Отборът на Тунис стана последният четвъртфиналист в турнира за Купата

...
Отборът на Тунис стана последният четвъртфиналист в турнира за Купата
Коментари Харесай

Тунис затули черните звезди след огнена драма в Исмаила

Отборът на Тунис стана последният четвъртфиналист в шампионата за Купата на Африканските народи след исторически и рядко трагичен триумф над Гана с 6:5 след дузпи. В постоянното време и продълженията дуелът приключи при 1:1, като Ален Жирес и неговите момчета можеха да избегнат лотарията на дузпите, където се постановиха с 5:4.

Две смени на някогашния френски национал ще бъдат необятно обсъждани в идващите дни, защото вкараният от него в заключителните минути Рами Бедуи си означи автогол, който насочи мача към продължения. След това Жирес сюрпризира неприятно титулярния си пазач Муез Хасен, който беше заставен да гледа от пейката осъществяванията от бялата точка и даже успеха - първа за Тунис над Гана във финали на КАН - не го омилостиви.

Първото полувреме мина напълно под диктовката на ганайците, които могат да винят най-вече себе си, че не се отдръпнаха на отмора с задатък в резултата. Още в 17-ата минута централният защитник Нуху Касим с глава нацели десния непряк дирек зад вратаря Муез Хасен. В настъпилото меле Андре Аю съумя да нанесе изстрел, който беше избит от стража на Ница.

В 43-ата минута пристигна един от противоречивите мигове в мача, когато попадение на Томас Партей за Гана беше анулирано поради засада. Телевизионните повторения демонстрираха, че решението на арбитрите е най-малкото противоречиво.

Второто полувреме продължи с напън на „ черните звезди”. В 53-ата минута след едно дълго мятане на тъч капитанът Андре Аю получи опция да обстрелва с глава на метър пред вратарското поле и изпрати кълбото в навън около дясната греда.

Така се стигна до минутите на футболна полуда от състава на Тунис. Всичко стартира в 70-ата минута, когато влезлият на промяна Уаби Хазри по страховит метод реализира пробив в наказателното поле, стигайки до аутлинията във вратарското поле. Той върна топката леко обратно за Таха Хениси, който нанесе шут към вратата, срещнал ръката на Джон Бойе. Въпреки всички искания за дузпа от тунизийците, такава не последва. От ъгловия удар последва втори, а той докара до центриране към първа греда, където Хениси се изтегли обратно и нанесе доста компактен изстрел с глава право в напречната греда.

Секунди по-късно, в 73-ата Уаби Хазри изостри събитията с подаване с петичка към Кехрида, който проби по десния фланг и пусна изострен пас по земя. Хениси изпревари пазача си и отблизо разстояние стреля мощно, а топката срещна и страничния дирек по пътя си към мрежата – 0:1.

Оттук нататък Тунис се дръпна обратно и стартира да отбива офанзива след офанзива. В 81-ата минута Мубарак Уакасо с отдалечен удар изненада вратаря Хасен, който нямаше какво да стори, само че тупкащата топка срещна десния дирек.

Драмата настъпи във втората минута от добавеното време към постоянните 90. Тогава топката беше изсипана от директен свободен удар към наказателното поле на „ орлите от Картаген”, а влезлият преди секунди за бавене на времето Рами Бедуи с глава по чудноват метод трансферира личния си вратар за 1:1.

В продълженията нямаше доста екшън откъм голови обстановки. За Тунис най-хубавият късмет беше в 99-ата минута, когато Хазри насочи топовен шут от границата на наказателната поле и принуди Ричард Офори обезверено да избива над гредата. Най-чистата опция пък се разкри в 115-ата за Гана, когато Жордан Аю от воле можеше да разстреля Муез, но от 10-ина метра шутира настрана от задачата.

Непосредствено преди края на продълженията наставникът на Тунис Ален Жирес направи непредвидена промяна, изваждайки изнеслия страховит мач Муез Хасен. Вратарят в началото размаха пръст в отвод съвсем като Кепа Арисабалага във финала за Купата на Лигата в Англия през този сезон. След диалог със собствен съотборник гневният пазач въпреки всичко не позволи непотребни подиуми и излезе за сметка на Фарук Бен Мустафа. След края на 120-те минути футбол капитанът Хазри продължи да успокоява очевидно огорчения си съотборник, който не можеше да преживее решението на Жирес.

То обаче се оказа правилен ход, защото Бен Мустафа съумя да отрази една-единствена дузпа на ганайците – на Кейлъб Екубан, който извърши трети подред – а тази интервенция се оказа основна. Всичките съотборници на Бен Мустафа, които стреляха от бялата точка, бяха безусловно безпогрешни и пратиха тима към четвъртфиналите. Там съперник ще бъде сензацията дотук в шампионата Мадагаскар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР