Отбелязването на минаващото време в свят на тиктакащи часовници и

...
Отбелязването на минаващото време в свят на тиктакащи часовници и
Коментари Харесай

Откриха друг начин за измерване на времето

Отбелязването на минаващото време в свят на тиктакащи часовници и клатещи се махала е елементарен случай на преброяване на секундите сред „ тогава " и „ в този момент ". Но в квантовия мащаб на електроните не всичко е толкоз предвидимо, а понятията „ тогава " и „ в този момент " са много по-размити, заяви " Труд бг ".

Потенциално решение може да се откри в самата форма на квантова мъгла, настояват откриватели от университета в Упсала в Швеция. Тяхното проучване е оповестено в Physical Review Research. Експериментите им върху вълнообразната природа на положението на Ридберг, разкриват нов метод за премерване на времето, който не изисква точна начална точка.

Ридберговите атоми са „ надути " с лазери и съдържат електрони в извънредно високи енергийни положения, обикалящи надалеч от ядрото.

Индуцирането на атоми в положения на Ридберг е комфортен трик за инженерите, не на последно място, когато става въпрос за планиране на нови съставни елементи за квантови компютри. Физиците към този момент са натрупали доста количество информация за метода, по който електроните се движат, когато са избутани в положение на Ридберг.

Точно като действителните талази в езеро, съществуването на повече от един атом в положение Ридберг основава разстройства. Това води до неповторими модели на вълните, а те от своя страна могат да служат за начало на премерване на времето.

„ Ако употребявате брояч, би трябвало да дефинирате нула. Започвате да броите в един миг ", изяснява пред New Scientist физикът Марта Берхолтс от университета в Упсала в Швеция, която управлява екипа.

„ Ползата от това е, че не е нужно да стартирате часовника - просто гледате структурата на разстройването и казвате „ добре, изминаха 4 наносекунди ".

Бъдещи опити с квантови часовници биха могли да заменят хелия с други атоми или даже да употребяват лазерен подтик с разнообразни сили. Прецизността на измерването на времето доближава до над 1,7 трилионни от секундата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР