Отчетът на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за третото тримесечие на

...
Отчетът на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за третото тримесечие на
Коментари Харесай

Първа инвестиционна банка отчете близо 30 млн. лв. загуба за третото тримесечие

Отчетът на Първа капиталова банка (ПИБ) за третото тримесечие на годината демонстрира загуба от 29.5 млн. лв., заяви capital.bg. Изданието показва, че банката към този момент работи по това да отрази в салдото си наложените от Европейската централна банка след прегледа на качеството на активите й.

Загубата се дължи главно на солидни обезценки в корпоративния портфейл на ПИБ, където инспекцията на ЕЦБ откри най-сериозни проблеми и наложи корекции за над 400 млн. евро.

За деветте месеца на годината Първа капиталова банка регистрира облага от 64.7 млн. лева, което е растеж от 2.6 млн, лева или 4% на годишна база. Проверката на ЕЦБ сподели 262.88 млн. евро дефицит на капитал на ПИБ при отрицателния сюжет в стрес теста, който е при малко евентуално рисково спешно развиване в стопанската система. Ако се гледат единствено резултатите от прегледа на качеството на активите, дупката е по-малка - 124.5 млн. евро.

В прессъобщение във връзка финансовите резултати ПИБ изяснява, че през третото тримесечие на годината е прегледала обширно кредитния си портфейл за сходство сред методологията на ЕЦБ (използвана при цялостната оценка) и Международните стандарти за финансово отчитане.

ПИБ, както и другата банка с установен дефицит при инспекцията на ЕЦБ - Инвестбанк, сега извършват проекти за попълване на финансовите си буфери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР