Отборът Олимпийски спортисти от Русия спечели финала в мъжкия хокеен

...
Отборът Олимпийски спортисти от Русия спечели финала в мъжкия хокеен
Коментари Харесай

26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея

Отборът Олимпийски спортисти от Русия завоюва финала в мъжкия хокеен шампионат, откакто се наложи с 4:3 след продължение (1:0, 0:1, 2:2, 1:0) над Германия. Така за делегацията на Русия, която се състезава под безпристрастен байрак на Игрите, това е второ злато по-късно на фигуристката Алина Загитова.

Това е първо злато за съветския тим по хокей на лед от 26 години насам, като за последно това е станало през 1992-а година в Албервил. Иначе сборният тим на Съюз на съветските социалистически републики е печелил олимпийската хокейна купа седем пъти- през 1956, 1964, 1968, 1972, 1976, 1984, 1988.

Последните медали за съветския тим по хокей са от 2002-а година- бронзови на Игрите в Солт Лейк Сити. Тогава отборът завоюва със 7:2 против Беларус. От тогавашния отбор в този момент в селекцията треньора на Олег Знарок са останали единствено Павел Дацюк и Иля Ковалчук. Двама бяха героите за съветския отбор- Кирил Капризов и Никита Гусев. Първият, 20-годишно крило от ЦСКА (Москва), вкара победната шайба. А Гусев направи две асистенции и с гола си за 3:3 избави отбора от загуба и обезпечи продълженията.

Срещата предложи доста трагични моменти и първокласен хокей, а немският тим - неочакван финалист след триумфа си над Канада, се опълчи доста мощно. Германия даже направи поврат с 3:2 по-малко от 4 минути преди края, само че гол на Никита Гусев 56 секунди до финалната сирена прати мача прати в продължения.

Там, откакто останаха трима на леда, играчите на треньора Марко Щурм нямаха опция да окажат опозиция и офанзива на Гусев от ляво приключи с негов паралелен пас към Кирил Капризов, който с едно придвижване прати шайбата в мрежата. Срещата стартира с напън на Русия, които разумно поведоха и в резултата с попадението на Вячеслав Войнов, който засече подаване на Гусев.

В 29:32 минута германците изравниха с гол на Феликс Шютц, който стреля безусловно от никакъв ъгъл, шайбата се отби в бедрото и в ръката на вратаря Кошечкин и спря в мрежата. Истинската драма се разигра в третата част, когато двата тима си размениха по един гол в границите на 10 секунди. Атаките към двете порти не стихваха.

В 53:21 минута Гусев от ляво навлезе, забави се секунди, а когато всички чакаха паралелен пас, той стреля под горната греда и изненада немския вратар. Но откакто извършиха центъра германците направиха показно разиграване и след композиция от дясно и пас на Франк Мауер, шайбата беше доставена фронтално против вратата, където Доминик Кахун навлезе и стреля в горния ляв ъгъл на вратата на Кошечкин. А по-малко от три минути по-късно Германия към този момент беше напред в резултата с гол на Йонас Мюлер, който оползотвори втората асистенция в мача на Ясин Елиц.

Веднага след гола от игра за подлагане беше отхвърлен Сергей Калинин, а по-късно руснаците извадиха вратаря. Така без вратар, само че с 5 на 5 полеви хокеисти, още веднъж Гусев се трансформира в герий като вкара втори гол с удар над ръката на немския вратар Аус ден Биркен- 3:3 и продължения. 9:40 минути след началото на продължението пред съветския тим се отвори опция да вкара при числено предимство. Германците останаха трима на леда и отбиха първата офанзива и удара на Гусев, само че по-късно той подаде на Капризов, който технично прати шайбата в мрежата с удар по диагонала.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР