Отбелязваме Европейския ден на Натура 2000 днес с мотото Младите

...
Отбелязваме Европейския ден на Натура 2000 днес с мотото Младите
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейския ден на Натура 2000

Отбелязваме Европейския ден на " Натура 2000 " през днешния ден с мотото " Младите хора и природата " , оповестяват от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Те показват, че хората постоянно свързват опазването на природата с естествени резервати със строга отбрана, където човешките действия систематично се изключват. При " Натура 2000 " е признат друг метод, при който изцяло се регистрира, че индивидът съставлява неразделна част от природата и че дружно те действат най-добре в партньорство.

Мрежата обезпечава редица изгоди за запазване на биологичното многообразие, като в същото време извършва голям брой значими обществени и стопански функционалности. Около 4,4 млн. работни места в Европейски Съюз зависят директно от устойчивите естествени екосистеми като забележителен дял от тях са обхванати от предпазените зони в границите на " Натура 2000 ".

През 2020 година Европейският ден на " Натура 2000 " слага в центъра на вниманието " Младите хора и природата " за да ги въодушеви да се ангажират с опазването и възобновяване на природата. Поради актуалната обстановка с COVID-19 в Европа денят ще се отпразнува посредством обществените медии. За задачата въведете в полето за търсене на съответния браузър #Natura2000 или #Natura2000Day и се присъединете към акцията, поучават от Министерство на околната среда и водите.

Може да бъде посетен и уебсайтът " ", където може да се научи повече за типовете и местообитанията, които мрежата опазва.

Информация за българската част от мрежата " Натура 2000 " може да се откри на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите и на особено основаната Информационната система за предпазените зони от екологичната мрежа Натура 2000 - http://natura2000.moew.government.bg/.

С декларация, подписана през 2017 година от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета на Европейски Съюз и Комитета на районите, 21 май е разгласен за Европейски ден на " Натура 2000 ". Денят, който е отдаден на европейската екологична мрежа е привързан с датата 21 май 1992 година, когато е призната Директивата на Европейски Съюз за местообитанията и е утвърдена програмата за околна среда на Европейски Съюз " LIFE ". Директивата за местообитанията, дружно с Директивата за птиците /приета през 1979 г./ са крайъгълния камък за основаването на мрежата от предпазени зони в Европейски Съюз, наречена " Натура 2000 ". Днес тя обгръща 27 886 предпазени зони в сухоземната и морска част на Европа, които сполучливо способстват за опазването на неповторимото европейско естествено завещание, показват от Министерство на околната среда и водите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР