Отбелязваме 171-годишнината от рождението на един от най-великите български поети

...
Отбелязваме 171-годишнината от рождението на един от най-великите български поети
Коментари Харесай

Честваме 171 г. от рождението на Христо Ботев

Отбелязваме 171-годишнината от рождението на един от най-великите български поети и революционери Христо Ботев. Той е роден на 6 януари 1848 година в Калофер.

Ботев е роден на 6 януари 1848 година в Калофер. Той живее единствено 28 години, само че остава в националната памет както с творчеството си, по този начин и с революционното си дело.

Роден е в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е преподавател Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под управлението на своя татко и през 1863 година приключва калоферското учебно заведение. Октомври същата година отпътува за Русия и се записва частен възпитаник във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година Известно време е преподавател в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 година се завръща в Калофер, стартира да проповядва протест против чорбаджии и турци, след което дефинитивно напуща Калофер. По това време във вестник "Гайда ", редактиран от П. Р. Славейков, е оповестено първото стихотворение на Ботев - "Майце си ".

От октомври 1867 година живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. "Дунавска зора ". През идващите години се мести от град на град, известно време живее дружно с Левски.

През 1872 година е задържан за тайна революционна активност и изпратен във Фокшанския затвор, само че освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като помощник и съредактор на революционния орган. Започва дейната му активност като публицист и под негова редакция стартира да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме ".

През 1875 година взаимно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения ". Априлското въстание го подтиква да сътвори чета, на която става челник. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки " и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 година е последният тежък пердах - по здрач след сражението патрон пронизва Ботев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР