От заплата до заплата - това накратко описва живота на

...
От заплата до заплата - това накратко описва живота на
Коментари Харесай

От заплата до заплата: 73% от българите не успяват да спестяват нищо

От заплата до заплата - това в резюме разказва живота на всеобщия българин. Парите стигат за прекарване на месеца, само че няма никаква опция да се икономисва, демонстрират резултатите от изследване на организация „ Тренд ”.
Прочетете още
73% от българите не съумяват да спестят никакви пари. В изследването по поръчка на Finance Academy единствено 22% от интервюираните дават отговор, че заделят пари всеки месец. 84% от българите разчитат единственото на парите, които получават от заплата или пенсия. А едвам 7% са хората, които влагат в някакви финансови артикули.

Ирина е една от тези 22% у нас, които съумяват да спестят пари, споделя Нова ТВ. Финансовата ѝ философия е да не харчи повече, в сравнение с изкарва. „ Човек може да се оправи и с 2 000 лева, и с 10 000 лева Зависи какъв брой са ти разноските и какъв брой изкарваш. Има подобен принцип – би трябвало най-малко 10% да се икономисва, 30% остават за разноски ”, изяснява тя.

На другия полюс е Катерина, която не съумява да икономисва. „ Откакто съм се прибрала в България, спестявания няма. Преди три години живеехме в чужбина, там най-малко може да заделиш някой лев. Тук няма късмет ”, е мнението ѝ.

Експертите признават, че каквато и финансова просвета да имаме, в случай че заплатата не стига, няма по какъв начин да заделяме от нея. Затова поучават деликатно да взимаме решение дали в действителност да спестим, или да влагаме парите си в придобиване на нови умения.

„ Много е мъчно да заделяме, когато имаме доста ниски приходи. И тук първата стъпка, която би трябвало да създадат хората, е да влагат в обучение, което да им даде по-добра специалност. Или в умения, които сега се търсят на пазара на труда ”, уточни Георги Захариев от Finance Academy.

На фона на отрицателната статистика, размерът на влоговете в банките се е нараснал съществено единствено за няколко години. Но тези пари са владеене на доста дребен % от хората.

„ Депозитите на семействата доближават 76 милиарда лева в края на 2023 година От началото на 2020 година са нарастнали с 20 милиарда лева Тоест, в действителност имаме растеж на спестяванията, само че той не е отмерено разпределен. По-високите цени, които притиснаха жителите през последните две години, водят до по-малка опция за икономисване ”, разясни Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

Проучването демонстрира още, че 39% от българите считат, че животът им ще остане същият и през новата година. Докато 32% са по-скоро оптимисти и чакат повишение на стандарта си на живот.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР