Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската

...
Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската
Коментари Харесай

Празнуваме 24 май – Ден на българската писменост и култура

Отбелязваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

На този ден - 24 май, в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и основаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя ".

През 862 или 863 година Константин-Кирил Философ основава най-старата българска писменост - глаголицата.

Оригинално креативно дело, тя предава изумително тъкмо звуковите особености на българската тирада и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се поставя началото на огромното просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - така наречен Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за другите църковни служби/, елементи от Псалтира и Требника. С това се поставят основите на старобългарския книжовен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 година и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който желае да сътвори славянска черква и по този начин да се опълчи на германизацията. През 867 година двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен подарък на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае публично славянските книги. В римската черква "Св. Марина " е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 година, където е заровен в базиликата "Св. Климент ". Методий продължава своята проповедническа и просветна активност измежду западните славяни до гибелта си на 6 април 885 година Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните възпитаници - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е избран за ден в памет на славянските първоучители, тъй като тяхното апостолско дело ги сплотява в едно и те са равни по достолепие.

Сега у нас 11 май се празнува като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР