Отборът на Витоша (Бистрица), по-известен като Бистришките тигри и отбора

...
Отборът на Витоша (Бистрица), по-известен като Бистришките тигри и отбора
Коментари Харесай

"Тигрите оцеляват"... по български

Отборът на " Витоша " (Бистрица), по-известен като " Бистришките тигри " и тима на премиера, трябваше да изиграе едвам два мача със стойност в шампионата - тези за оцеляване в плейофите на Първа лига.

[LAP.bg] Още по тематиката
UBS планува, че Германия има максимален късмет да стане международен първенец по футбол

Според изчисленията швейцарската банка Бразилия и Испания също имат положителни благоприятни условия на шампионата в Русия
19 май 2018
Едно към едно: Борисов за ареста на Иванчева и футболното безчинство

Бих посъветвал сътрудниците различен път да бъдат по-експедитивни, само че ми обясниха, че доста банкноти трябвало да се опишат и преброят, описа министър председателят
23 апр 2018 Старо факсимиле в спорта гласи, че е по-лесно да стигнеш до върха, в сравнение с да се задържиш там (не в алпийския смисъл, схваща се). Клубът " Витоша " (Бистрица), в който допреди години риташе министър председателят Бойко Борисов и това му даде национална популярност като " Бистришките тигри " (къде споменавано с подигравка, къде с възторг), разруши на пух и прахуляк това наслагвано през годините изказване. В дебютния си сезон в Първа лига, така наречен хайлайф на българския футбол, " Тигрите " демонстрираха, че няма по-лесно нещо от това да останеш в групата. И че за това дори не е належащо да печелиш мачове.

Тази година " Витоша " се възползва съвсем по идеален метод от несъвършенствата на схемата в Първа лига, която дава право на най-слабите тимове въпреки всичко да оцелеят посредством прекосяване през серия от плейофи. Почти - тъй като тимът на треньора Костадин Ангелов въпреки всичко съумя да реализира две победи за цялата година, въпреки и не в постоянния сезон, а чак на плейофите. Абсолютното съвършенство, несъмнено, щеше да бъде, в случай че бе запазил мястото си без нито една победа, само че идващото състезание следва.

Как се случи това? През целия постоянен сезон (26 мача) " Витоша " не съумя да завоюва нито един мач, като най-хубавото достижение бяха осемте равенства. Това разумно му отреди последното място в крайното класиране.

Според схемата на Първа лига осемте тима в долната част на таблицата не престават присъединяване в две групи по четири тима. Там " Витоша " въпреки всичко записа една победа – в края на април против " Черно море ", само че това не му оказа помощ да отлепи от дъното с едвам 13 точки от 32 мача. Рядко в историята на българския футбол е имало по-слаби тимове и разумно те постоянно са се прощавали с " групата на майсторите ".

Според настоящия правилник обаче, с цел да се резервира тръпката до последния миг, четирите най-слаби тима играят плейофи между тях. В първия подобен плейоф " Витоша " загуби два пъти от " Дунав " (Русе), след което трябваше да изиграе още един сходен " конфликт на истината " против благоевградския " Пирин ". Който загубеше – изпада във Втора лига. И тогава пристигна моментът на " Витоша ", който целият тим чакаше през годината – след загуба с 0:1 в домакинския мач, преди седмица " тиргите " победиха с 2:1 като посетител в Благоевград и изхвърлиха " Пирин ".

Този решителен миг за тима на премиера надали щеше да се мине насмалко странична помощ. В случая тя пристигна от съдията Станислав Тодоров, който пусна втория гол от злокобна засада. Тя даже беше маркирана от неговия асистент, само че основният рефер не я зачете. Естествено, за съдийската тройка стана много мъчно да се изниже от стадиона в Благоевград, та се наложи да бъде извеждана с полиция. В знак на митинг " Пирин ", който другояче направи не чак толкоз неприятен сезон, се закани да подаде поръчка да премине към Македонския футболен съюз.

С това неволите на " Витоша " не завършиха, тъй като трябваше да изиграе още един избавителен мач – против правещия опит да се завърне в елита " Локомотив " (София). И в този мач, който се игра в петък, " тигрите " не съумяха да завоюват в постоянното време и продълженията, само че пък този път, вместо от съдията, получиха поддръжка свише. При 1:2 те изравниха в 123-ата минута за 2:2, а по-късно завоюваха при осъществяването на дузпи и си осигуриха още един сезон в Първа лига.

Равносметката от тази сага е, че " оцеляването измежду елита " може да се реализира и единствено с две победи за цяла година, само че в решаващия миг. Което съществено подкопава концепцията, че в спорта успехите въпреки всичко имат някакво значение. В българския вид може да се оцелее и без победи, стига да постигнеш един-два удобни резултата в подобаващия миг. И, естествено, в случай че е належащо да пристигна и малко помощ извън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР