Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме

...
Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме
Коментари Харесай

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста.

Шествие на толерантността и възпоменателна гала ще се проведат в столицата. Пред Паметника на спасението до постройката на Народното събрание ще има и публична гала.

Следобед президентът Румен Радев ще удостои гостуващия у нас ръководител на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с най-високото ни държавно отличие - медал "Стара планина " първа степен.

Шествие на толерантността и единението на българския народ под наслов: „ Заедно за България. Заедно за Европа “ провеждат Столичната община и Организацията на евреите в България „ Шалом “.

Проявата ще тръгне в 11 часа от църквата „ Света София “, през паметника на Незнайния боец и ще стигне до мемориалната плоча до Народното събрание, където ще се организира публична гала в памет на 11 343 -мата евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на гибелта. Слово ще произнесе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Заключителната гала във връзка Деня на спасението на българските евреи и удостояване на жертвите на Холокоста ще се състои от 17 часа в Централната Софийска синагога с публично послание към българската еврейска общественост от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

На днешната дата преди 76 години, с помощта на невижданото обединяване на български общественици, духовници, политици и жители, е избавен животът на близо 50 хиляди български евреи.

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде маркирано с митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.

Тази година в церемонията ще се включат и възпитаници от Пловдив и района, които работят по интернационалните планове за етническа приемливост, заяви ръководителят на организацията "Шалом " в града Светлозар Калев. На поклонението ще участват и доста потомци на участници, очевидци на събитията от 1943 година, когато пловдивчани отпред с митрополит Кирил избавят от хитлеристките лагери на гибелта над шест хиляди свои съграждани евреи. По традиция представителите на еврейската общественост ще посетят през днешния ден и Бачковския манастир, с цел да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. Ще бъде прочетена и специфична възпоменателна молитва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР