Отбелязвайки колко значима фигура е Гоце Делчев в българската история,

...
Отбелязвайки колко значима фигура е Гоце Делчев в българската история,
Коментари Харесай

Българите в РСМ, европейски интерес, показен патриотизъм: В НС отбелязаха 120 г. от гибелта на Гоце Делчев

Отбелязвайки какъв брой значима фигура е Гоце Делчев в българската история, депутатите не пропуснаха да разясняват от парламентарната естрада и значимостта на правата на българите в Северна Македония. 

ГЕРБ-СДС: Днес би трябвало да имаме за пътеводна звезда това, което ни е завещал Гоце Делчев - да се борим за своя и за общоевропейския интерес

Това, което би трябвало да създадем през днешния ден в последна сметка, е да имаме за пътеводна звезда това, което ни е завещал Гоце Делчев - България да се бори освен за своя, само че и за общоевропейския интерес. Това се споделя в декларацията от името на ПГ на ГЕРБ-СДС.

България е мощна и способна да го прави, само че дали ще откри своята вътрешна консолидация да го прави, значително зависи от нас в тази зала, които ще взимаме бъдещи решения, уточни Георг Георгиев.

По думите му Гоце Делчев е не просто сборен облик на българския подвиг, " не просто българин, паднал за свободата и независимостта на Македония, а и за нейното обединявания с България ", прибавя Българска телеграфна агенция.

Днес имаме неповторимата опция да покажем, че Гоце Делчев, Ботев Левски, Каравелов или целият ни мавзолей от герои не си е отишъл на вятъра, не си е отишъл в името на България, която ще се самоизяде, акцентира Георгиев.

Мога да се съглася, сподели той, че редица български държавни управления се пробваха да са на висотата на делото на Гоце Делчев, работейки за общата българска и на Република Северна Македония европейска вероятност, тъй като това е нашият общ дом сега. Мога да се съглася обаче и с това, че една от двете страни не е на висотата на делото на Гоце Делчев. Това, което се случи през последните месеци и години в нашата съседка, не е това, към което всички се стремим дружно по отношение на нашето общо европейско бъдеще, съобщи Георг Георгиев.

Поне в дни като този изглеждаме релативно обединени, означи той. Много постоянно забравяме каква е историята, не взимаме образец от тези тежки заръки, които ни е дала епохи обратно. Оцелели сме като страна, способна да пази личните си ползи, която се е справяла и се оправя. Такъв може би е и този миг, миг, в който носим обща отговорност, са показва в декларацията. Може да се окаже, че тези, на които разчитаме най-вече, са неспособни, а тези, към които поглеждаме все по-рядко, могат да бъдат бъдещето на страната, посочи Георгиев.

ПП-ДБ: Призоваваме за неотложно преустановяване на политическите процеси против водачите на македонските българи

" Призоваваме за неотложно преустановяване на политическите процеси против водачите на македонските българи, които търсят само пълноправие и почтено място измежду останалите жители на Република Северна Македония (РСМ). Едновременно с това би трябвало да оставим и езика на омразата обратно, да оставим разделянето и да не забравяме в никакъв случай историческата истина ". Това съобщи от трибуната на Народното събрание Елисавета Белобрадова в декларация от името на ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България ", представена от Българска телеграфна агенция.

Белобрадова означи, че през днешния ден няма наши представители в Скопие за общи празнувания, няма и представители на РСМ за общи празнувания в град Гоце Делчев, няма и обща делегация в село Баница. Отговорността за това е обща, посочи депутатът.

Днес означаваме 120 години от трагичната крах на Гоце Делчев. Той е един от най морално извисените персони в историята ни, се споделя в декларацията на ПГ на ПП-ДБ. Той е индивидът, оставил ни мисълта " Където и да се намираме, ние живеем духовно свързани един с различен, свързва ни общият дълг към нашия пленен народ, комуто непринудено сме се обрекли да служим ". Тези думи са доста настоящи за всички нас в тази зала, акцентира Белобрадова. Тя добави, че Делчев още приживе е признат от народа за деятел, а загубата му - като извънредно злополучие.

Гоце Делчев ни е завещал освен вдъхновяващата си история, само че и един голям дълг - дълг на всеки български политик е да уважава българските обичаи, просвета и история, се споделя в декларацията. Дълг на всеки български политик е въз основата на тези полезности да има отношение и към тези наши сънародници, останали отвън рамките на нашето Отечество, които също имат потребност от внимание, грижа и протекция, се показва в нея.

Имаме доста грехове към нашите сънародници в РСМ и към личната си история, един от тях е предаването на тленните остатъци на Гоце Делчев от комунистическия режим в София на югославските управляващи в Скопие, уточни Елисавета Белобрадова.

Не по-малък грях, по думите ѝ, е и безразличието, с което през днешния ден българските институции се отнасят към " продължаващото подтисничество на българите в РСМ ". " Там продължава да е неразрешено да си българин, в случай че го заявиш на всеослушание, ти провеждат политически развой или физическа разпра ".

Българското държавно управление не може повече да остава безразлично към " гоненията, на които са подложени македонските българи ", безапелационни са от ПП-ДБ. Вписването им в конституцията на РСМ, както и в другите закони на страната, както всички други нации, е не просто наложително условия за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз, това е първа стъпка за действителното пълноправие на македонските българи, които би трябвало да бъдат изцяло интегрирани в политическия, обществения, икономическия, културния живот на македонската страна, съобщи Белобрадова. Нормални връзки сред България и РСМ може да има след реализиране на действително практическо пълноправие на македонските българи с всички останали жители на прилежащата братска нам страна, акцентира депутатът.

Възраждане: Когато някой се жертва за Отечеството, не просто един гроб става последно негово местообиталище, а цялата татковина

Когато някой се жертва за Отечеството, не просто един гроб става последно негово местообиталище, а цялата татковина, съобщи ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов от парламентарната естрада в декларация мотив 120 години от гибелта на Гоце Делчев.

Той описа за ориста на тленните остатъци на българския народен воин, които сега почиват в две страни - в Република Северна Македония и в Гърция.

Днес е не просто една годишнина от 120 години, която би трябвало да бъде почетена по допустимо най-помпозния метод тук в България, някак си обаче това няма да се случи, за разлика от прилежащата Република Северна Македония, в която нашият български народен воин е трансфорат надали не в основа на техния народен мавзолей, разяснява Костадинов.

Той уточни, че Гоце Делчев е един от многото български национални герои, погубен след изменничество. Погребан е в село Баница, близо до родния му град Кукуш. През 1915 година, когато България краткотрайно освобождава тези земи, един от неговите четници - Михаил Чаков, взема решение да изрови тленните му остатъци и да ги придвижи в свободна България, описа Костадинов. Успяват да вземат единствено торса с ръцете и черепа, а останалата част от тленните остатъци на Гоце Делчев остават заровени зад олтара на църквата в село Баница, Серско, добави той.

С боен трен Михаил Чаков потегля за Ксанти, тогава част от България, по пътя обаче заспива и един боец взема решение да види какво има в торбата. Когато я отваря, вижда кости, изплашва се и я изхвърля, описа водачът на " Възраждане ". Той уточни, че откакто Чаков се разсънва, стопира влака, един от бойците си признава за действието, влакът се връща обратно и цялата войскова част стартира да търси торбата. Намират я и Чаков съумява наред да я прибере в Ксанти, добави описа си Костадинов. Тогава обаче брачната половинка на Чаков споделя нещо, което след това се повтаря на няколко пъти: " Като че ли Гоце Делчев не желае да напусне многострадалната си родна земя ", означи водачът на " Възраждане ".

През 1946 година е взето решение на Българска комунистическа партия тленните остатъци на Гоце Делчев, както се написа в решението, " да бъдат върнати на Македония ", макар че тази дефиниция е неправилна, разяснява той. Един от най-големите български национални герои се трансформира в знак на една антибългарска национална идеология, добави Костадинов, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако Гоце Делчев сега е " разпънат виртуално " сред три страни, другите ни национални герои даже нямат и гробове, разяснява още водачът на " Възраждане " и даде образец, че и до през днешния ден се спори къде е гробът на Левски, а изобщо не се знае къде е този на Ботев. Може би ориста на тези велики наши сънародници би трябвало да ни дава ориентир за това, че когато някой се жертва за Отечеството, не просто един гроб става последно негово местообиталище, а цялата татковина, разяснява водачът на " Възраждане ". По думите му саможертвата е нещо хубаво и дава знак, който ние недостойните потомци да следваме, само че тя е нищо без продължение на делото на тези, които са починали за България.

Има Такъв Народ: На такива дати в България има демонстративен национализъм

На такива дати в България има демонстративен национализъм и в случай че българските жители общо взето нямат друга форма на изложение на патриотизма си, то ръководещите и Народното събрание имат. Това сподели в декларация от парламентарната естрада и ръководителят на парламентарната група на " ИТН " (ИТН) Тошко Йорданов.

Според депутата, когато се четат политически заявления в такива обстановки, е малко тъпо, от една страна.

Този парламент, който е сега, като изключим броя депутати, е безусловно същият, който беше, когато падна ветото над Северна Македония, и тогава, в този парламент, всички партии, без две - Има Такъв Народ и сътрудниците от " Възраждане ", направихте нещо, което прочувствено и морално може да се квалифицира като национално изменничество - всички вие гласувахте за рухването на ветото, разяснява Тошко Йорданов, предава Българска телеграфна агенция.

След рухването на ветото в Северна Македония стартира гнет, още по-голям, над българите, в този момент ще има и политически развой, и по тази причина е извънредно тъпо политически, че представители навръх партията, която се опита да заобиколи българските решения и работеше редом на външния си министър, първа да излезе да чете политически заявления, счита Тошко Йорданов.

Според него лицемерието в този парламент и в оня, и, за жалост, евентуално идващия, ще продължи да бъде също толкоз " гнусно за българските жители ". И когато пребиват българи в Република Северна Македония, стрелят по български клубове, затварят ги, стартират политически развой против българи, виновността е ваша - на тези партии тук без две, добави Тошко Йорданов.

" Оттук нататък българската страна има два разновидността и ние, като представителна власт, или ще създадем всичко допустимо да смачкаме антибългарската агитация и дейности в територията, наречена Северна Македония, или ще продължим да бъдем патриоти единствено по празници ", сподели още депутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР