Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил

...
Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил
Коментари Харесай

Варненските седесари се поклониха пред Апостола на свободата

Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с разнообразни прояви в цялата страна. В столичния храм „ Света София ” от 17 часа ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий “, а от 18 часа стартира формалното поклонение пред паметника на Васил Левски, където по традиция военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и духов оркестър.

Васил Левски е псевдонимът, с който е прочут Васил Иванов Кунчев, бунтовник, идеолог и уредник на българската национална гражданска война. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата поради организирането и създаването на тактиката за освобождение на България от османско робство. Други негови прозвища са „ Дяконът “ и „ Джингиби “.

На 27 декември 1872 година Васил Левски е хванат от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Според разнообразни изследвания изменничество по отношение на Левски не е имало. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, с цел да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е извършен на 4 януари 1873 година от комисия отпред с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът трансферира цялата виновност за активността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се организират доста очни ставки на Левски с дейци от организацията, които удостоверяват неговата роля в нея.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, доказана е седмица по-късно – на 21 януари 1873 година 60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски. На 18 февруари 1873 година присъдата е изпълнена в покрайнините на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е повдигнат негов монумент.

Във Варна седесари, водени от ръководителя на СДС-Варна, доктор Янко Станев, се преклониха пред подвига на Апостола на свободата и сервираха венец пред паметника на Левски в Морската градина. Варненци отрупаха с цветя монумента часове преди началото на формалната гала./sdsvarna.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР