От Земеделското министерство ще предложат мярка за стимулиране изкупуването на

...
От Земеделското министерство ще предложат мярка за стимулиране изкупуването на
Коментари Харесай

Държавата подпомага изкупвачите на череши

От Земеделското министерство ще предложат мярка за стимулиране изкупуването на черешите , оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Очаква се решението за тази поддръжка да бъде признато през тази седмица на съвещание на Управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие "

Подкрепата е за изкупвачи и оператори на мостра и преправка на български череши, изясни земеделският министър Десислава Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България. Срещата бе посредством видеоконферентна връзка.

Подпомагането ще бъде на звук закупени череши от регистрирани аграрни производители . " Заради пандемията COVID-19 се чака напън върху пазара и понижено търсене . В тази обстановка е належащо завишаване с към 30 % на изкупуване от операторите за мостра за експорт на прясна или консервирана череша ", сподели Танева.

Преработвателите да изкупуват повече череши, защото множеството от тях имат благоприятни условия за предпазване, прикани още тя.

Срещата се организира по самодейност на земеделското ведомство. Танева посочи, че все още положението на насажденията от череши в страната е положително и се чака добра годишна продукция .

Въпреки предстоящата анулация на изключителното състояние, акцията по прибирането на реколтата от череши стана по време на пандемията. Всички ограничения, които подсигуряват обезпечаването на работна ръка и достъпът до полетата ще мине в законодателни промени. От своя страна БАБХ ще работи на цялостен потенциал за надзор на всяко придвижване на черешите, като импорт от трети страни и вътрешнообщностни доставки .

По време на срещата бе разисквано и нуждата от застраховане на служащите по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни дрехи. Земеделският министър напомни, че по предложение на България, Европейска комисия ще обезпечи поддръжка за производителите посредством обезщетителната мярка COVID-19 .

" По нея ще се изплащат само и единствено направените разноски от стопаните поради пандемията. Към момента мярката се разисква на равнище Европейски парламент . Тя ще се дава на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани ", сподели още Десислава Танева. Очаква се използването на мярката да бъде разисквана с сектора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР