Отбелязваме 133 години от Съединението на България. През есента на

...
Отбелязваме 133 години от Съединението на България. През есента на
Коментари Харесай

В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив

Отбелязваме 133 години от Съединението на България. През есента на 1885 година Княжество България и Източна Румелия се сплотяват - обратно на решенията на Берлинския конгрес и показвайки на цяла Европа, че граница сред българи и българи не може да има. По традиция център на тържествата е Пловдив.

Пловдив

Датата 6 септември 1885 година вечно остава в съзнанието на целокупния ни български народ с това, че вършим първата, само че безапелационна крачка към националното обединяване и демонстрираме пред цяла Европа мощното и сплотено наше родно място. Цял ден Пловдив ще предложи впечатляваща стратегия в чест на великото дело.

Точно в 10 часа в храма " Успение Богородично " Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен в памет на героите от 1885 година В Дондуковата градина пред паметника на един от идеолозите за обединено родно място - Захари Стоянов, бяха поднесени венци и цветя. А на площад " Съединение " към този момент финишират участниците в 43-ия интернационален мемориален маратон, който потегли рано тази заран от град Съединение.



В град Съединение празникът стартира ден по-рано. На 5 септември оттова потегля към Пловдив четата на по този начин известния Чардафон, с цел да вземе главно присъединяване в Съединението. В тогавашното село Голямо Конаре подготовката на събитието е обвързвана с доста забавни истории, които локалните преразказват на драго сърце.

Камбаната в село Голямо Конаре рядко е била неподвижен през паметната 1885 година. Още от началото на годината тук стартира преодоляването на локалното ръководство в интерес на Съединението.
Анета Атанасова, ръководител на Народно читалище " Съединение 1875 ": С черковен звън са си известявали такива значими събития като това, че ще пристигна някой от ръководещите да ги ревизира.
Стига се до „ арестуването “ на топуза на камбаната. Но други арести няма.

В центъра на готвената гражданска война са локалните родолюбци Петър Чобанов, свещениците Иван Генов и Тодор Райков и несъмнено габровецът Продан Тишков, който напуща службата си в румелийската милиция, за бъде запомнен като буйния и самоволен предводител на Голямоконарската чета на Чардафон Велики.
Марияна Килимперова, организатор на Музейната колекция в гр. Съединение: А също нашата друга горделивост това е Недялка Шилева, която тогава е още 18-годишна.
Недялка Шилева ушива знамето на Голямоконарската чета и изписва патриотичните думи върху него.
Марияна Килимперова: Ранният следобяд на 5 септември се събират 400 изкарано е знамето и върху револвера и сабя голямоконарците поставят клетва.
После голямоконарци потеглят за столицата на Източна Румелия, по пътя към тях се причисляват доброволци от прилежащи селища и в утрото на 6 септември влизат в Пловдив и в историята.
  ​Отбелязваме 133 години от Съединението на България ​Отбелязваме 133 години от Съединението на България
През есента на 1885 година Княжество България и Източна Румелия се сплотяват - обратно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. Със Съединен...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР