Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април

...
Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април
Коментари Харесай

Произведено в България: Студент проектира лунни жилища

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година Юрий Гагарин става първият човек изпратен в Космоса. България е на път да стане една от първите страни с новаторски способ за произвеждане на жилища в открития космос, да вземем за пример на Луната. Разработката е на студента инж. Захари Златков и към този момент е подготвена.





" Това е план ``Сфера``, който би ни посочил дали можем да изградим и да ни покаже дали в действителност можем да живеем на Луната като да се изградят пространства, в които това да бъде допустимо ", споделя студентът инж. Захари Златков.

Сферата съставлява смален модел на лунно жилище. Младите изобретатели били изправени пред предизвикателство - по какъв начин да защитят бъдещите извънземни поданици от микрометеоритите.

" Нашата концепция и това по какъв начин се отличаваме, че е основан от композитни материали, които са здрави и не би било толкоз елементарно разрушаването ".

Материалите са единствено два - въглерод и кевлар, който се употребява при бронежилетките. Проектът е създаден в новооткритото Студентско конструкторско бюро към катедра " Въздушен превоз " на Техническия университет.



" Идеята е да се покрие целия витален цикъл - от концепцията през конструирането, сглобяването и най-сетне извод на пазара, това за мен е доста значимо, с цел да можем да вдигнем стопанската система на страната " уточни ас. доктор Недислав Веселинов, ЕКБ Фотоника.

" Очакваме това да даде нови благоприятни условия, които ще са основни за бъдещето ни ", сподели доцент доктор. инж. Владимир Сербезов, началник на катедра ``Въздушен транспорт``, ТУ.

Предстои в " Сферата " да бъдат конфигурирани датчици, които да ревизират дали тя е задоволително устойчива на галактическия вакуум. А до две години да бъде изпратена в открития космос и за действителен тест. Самото изстрелване на двукилограмовия потребен товар се чака да коства към 30 хиляди $.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР