Отчаяните думи от рода на: тук е невъзможно да се

...
Отчаяните думи от рода на: тук е невъзможно да се
Коментари Харесай

Зелена светлина: лъчеперките от Ван

Отчаяните думи от рода на: „ тук е невероятно да се живее " или „ тук няма живот ", напряко си просят този образец.

Лъчеперките от езерото Ван в Източна Турция са същинско нарицателно за настойчиво и усърдно оцеляване в неособено отзивчива среда. На процедура тези 20-сантиметрови риби от семейство шаранови са единствения тип, който вирее в солените води на езерото.

Никой не знае какъв брой време и по какви аргументи тези храбри рибки са се приспособявали към изискванията в региона. Пролетта обаче е времето, когато славата им изгрява над водата.

Тогава лъчеперките от Ван поемат на странствуване към речните притоци, в търсене на сладка прясна вода. Само в такава среда те могат да се развъждат. Е, не са сьомги, които вършат шеметни скокове против течението на реките, само че миграцията им е не по-малко внушителна. Хиляди мъжки и женски лъчеперки вършат скокове с височина няколко пъти колкото растежа им. Масовото преселение за обезпечаване на поколение среща плитчини и дребни водопади. Преди да се впуснат в пролетната случка, лъчеперките се приспособяват към прехода от солена към сладка вода. По това време те не хапват нищо.

Щом стигнат до подобаващата среда, женските хвърлят хайвера си, а мъжките го оплождат. Месец по-късно дребните лъчеперки от новото потомство ще пораснат и ще добият сили, с цел да поемат към езерото Ван. Към водите, където единствено те могат да живеят. Естествените им врагове, обаче, ги чакат. Чайки, водни змии и костенурки - те също желаят да нахранят дребните си. Но най-големи вреди на популацията от лъчеперки нанася индивидът с противозаконния улов на риба. Само че храбрите рибки не се предават и не престават да оцеляват. Те нямат желание да отстъпват от водите, към които са привиквали неизвестно какъв брой дълго.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР