Отборът на Италия е новият европейски шампион. „Скуадрата триумфира след

...
Отборът на Италия е новият европейски шампион. „Скуадрата триумфира след
Коментари Харесай

Италия е новият европейски шампион след драма с дузпи

Отборът на Италия е новият европейски първенец. „ Скуадрата " победи след извънредно трагичен мач на Евро 2020, извоюван след осъществяване на дузпи против Англия. Срещата се игра на митичния стадион „ Уембли ".

В постоянното време и продълженията мачът приключи при 1:1. Попаденията осъществиха Люк Шоу и Леонардо Бонучи, а при наказателните удари последната дузпа, която изпрати трофея „ Анри Делоне " в ръцете на италианците, изпусна младият 19-годишен Букайо Сака. За „ трите лъва " своите шансове пропиляха и двама от играчите, които се появиха на терена точно поради този съставен елемент от играта - Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд.

Старши треньорът на „ Скуадра адзура " Роберто Манчини и неговият екип съумяха майсторски да преминат през целия шампионат, започвайки стремително шампионата, преминавайки през по-трудни мачове и даже серия от дузпи против Испания на полуфиналите, с цел да завоюват конкуренцията.

Двубоят започва стремително. Англичаните означиха страховит гол " още от съблекалнята ". " Трите лъва " започнаха по желан за почитателите им метод. Във втората минута на срещата Люк Шоу засече топката от близко и от дребен ъгъл за 1:0 след прелестно центриране на Киърън Трипиър. Попадението на Люк Шоу е най-бързият гол, отбелязван на край на Европейско състезание (1.57 минута), както и първият му за националния тим на Англия.

В огромна част от мача на " Уембли " валя дъжд, който ненапълно се отрази на играта.

В края на първото полувреме " Скуадрата " стартира все по-често да поглежда към вратата на противника, офанзивата стартира да става все по-ефективна. В 47-ата минута Марко Верати стреля, само че доста едва и не затрудни Джордан Пикфорд.

В 47-ата минута Рахийм Стърлинг падна в наказателното поле на Италия, след леко прикосновение с Бонучи, само че Бьорн Кайперс подмина обстановката.

В 57-ата минута Джордан Пикфорд избави мрежата си, този път след удар от близко на Лоренцо Инсиние. Крилото на Наполи обаче стреля от доста дребен ъгъл.

Страхотно избавяне на вратаря на Англия в 62-ата минута, откакто Федерико Киеза съумя да стреля по земя около двама бранители.

В 67-ата минута Леонардо Бонучи се разписа за 1:1. След центриране от корнер се получи меле в наказателното поле, с цел да може бранителят на Ювентус да засече от близко и да върне очакванията на почитателите на " Скуадра адзура ". Бонучи (34 години и 71 дни) се трансформира в най-възрастния голмайстор на край на Европейско състезание, побеждавайки предходния връх на Бернд Хьолценбейн през 1976 година (30 години и 103 дни).

В 73-ата минута Леонардо Бонучи изведе с близо 40-метров пас Берарди, само че Джордан Пикфорд в последния миг съумя да реагира и да избие топката.

В края на постоянното време полугол почитател нахлу на терена, което даде минутка отдих на играчите. Двата отбора по този начин и не съумяха да излъчат победител след 90 минути на терена, което прати мача в продължения.

В 107-ата минута Джордан Пикфорд още веднъж опази мрежата си след доста мощен удар от фаул на Федерико Бернардески.

А в 113-ата минута се случи и една от най-спорните обстановки. Жоржиньо влезе извънредно жестоко, с бутоните напред, в крайници на Джак Грийлиш, като съдията му сподели единствено жълт картон.

Така се стигна до осъществяването на дузпи, от които краен победител излезе отборът на Италия. Точни за „ сините " бяха Доменико Берарди, Леонардо Бонучи и Федерико Бернардески, до момента в който за англичаните от бялата точка се разписаха единствено Хари Кейн и Хари Макгуайър.

Голът на Бонучи се трансформира в 13-и за " Скуадрата ", което се явява връх за отбора на огромни интернационалните шампионати. По-рано тимът бе осъществил по 12 гола на международни шампионати - през 1934, 1982 и 2006 година Това е седмият край в историята, когато в решаващия мач тимовете не могат да излъчат победител в постоянното време. Шампионите през 1960, 1976, 1996, 2000 и 2016 бяха избрани в спомагателното време, а във финала на Евро 1968 първият мач приключи наедно и съгласно регламента два дни по-късно се организира преиграване на мача.

Стартов състав:

Италия: Джанлуиджи Донарума, Джовани ди Лоренцо, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини (к), Емерсон, Николо Барела, Жоржиньо, Марко Верати, Федерико Киеза, Чиро Имобиле, Лоренцо Инсиние

Селекционер: Роберто Манчини

Англия: Джордан Пикфорд, Кайл Уокър, Джон Стоунс, Хари Магуайър, Киърън Трипиър, Калвин Филипс, Деклан Райс, Люк Шоу, Мейсън Маунт, Хари Кейн (к), Рахийм Стърлинг

Селекционер: Гарет Саутгейт

Съдия: Бьорн Кайперс (Нидерландия)

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР