева След приключването на наддаването Боил Банов коментирал, представен от пресцентъра си, че на Борисов и Горанов дължи тактиката да не се оповестява присъединяване на страната в търга авансово. Банов взел участие персонално в търга. Портретът е на художника Карл Дилиц, а предметите са три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица във връзка началните години от ръководството на княза. " - в. " Дневник ".

Балканите също са измежду тематичните акценти.

" Лауреатката на Нобелова премия за мир Уидед Бушамауи е номинирала публично министър председателите на Гърция и Република Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобеловата премия за мир за 2019 година, заяви през днешния ден МИА. В писмо до македонския министър-председател Зоран Заев Бушамауи го е уведомила, че той и гръцкият му сътрудник Ципрас са публично номинирани за това, че са обезпечили " модел на мирни и градивни решения на двустранни и многостранни различия сред прилежащи страни, които могат да служат за образец на Балканите и в по-широкия район ". " Ратифицирането на Споразумението (от Преспа) от двете страни ", написа Бушамауи, " е доказателство, че разговорът, позитивната сила, космополитността, решимостта и добросъседските връзки са значително значими за разрешаването на всевъзможни проблеми, без значение от националистическия напън от двете страни ". Нобеловата лауреатка окачествява постигнатото като " демонстрация на храброст ", като по думите й това предизвиква разговора и доверието и основава здрава основа за бъдещо съдействие сред Република Северна Македония и Гърция в границите на интернационалните организации. В събота Удо Булман, ръководител на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Габриеле Цимер от Европейската обединена левица/Северна зелена левица също предложиха двамата министър председатели за Нобелова премия за мир, припомня МИА. " - в. " Стандарт ".

" До края на тази или при започване на идната седмица Македония ще подпише протокола за участието си в НАТО, съобщи министърът на външните работи Никола Димитров в западната ни съседка, представен от БГНЕС. " Надявам се по-късно всички наши другари да ратифицират протокола в техните парламенти. Страната ни ще заеме мястото си в пакта, откакто протокола бъде утвърден и от гръцкия парламент. Тогава влизат в действие и конституционните промени според Преспанския контракт ", сподели още Димитров. Дипломат №1 на Македония добави, че министърът на защитата Радмила Шекеринска ще участва на срещата на министрите на защитата от НАТО на 13 и 14 февруари в Брюксел, а той като външен министър ще взе участие събиране на НАТО във Вашингтон през месец април. Днес генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг удостовери, че протоколът за присъединението на Македония към НАТО ще бъде подписан в най-скоро време. " За самата ратификация ще бъде належащо малко повече време. Всичко зависи от парламентите на 29-те държави-членки ", акцентира Столтенберг. " След като подпишем протокола, Скопие ще седне на масата ", сподели още генералният секретар на пакта. Това значи, че Македония ще взе участие като страна наблюдаващ в основните срещи на Алианса. Пълноправен член ще бъде, откакто всички 29 страни ратифицират протокола. Македонският байрак се чака да се развее пред централата на НАТО в Брюксел най-късно при започване на идната година. " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР