Отборът на Янтра (Габрово) официално се завръща в професионалния футбол.

...
Отборът на Янтра (Габрово) официално се завръща в професионалния футбол.
Коментари Харесай

Директор на Янтра обяви: Ще участваме във Втора лига

Отборът на Янтра (Габрово) публично се завръща в професионалния футбол. Това стана ясно след последната среща на Управителния съвет на клуба, на която бе взето решение габровци да се възползват от разкрилия се пред тях късмет. Както е известно, след преустановяването на шампионата в аматьорския футбол Янтра получи правото да взе участие във Втора лига като стана есенен отличник в Северозапада. Изпълнителният шеф Милен Николов приказва за обстановката на стадион „ Христо Ботев “, идното присъединяване във Втора лига и множеството задания, които управлението има да реши.
- Господин Николов, след 12 години пауза Янтра (Габрово) още веднъж си извоюва правото да играе в професионалния футбол. Привържениците на тима обаче към момента чакат публична информация дали клубът ще се възползва от него?
-
Всичко това е обикновено и разбираемо. Габрово е футболен град, а Янтра – съществено име у нас. Логично, откакто толкоз дълго време клубът не е бил измежду експертите, в този момент ентусиазмът е огромен. Ние добре обсъдихме и преценихме обстановката и макар че сме наясно, че няма да ни бъде по никакъв начин елементарно, единомислещо, със сериозната поддръжка на кмета госпожа Таня Христова, взехме решение да дадем опция на Габрово още веднъж да мечтае за огромни футболни мачове. Така че, в случай че би трябвало да го поднесем като публична информация – да, Янтра ще взе участие във Втора лига през идващия сезон.

- Ще може ли тимът да бъде конкурентоспособен във Втора лига спортно-технически и най-много финансово?
- Няма какво да лъжем и себе си, и почитателите. От финансова позиция ще ни бъде извънредно мъчно да бъдем конкурентоспособни на който и да е от останалите тимове. Сигурен съм, че ще сме с най-малкия бюджет в групата. Все отново имам вяра, че този възторг измежду почитателите ще се материализира и във финансова поддръжка от страна на локалния бизнес, където, сигурен съм, също има последователи на тима. Да, ще ни отнеме време и старания да се преборим за това, което ни е нужно, само че си заслужава да опитаме. Би било незаслужено в този миг, при по този начин развилата се обстановка, да не се възползваме от шанса, който се открива пред нас. Няма и да е почтено по отношение на почитателите. Ако в този момент не влезем, когато сме първи, по кое време? Ако в този момент не намерим храброст да се надигнем пред несъмнено огромната компликация, която ни чака, няма да имаме опрощение пред последователите. Нито пък ще имаме очи да ги молим за поддръжка, в случай че сме ги разочаровали надълбоко с отвод от присъединяване във Втора лига. Кой би ни повярвал, че ще гоним професионалния футбол следващата година да вземем за пример, откакто тази, когато сме имали „ златна опция “, не сме я употребявали. Тук е мястото да прикани колкото се може повече заможни почитатели и габровски компании да ни поддържат.

- Как ще бъде окомплектован съставът, който ще показва града в професионалния футбол?
- Този тим е на Габрово и ще остане подобен даже и след промоцията му в професионалния футбол. Момчетата заслужиха да им бъде гласувано доверие с представянето си през есента и по време на зимната подготовка, както и за проявеното схващане по време на изключителната обстановка. Да, сигурно ще имаме потребност от няколко нови попълнения, само че гръбнакът на тима ще бъде формиран от габровци. А и какъв по-добър образец за подрастващите от това да виждат своите батковци и треньори в професионалния футбол.

- Ще бъдат ли покрити нужните критерии за лицензиране за Втора професионална лига?
-
Едно от първите неща, които направих откакто одобрих предлагането на Янтра, бе да вляза в контакт с БФС точно по отношение на лицензирането за Втора лига. Благодарен съм на господин Неделчо Михайлов и лицензионния управител Георги Лалев, че още януари месец откликнаха на молбата ми, посетиха стадиона и клубната база и дадоха скъпи препоръки и рекомендации тъкмо в тази тенденция.

- Ще може ли стадион „ Христо Ботев “ да отговори на условията за провеждането на срещи от второто равнище на професионалния футбол?
-
Пътят към професионалния футбол за мен минава първо през стадиона. Неслучайно, както споделих, още от януари действаме в тази тенденция. Какъв е смисълът да се бориш за промоция в професионалния футбол, в случай че нямаш опцията да играеш на личния си стадион? Какъв е смисълът от 30 или 34 гостувания, куп пари напразно за пътувания и наеми. Но да оставим парите настрани. Дори и да няма финансово разхищаване, какъв е смисълът да приказваме разпалено за по този начин жадуваното завръщане в професионалния футбол, когато Янтра няма да играе вкъщи си и няма да се радва и да радва своите последователи. Пак ще кажа – стадионът бе един от главните ни цели. Янтра би трябвало да приема противниците си на ст. „ Христо Ботев “ и да даде опция на всеки един да си напомни славните дни на клуба, само че не по радиото, по малкия екран или пък в интернет, а на трибуните. Тук е мястото да благодаря на „ Общински спортни парцели “ за бързата реакция и многото хубава работа, която се свърши досега. Реновираха се напълно пространствата в административната постройка, бяха поръчани и направени чисто нови скамейки, съблекалните се ремонтират. Промяна има и тя е забележима и с просто око. Чакат ни още ремонтни действия, само че аз съм уверен, че Янтра ще играе в Габрово.

- Вече беше оповестено, че новият сезон във Втора лига ще започва след два месеца, на 24-ти юли. Работи ли се към този момент по проекта за подготовка?
- Разликата сред аматьорския футбол и Втора лига е доста огромна – и в учредителен, и в спортно-технически проект. Време за губене няма, защото до началото на новия сезон остават тъкмо два месеца. Вече има извършени диалози с няколко тима за контроли, като през идния предварителен интервал ще търсим съществени противници, с цел да можем да свикнем с темпото на играта, с футбола, който се практикува във Втора лига. Зимата, когато загубихме с 0:4 от Литекс, ясно се видя, че равнището в двете групи е радикално друго.

- В Янтра сте към този момент от пет месеца, въпреки че близо половината от този интервал мина под блокадата на ковид. Какво беше свършено в този интервал и какво занапред следва?
- Мисля, че не малко неща бяха свършени за този интервал от време. Някои към този момент забележими към сегашния миг, други – ще се усетят на по-късен стадий. Това, че не се приказва, не значи, че не се работи в съответна тенденция. Случиха се доста позитивни неща в организацията на клуба, в междуличностните връзки. Стадионът придобива радикално друг тип. В школата стартира да се постанова някакъв ред, провеждат се начинания с юношите. Същевременно маркетингово клубът стартира да се нарежда все по-добре и по-добре. Имаме още доста хрумвания, като единствено половината от тях да осъществяваме, ще бъде отлично. Вярвам, че ще продължим да вървим в позитивна тенденция.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР