Отбелязваме Световния ден на театъра - 27 март. Варненският драматичен

...
Отбелязваме Световния ден на театъра - 27 март. Варненският драматичен
Коментари Харесай

Бедствията карат обществата да се преосмислят, независимо дали го искат, смята режисьорът Явор Гърдев

Отбелязваме Световния ден на театъра - 27 март. Варненският трагичен спектакъл "Стоян Бъчваров " ще показа онлайн постановката "Калигула " от 19 часа. Режисьор е Явор Гърдев.

"Аз считам, че сме сложени на тестване. Да, освен това на огромно тестване, тъй като огромните тествания са тези, които са свързани с опция за терминален излаз. Тогава в действителност човек е в рискови условия. В този смисъл бедствието е нещо доста по-голямо, в сравнение с икономическата рецесия сама по себе си, защото този вид злополучие слага индивида и обществата като цяло в обстановка, в която те са задължени да се премислят, без значение от това дали желаят да то създадат ", сподели в изявление за БНР режисьорът Явор Гърдев.

„ Ние сме в обстановка на насила, само че това разтърсване ни изправя очи в очи със себе си и ние разбираме доста неща за себе си, които в друга обстановка не бихме разбрали , добави той. По думите му постановката "Калигула " тематично е обвързвана със сегашната обстановка - Калигула е прекомерно хуманен, прекомерно сензитивен.

" Проблемът е не в това, че диктаторите имат изначално неприятни планове. Проблемът е в това, че те имат изначално положителни планове . И казусът е, че някои от тях са прекомерно човечни и тази прекомерна човещина се трансформира в чудовищност, откакто минават през такива пълномощия ", изясни Гърдев.

Режисьорът изследва проявленията на диктатурата. " Изкушението за власт е едно от най-опасните неща в човешката мотивация ", уточни Явор Гърдев. Според него демонът на властта не прости, това е нещо, което завладява.

"В този смисъл, без да чертаем апокалиптична картина, властта в никакъв случай не може да бъде чертана като нещо, което е безобидно и заради това съществува института на демокрацията, който е отработван толкоз години в историята ", посочи Гърдев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР