Отборът на Баскония е новият шампион на Испания по баскетбол!

...
Отборът на Баскония е новият шампион на Испания по баскетбол!
Коментари Харесай

Барселона е на колене! Лука Вилдоса и Баскония са новите крале на Испания

Отборът на Баскония е новият първенец на Испания по баскетбол! Момчетата на старши треньора Душко Иванович излязоха като спечелили от феноменалния трилър против фаворизирания отбор на Барселона и ги победиха след надвит панер на аржентинеца Лука Вилдоса 3.4 секунди преди края за крайното 67:69 (16:17, 23:16, 12:18, 16:18). Титлата е четвърта за баските в историята на клуба и първа такава от сезон 2009/10, когато тимът се състезаваше под името Каха Лаборал, и когато тимът още веднъж надделя Барселона, с цел да стигне до златото.

Селекцията на Светислав Пешич рано-рано срещна проблеми поради серия от 2:11 в интерес на Баскония, която даде 6-точков задатък на баските в средата на първата четвърт. Все отново каталунците стегнаха отбраната и заличиха преднината на противника след сполучлива пукотевица за три точки на Кори Хигинс - 16:15. Частта завърши след сполучлива добавка на Илиман Диоп за 16:17.

Първите две точки във втората четвърт бяха дело на добре играещия досега Кори Хигинс, който върна точка актив за Барса. Каталунците продължиха да показват по какъв начин се играе чудесна отбрана, а в това време резервата Тома Юртел диктуваше темпото в нападателен проект, с цел да изведе своите до 6 точки преднина при 23:17 и таймаут за Баскония.

@KingKK_14 ROMPE a Diop... ¡y TRIPLAZO!#LigaEndesa
En directo por @vamos pic.twitter.com/UsEQwu7T3o
— Liga Endesa (@ACBCOM) June 30, 2020 Юртел продължи да преподава с сполучлива пукотевица от далечно разстояние, с която разликата облиза двуцифрения актив - 26:17 и 10:0 от началото на втория интервал. Торнике Шенгелия най-накрая се разписа, откакто стартира дуела с 0/5 пукотевица, а символичните посетители съумяха да се приближат в резултата след два сполучливи наказателни на Лука Вилдоса за 31:27.

Адам Ханга обаче успокои пристрастеностите с сполучлива тройка за 34:27, а по-късно Кайл Курич усили преднината на " лос кулес " още веднъж на 8 точки при 37:29 след нов изстрел от зоната за 3. Периодът завърши след панер на Курич - 39:33 за Барселона на огромната отмора.

¡Descanso!
39 @FCBbasket
33 Kirolbet @Baskonia #LigaEndesa pic.twitter.com/r8ttTHsuPL
— Liga Endesa (@ACBCOM) June 30, 2020 Баските бяха доста по-концентрираният тим след завръщането им на паркета и разликата слезе на 1 точка след съвършена пукотевица на Лука Вилдоса - 39:38. Отново аржентинецът откри единствено мрежичката едно нахлуване по-късно, с цел да върне паритета в дуела - 41:41. Поредица от неточности на каталунците, провокирани от солидните дейности на момчетата на Душко Иванович в отбрана, разрешиха на баските да се отскубнат в резултата с 43:47 след тройка на Зоран Драгич.

Перфектният Юртел още веднъж показва класата си от пейката на Барса, като първо подаде на Клавер за забивка, а в идната офанзива осъществя флоутър за 47:47. Плеймейкърът още веднъж откри задачата от далечно разстояние и даде две точки актив на символичните домакини за 51:49, само че Шавон Шилдс върна равенството с сполучливи наказателни, които бяха и последните точки в частта - 51:51 след 30 минути игра.

#Live | ¡UN ÚLTIMO ESFUERZO! #GoazenBaskonia | #VolverEsGanar pic.twitter.com/Fx22W9yUwm
— Saski Baskonia (@Baskonia) June 30, 2020 Тройка на Мат Джанинг обезпечи 4 точки преднина за Баскония с първата си тройка в мача. Юртел върна разликата на единствено един пункт, а в идната минута Шенгелия и Хигинс си поделиха по една сполучлива пукотевица отдалеко. Американският гард на Барселона осъществя панер и си завоюва нарушаване от Диоп, с цел да върне актива в интерес на каталунците - 60:58.

Джанинг обаче продължи да санкционира и наниза още една тройка за пункт задатък в интерес на баските. Юртел още веднъж върна задатъка на Барса, само че ужасните вести за каталунците пристигнаха с петото персонално нарушаване на " най-полезния състезател " на сезона Никола Миротич. Шенгелия означи единия от двата наказателни след фаула на черногореца, с цел да изравни резултата при 62:62.

ESPECTACULAR 2+1 de @chiggins11
¡Cómo está el partido!#LigaEndesa#VolverEsGanar
vía @MovistarBasketpic.twitter.com/AWOXSNlMNj
— Liga Endesa (@ACBCOM) June 30, 2020 Лука Вилдоса не трепна от линията за 62:64 при 4:49 до края на мача. Концентрацията към този момент липсваше изцяло в мача, а напрежението растеше с всяка секунда. Отборите си поделиха по няколко неточности и изпуснати стрелби, само че това остана по този начин до момента в който топката не попадна в ръцете на безупречния Тома Юртел, който осъществя, с цел да изравни резултата за следващ път.

Феноменална тройка на скрития коз Акиле Полонара разреши на Баскония да излезе с три точки напред при 2:20 на часовника - 64:67. Следващите секунди бяха извънредно безредни, като двата тима си поделиха пропуски преди Пиер Ориола да застане на линията за два наказателни с оставащи 54.6 секунди на таблото. Вкара първия, само че се пропука при втория опит и разликата остана две точки в интерес на баските. Шавон Шилдс за следващ път изпусна да накаже от тройката, позволявайки на Ориола още веднъж да застане на линията за два наказателни. Този път съмнения от ветерана нямаше и резултатът още веднъж бе еднакъв - 67:67 при 10.1 секунди на таблото и топка за Баскония.

Феноменален пас на Акиле Полонара откри Лука Вилдоса на пресечка и той осъществя с поднасяне, с цел да даде 2 точки задатък на Баскония при 3.4 секунди до края на мача и 67:69 - напрежението към този момент бе върху момчетата на Светислав Пешич. Пропуск на Кори Хигинс от нула градуса донесе първата купа на Баскония от 2010-а година.

БАРСЕЛОНА - БАСКОНИЯ 67:69 (16:17, 23:16, 12:18, 16:18)
БАРСЕЛОНА: Кори Хигинс, Адам Ханга, Никола Миротич, Виктор Клавер, Анте Томич (Тома Юртел, Пиер Ориола, Брандън Дейвис, Кайл Курич, Алекс Абринес)
СТАРШИ ТРЕНЬОР: Светислав Пешич
БАСКОНИЯ: Пиерия Хенри, Лука Вилдоса, Шавон Шилдс, Торнике Шенгелия, Майкъл Ерик (Зоран Драгич, Джейсън Грейнджър, Мат Джанинг, Илиман Диоп, Акиле Полонара)
СТАРШИ ТРЕНЬОР: Душко Иванович
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР