От заявлението за отказ до Указ №129 на президента има

...
От заявлението за отказ до Указ №129 на президента има
Коментари Харесай

Скандалът с двойното гражданство на Кирил Петков се заплете

От заявката за отвод до Указ №129 на президента има единствено 13 дни
Правителството на Канада е почнало разглеждането на приложението едвам на 19 август

Процедурите не са бързи

В серия от неистини се оплете още веднъж служебният стопански министър Кирил Петков по отношение на въпроса за двойното си поданството, само че “Труд” потърси дипломати, които бяха безапелационни, че за 13 дни няма по какъв начин да бъде получен документ за отвод от канадско поданство. “Нека лицето си покаже документа от канадското държавно управление, където ще е ясно по кое време поданството му е свалено”, разясниха специалисти по консулски въпроси. И показаха, че инспекцията дали личност не дължи налози, санкции и други, или не е подсъдима в дадена страна, с цел да є бъде свалено поданството, продължава “доста по-дълго време”. Важният отговор е дали към датата на назначението си за длъжностен министър - 12.05.2021 година, когато президентът е разписал Указ №129 за назначението на служебното държавно управление, дали Петков е с двойно поданство, означиха сбито и конституционалисти.

Афишираната от Кирил Петков дата 21 април 2021 година, когато е попълнена апликационната му форма, не е датата, от която той е единствено с българско поданство, тъй като процедурите не са толкоз бързи. Липсата на удостоверение на канадските управляващи, че Петков към този момент не е канадски жител, значи единствено едно - все още на президентския декрет министър от държавното управление на България е с двойно поданство, което е противоконституционно, обявиха още пред “Труд” специалисти. Нещо повече, от справките в формалния уебсайт на канадското държавно управление излиза наяве, че заявката за отвод от канадско поданство е получено на 19 август 2021 година и от тази дата насетне ще се стартира процедурата по обработването му. “Взето е решение по вашето заявление. Следва да получите преписка през идващите три месеца”, се споделя в информацията.
Кирил Петков, длъжностен министър: Получих удостоверение, че към този момент не съм канадец


Волеизявлението на Петков е направено в София пред български нотариус и е с дата 21 април 2021 година

Като съблюдавам правилото за цялостна бистрота на дейностите ми като министър на стопанската система в служебния кабинет и заради нестихващите тълкования в средствата за всеобща информация, Ви отпущам копие от волеизявлението ми за отвод от канадско поданство, подадено на 21.04.2021 година Миналият петък получих удостоверение, че не съм жител на Канада. Канадските управляващи ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това считам за завършени всички спекулации и диспути по отношение на двойното ми поданство. България е моята татковина и аз, както и до момента, ще продължа да пазя ползите на всички почтени български жители.
Хронология на тематиката за канадското поданство
9-11.08
В интернет и няколко уеб страницата се появяват отзиви, че икономическият министър Кирил Петков най-вероятно е с двойно поданство - българско и канадско.

11.08
Депутатът от парламентарната група на “Има подобен народ” Димитър Гърдев подава въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който упорства Министерство на външните работи да отговори дали служебният министър на стопанската система Кирил Петков е имал двойно поданство все още на назначението му в служебния кабинет. На 20.08 външният министър би трябвало да отговори устно, в пленарна зала на депутата.
Стоев не е дал отговор, не е стигнало времето на парламентарния надзор.

16.08
ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за определяне на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначение на служебното държавно управление поради Кирил Петков. Няколко часа по-късно Конституционен съд образува дело. Конституционният съд няма наложителен период, в който да вземе решение дали да образува дело, нито несъмнено време за изговаряне на решение.
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ: Ред е на Конституционния съд




Десислава Атанасова сподели скриншотове, от които излиза наяве, че има проблем с гранжданството на Петков към днешна дата.

За поданството и по какъв начин се потвърждава съществуване или отвод от него.

Не се потвърждава с отговор на въпроса: Коя е твоята татковина - майка?, даже да е заложен от президент.

Не се потвърждава с копие на заявление за отвод от поданство и платежно разпореждане за административна услуга, каквито бяха публикувани във фб, нито с изказване за “пътуващ документ”.

Единствен годен документ е документ - акт на подобаващ орган, в тази ситуация министър с дата преди 12.05.2021.

При изискванията на гласност е редно този документ да бъде публикуван, а не други, които не са относими към 12.05.2021 година

Политическа партия. При инспекция на статуса на заявката на Кирил Петков (с данните, които той обществено е разпространил) в системата на канадските управляващи е видно следното - документите на Петков са подадени на 19.08.2021 година

Ред е на Конституционния съд на Република България.
Георг Георгиев, някогашен зам.-министър на външните работи: Повелителят на честността излъга тлъсто и безсрамно




Георг Георгиев разгласява фотоси във фейсбук, от които се вижда, че Кирил Петков лъже за поданството си.

Кой каквото самичък си направи, никой различен не може да му го направи.

Сам си разгласява данните, самичък си разсъни подозренията, самичък не помни да си скрие статуса на приложението даже. Повелителят на честността Кирил Петков... излъга. Тлъсто и безсрамно.

И да, това е казусът. Не чий жител е, не къде, какво и дали е учил, а просто, че е измамник. Както се вижда от направената информация в канадската инфо система - безсъвестен. На 19 август канадците занапред са му получили заявката за отвод от поданство, а той ни убеждава по какъв начин от април бил решил въпроса. Образован не значи почтен. Сори.
Красимир Крумов, публицист от “Монитор”: Не споделя истината


Към днешна дата министър Кирил Петков не споделя истината за своето поданство. Справката, която направих демонстрира, че настояването за отвод от поданство е постъпило публично на 19 август. Още същия ден му е даден ход. Г-н Петков е известен, че ще получи отговор по пощата в тримесечен период
Явор Дачков, Гласове, публицист: Сетил се е да блокира достъпа до информацията час след изказването






На първата фотография Явор Дачков демонстрира, че към 19 август Кирил Петков е канадски жител, а на втората - по какъв начин служебният министър е скрил към този момент акаунта и информацията в интернет, откакто стана ясно, че към момента е в развой на изчакване на отхвърли си от поданство.

Ето какво демонстрира инспекцията за поданството на Петков. Влиза се в уеб страницата services3.cic.gc.ca/ecas и се поставят данните, които самичък е разгласил обществено. RECEIPT NUMBER R456661139. Фамилия Petkov, дата на раждане 17.04.1980 година Всеки може да го направи. Ето какво се получава като резултат.

Това написа журналистът Явор Дачков във фейсбук откакто ревизира статуса на поданството на Кирил Петков след изказването на служебния министър.

Малко по-късно обаче Дачков добави в обществената мрежа: “Час след публикуването на предходния ми пост за канадския уебсайт, Кирил Петков се е сетил да блокира достъпа до информацията за поданството си, което е могъл да направи и преди, само че не се е сетил. В името на прозрачността в ръководството, заявена от президента Радев, го приканвам да даде цялостна информация по случая и да изясни, за какво на 19 август към момента е канадски жител, заемайки поста на министър в нарушаване на Конституцията. Това не е дребно заяждане, а първа стъпка в битката с мафията, която бори Петков. И още един значим въпрос - какво постанова блокирането до достъпа до информация, в случай че Кирил Петков няма терзания по този проблем?”
Румен Петков, АБВ: ВМЗ-Сопот не е плод-зеленчук


Председателят на АБВ Румен Петков прикани служебния министър на стопанската система Кирил Петков да отговори за ВМЗ-Сопот и покупко-продажбите със сръбския жител Петър Църногорски. Петков изиска отговор по каква технология и за какъв интервал от време Църногорски е получил лиценз.

Румен Петков напомни, че въпросът от него бе насочен още преди година и половина, само че отговор не е получен и до през днешния ден. Сделката е за доставка на избрани първични материали, за което са платени неотложно 10 млн. $.

“Разбира се, не получих отговор. Бордът на ВМЗ-Сопот беше заменен. Твърдя, че министър Кирил Петков близо три месеца знае, че има такава договорка и такива платени пари. Това не е плод и зарзават. Получил ли е лиценз? Как и по каква технология?”, пита още Румен Петков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР