От закрилник на земеделците, стадата и посевите до безстрашен воин

...
От закрилник на земеделците, стадата и посевите до безстрашен воин
Коментари Харесай

След новините: Свети Георги - герой сред християните и мюсюлманите

От покровител на земеделците, стадата и посевите до смел боец и победоносец Свети великомъченик Георги Победоносец се трансформира в воин освен измежду християните на Изток и Запад, само че и измежду мюсюлманите. У нас турци и татари през днешния ден честват Хъдърлез, еквивалент на нашия Гергьовден.

Проф. доктор Николай Ненов - шеф на РИМ – Русе: " Свети Георги е невероятен светец. Той не е единствено една класическа репрезентация на средновековието. Виждаме рицар, войник с кон и оръжие, несъмнено. Но той е в действителност острието на християнството. Свети Георги е на всички места, където има допир на християнския свят с нехристиянския свят. "

Освен че е от най-популярните светци и един от дребното, минал и в мюсюлманската религиозна традиция, Св. Георги се явява както покровител и на мирните животновъди по този начин и на воините на бойното поле. И мъчно се разграничава кой фетиш е по-изначален. Ако съдим по името му, Георги или обработващ земята, той е патронът на всички земеделци. От друга страна от житието му знаем, че той е бил офицер от римската войска, непреодолим и погубен през 303 година, по тази причина че е скъсал едикт на императора против гоненията на християни.

Отец Йордан, Русенска епархия: " След доста мъчения той даже се е обърнал към императора с думите: " Ти ще се измориш повече да ме мъчиш, в сравнение с аз да се откажа от Христа. След тези думи даже дамата на императора изповядала своята религия в Господ Исус Христос. Императорът дотолкоз бил оглупял в своята гняв, че заповядал незабавно неговата брачна половинка и Св. Георги да бъдат посечени с меч. Отивайки към мястото на осъществяването на императорската заповед брачната половинка му по пътя умряла, а Св. Георги единствено възкликнал с каква премия я е удостоил Господ, а по-късно той безропотно застанал под меча и предал своята душа на Бога. "

Но и тогава чудото не закъснява. Заради молитвите небесен огън поразил императорът -мъчител и помагачите му.

Отец Йордан: " Цялото това зло, ориентирано към мъченика се е прибирало с положително към всички, които са го заобикаляли. Така са се сеяли семената на вярата. Кръвта на мъчениците е била тези зърна на вярата, които са били посявани в сърцата на хората. "

Във всеки случай, откриватели на култа към Св. Георги позволяват в житиеписния роман за светеца да са вплетени историите на двама светци Георги Кападокийски и Георги от Лида – Палестина, обогатен с фолклорните показа за езически божества свързани с пролетната вегетация, плодородието и растежа.
Най-старото изображение на светеца се пази в скалите на Кападокия.

В арабския свят светията се уважава повече като земеделец, в западна Европа навлиза повече като покровител на воините в бойното поле и става изключително известен по времето на византийско арабските войни. Във всички мюсюлмански текстове обаче, Георги или Джирджис е показан като търговец от Палестина, който употребява благосъстоянието си единствено да оказва помощ на бедните. Сега го почитат го и в Лод, историческа Палестина, където е заровен. А на Запад култът към чудотвореца разнасят кръстоносците.

Николай Ненов: " Тук има една доста значима измама, Св. Георги ще помогне на града, на който е спряна водата, а този град се изплаща посредством госпожица всяка година, ще помогне в случай че локалните поданици сменят своята вяра. Заради това виждаме покрайнините на християнска Европа постоянно белязани от наличието на Св. Георги. Ето да вземем за пример в Англия той става настойник на Англия не тъй като е края на Европа, а тъй като английските рицари са в светите земи, в Йерусалим и се бият против нехристияните. Виждаме в Каталуния, в днешна Испания реконкистата, т.е. отвоюването на християнска Испания от маврите, отпред несъмнено със Св. Георги. Така и при нас, той неслучайно е настойник на българската войска. "

А чудото със змея и спасението на Вирит, сегашен Бейрут се появява в описа на светеца едвам през 11 век. От тогава той става покровител и на доста страни като Англия, България, Русия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Португалия и градове - Генуа, Истанбул, Любляна, Москва, Фрайбург и на Русе. От 2006 година Русе пази парченце от мощите на Свети Георги. Тя е подарък от Римокатолическата черква във Ватикана. Съхранява се в храма, носещ името на светеца. А миряните споделят, че още с влизането в божия дом усещат друга сила и мощ.

Отец Йордан: " Има доста хора, които не са от нашия град и идват особено поради мощите на Св. Георги, с цел да се допрян до тях, да ги целунат и да измолят от него да им бъде ходатай пред Бога, с цел да им дарува Господ Бог както телесна, по този начин и духовно здраве. "

Наскоро църквата се е сдобила и с копие на чудотворната икона на Свети Георги от свещения манастир Ксенофонт в Света гора. Макар и прикована в инвалидна количка Румяна Минкова посещава храма при всяка опция, с цел да помоли излекуване от светеца.

Румяна Минкова: " Като бебе тук съм кръстена. Когато вървя при персоналния си доктор постоянно пристигам тук да благодаря за лекуването, за направленията, за всичко. Дори у дома имам избродиран гоблен Свети Георги по какъв начин убива ламята. Въобще нужно е хората по-често да отиват на черква, като изоставят грижите да търсят истината, правдата, съвършенството. Тя е в Бог. "

В Русенска област и до през днешния ден българи, татари и турци дружно честват Гергьовден.

Мезиха Чаръкчиева, с. Голямо Враново: " На татарски в действителност празникът се споделя " Къдърлез ", на турски е " Ъдърлез ", и все е за благодат. Казват: Една капка дъжд на Гергьовден означавало като жълтичка за селяните. За изобилие, за благодат. За здраве, мир да има, което е най-важното. Да няма гладни. "

Неджмие Сюлейманова Идиризова – турска фолклорна група " Йълдъз ", гр. Две Могили: " На 5 против 6 млада госпожица от седем извора носи вода, пълнят котлето и в самото котле се пуска нашан, гривни, пръстени, обечки на всяка от тези девойки. Това котле пренощува под розовия шубрак и на сутринта стара жена събира тези девойки в кръг и вади надлежно всеки предмет поотделно и вадейки предмета назовава маани или стихчета надлежно за всяка госпожица и по този начин тя си схваща своята орис. Също по този начин се цялостни котле с 41 броя растения или минимум седем. Също по този начин тази кофа или съдът, който е цялостен с вода и растенията би трябвало да пренощува под розовия шубрак. На сутринта с тази вода се измиват лицата на децата за здраве. Също по този начин този празник се тачи освен от мюсюлманите, само че и от алевиите. Има региони, където този празник се празнува по този метод, че където има скални пролуки, който успее да се промуши през този отвор, тесния отвор, също се счита, че ще е здрав през цялата година. "

В България до Освобождението Свети Георги е настойник на пастирите, на стадата на земеделския труд. След освобождението обаче, воинския фетиш още веднъж навлиза в нашата държавна традиция. А след Първата международна война денят събира два празника - на успехите и на Гергьовден на носителите на ордена за смелост. На 6 май преди 20 години отец Йордан отслужил първата си литургия в храма " Св.Георги " и оттогава не стопира да заразява миряните с духовно общение.

Отец Йордан: " Нека всички ние имаме почит от подвига на Св. Георги. Може би имаме парченце от неговата храброст, с цел да устоим и ние като него в нашата религия, да устоим в истината, в справедливостта, в смелостта.

Автор: Даниела Димитрова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР