Отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания. По данни

...
Отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания. По данни
Коментари Харесай

Смъртността при ракови заболявания е висока заради късната диагностика

Отбелязваме Световния ден за битка с онкологичните болести. По данни на Световната здравна организация броят на заболелите се усилва. А съгласно шефа на Националния раков указател проф. Здравка Валерианова у нас тежките болести се откриват късно и по тази причина смъртността е висока. Причината по думите ѝ е, че липсва стратегия за надзор над тези заболявания и национална скрининг стратегия за тях.

Един на всеки 5 мъже и една на 6 дами в света може да развие рак през своя живот. Това демонстрират данни на Световната здравна организация. При мъжете най-често заболяването визира белия дроб, а при дамите е ракът на гърдата.

проф. Здравка Валерианова - шеф на Националния раков указател: Тенденциите демонстрират повишаване както на заболеваемостта, по този начин и на смъртността от злокачествени болести.
През миналата година в България от рак са болни 35 000 души, а смъртните случаи са били 18 000.
Проф. Здравка Валерианова - шеф на Националния раков указател: Напредъкът в технологиите, нововъведенията в лекарственото лекуване на рака дадоха късмет и усилиха преживяемостта.
Трябват единствено здравословна храна, спорт, положително лекуване и никакво тютюнопушене. А и кураж. Специализираната болница за интензивно лекуване по онкология предложения десетки създатели и общественици, с цел да дадат вяра на болните.

За тях е издадена и книга, която събира страстите на претърпели диагнозата, техни близки или просто създатели със мощно развита емпатия. А един от стиховете гласи: " Всяка прегръдка е доза лекуване - химична терапия... и избавление ".
Вежди Рашидов - ръководител на Комисия по медии и просвета: Всички знаете - не е загадка, че ние бяхме пациенти, онкологично заболели.Мая Манолова - омбудсман на България: Прегледахте ли се? Ако пред последните 6 месеца или 1 година не сте били на профилактичен обзор, направете го в този момент! Зарежете всичко друго и го направете в този момент.
И с цел да напомнят на болните, че диагнозата не е присъда и с цел да призоват здравите да вървят на профилактика по-често Тони Димитрова и Стефан Илчев извършиха песента " Живот ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР