Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война

...
Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война
Коментари Харесай

Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година Епичните боеве през август 1877 година се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21-ви до 23-ти сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

След багра при Стара Загора Сюлейман паша, откакто попълня армията си с хора, оръжие и муниции, насочва войската си (27 000 постоянна армия - без башибозука, и 34 оръдия) към прекосяване на Шипченския проход.

На 19 август ген. Столетов оповестява, че целият корпус на Сюлейман паша е издигнат против Шипка, че силите му са големи, само че че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият до дъно и че подкрепления " са извънредно нужни ".

Но ген. Радецки, чиито войски са ситуирани на фронта от Севлиево до гр. Елена, смята, че напредването на турците към Шипченския проход е единствено проява и че основният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).

В защитата на Шипченския проход българските опълченци се борят героично - по своята неустрашимост и храброст не отстъпват на съветските бойци. На 21 август сутринта войските на Реджеб паша стартират офанзива против позициите на връх Св. Никола, а челните елементи на Шакир паша настъпват против Орлово гнездо. На първия ден са отблъснати 7 офанзиви.

На идващия ден турците не нападат, само че престрелките не стихват. Шипченци печелят едно цяло денонощие, което е от голямо значение за триумфа на защитата. Решителният и най-тежък пердах стартира на 23 август. Още на разсъмване турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10.00 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски офанзиви са отбити, само че ситуацията остава тежко.

Патроните и снарядите са на изчерпване. Към 17.00 часа настава сериозният миг в тази героична епопея. По скатовете лежат телата на повече от 1380 бранители. В багра се хвърлят всички, в това число и тежко ранените. В последния миг идва помощ.

Ген. Радецки идва с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е избавена, а армията на Сюлейман паша не съумява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подкрепи Осман паша, отбраняващ Плевен, и дружно да изтласкат съветската Дунавска войска северно от р. Дунав.

По време на тридневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 съветски бойци и офицери и 535 български опълченци, а загубите на съперника - на повече от 8200 души.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР