Отчет какво е направено по Българо-швейцарската програма Хора за хора

...
Отчет какво е направено по Българо-швейцарската програма Хора за хора
Коментари Харесай

14 млн.лв. за обхващане на уязвими групи в предучилищна група

Отчет какво е направено по Българо-швейцарската стратегия " Хора за хора " за съдействие тази година дадоха специалисти в хотел " Хилтън " в София.

Програмата е почнала през 2010 година и продължава и през идната. Нейната цел е да подкрепи България в по-лесното консолидиране към стандартите на Европейски Съюз.

Събитието откри вицепремиерът Томислав Дончев, който благодари за прелестното съдействие на швейцарския дипломат в България н.пр. госпожа Мюриел Берсе Коен.

" Над 120 подкрепени начинания, над 100 подкрепени цивилен научни организации, над 4000 тона обезвредени пестициди, 28 зелени трамваи, 32 учебни заведения, 170 компании взели участие в дуалното обучение, 5 028 деца в нови групи, 15 000 здравни консултанти. И с изключение на резултатите имаме шансът да се учим от най положителните ", регистрира вицепремиерът.

По думите му моделът за дуално образование е стандарт, който ще осъществяваме в България занапред - нататък, без значение с какво финансиране.

Зам.-министърът по обществената политика Зорница Русинова от своя страна добави какво е свършено в обществената сфера.

Благодарение на програмата са били основани няколко сполучливи модела за работа с най-уязвимите групи.

" В 4 пилотни общини е построен моделът за домашни грижи за възрастни и хора с увреждания. Направена е национална стратегия за патронажна грижа, съгласно която към 14 000 индивида получават здравни и обществени услуги по домовете си в границите на 2 часа дневно ", сподели Русинова.

Тя означи и още една значима посока, която е дала швейцарската стратегия - да се обзет уязвимите деца в учебната система, ясли и детски градини, изключително в местата, където няма достъп.

Такъв образец са Сливен, Бургас, ромския кв. " Победа ", където е дадена опция на доста деца да бъдат включени в просветителната система посредством детски градини и навестяване на предучилищни групи, подкрепени са родителите със обществени услуги, както и здравни услуги.

Зорница Русинова разгласи, че проектът е за идната година да бъдат отпуснати 14 млн.лв., които ще бъдат ориентирани към общини, тъй че да бъдат обхванати още повече деца.

Парите ще бъдат ориентирани отмерено в 28-те области на България.

Ще продължи да се извършва и планът за дуалното образование, сподели в умозаключение Русинова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР