От юли гражданите на България протестират срещу министър-председателя Борисов и

...
От юли гражданите на България протестират срещу министър-председателя Борисов и
Коментари Харесай

Авторитетното издание АРД за събитията у нас: ЕС, сляп ли си?

От юли жителите на България стачкуват против министър-председателя Борисов и корумпирания хайлайф. Фактът, че до момента Европейски Съюз съвсем не е реагирал, е подложен на рецензия освен от хората на улицата, написа Сърджан Говедарица – сътрудник на немската телевизия АРД.

Вече единадесета седмица не престават митингите против министър-председателя Бойко Борисов. Евродепутатът Даниел Фройнд също е тук и приказва пред стачкуващите. Той е признат с огромно вдъхновение.

Фройнд е от партията на Зелените, член на бюджетната комисия на Европейския парламент и ръководител на парламентарната група на фракцията против корупцията. Той дойде в България, с цел да добие визия какво се случва в страната с парите на Европейски Съюз.

Присъдата му е ясна: „ Ако на следващия ден спрем еврофондовете за България, няма да отнемем хляба на бедните деца, а хайвера на корумпираните олигарси ”, споделя той. „ И по тази причина мисля, че това е верният метод да се погрижим за реализиране на промените и измененията тук ”, счита евродепутатът.

Мрежа от политици и олигарси

Думите на Фройнд отразяват настояванията на стачкуващите. Те приканват от седмици за оставка на държавното управление на премиера Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Обвиняват ги, че са основали система от мощни мрежи от политици и олигарси, които натрупат публични поръчки и пари и са покрити от правосъдната власт.
Европейски Съюз обезпечава тази властова база, като упражнява прекомерно малко надзор и в последна сметка с заплащанията си към страната поддържа корумпираната система – това е упрекът.
“Европа несъмнено вижда, какво става тук ”, споделя протестиращ, който не си сподели името. “Дали това е преднамерено или не, не знам, само че Европейски Съюз сигурно е просрочен с реакциите си. ”

Съдия Панов се притеснява от ескалация

Лозан Панов е един от най-високопоставените съдии в България и един от дребното в страната, които се осмеляват да излязат на ярко. И по време на изявлението ръководителят на Върховния касационен съд не си мълчи: “В България европейските фондове се вливат най-много в ръцете на дребна елитна група ”, споделя той.
По този метод помогнаха на страната да поеме контрола над медиите и институциите. “Хората, които са сега на власт, няма да спрат сами този развой на независим надзор върху страната, ” сподели Панов. “Затова мисля, че в случай че няма реакция от страна на Европейски Съюз, обстановката може да ескалира. ”

Откакто се причисли към Европейски Съюз преди 13 години България, както и Румъния, е сложена под наблюдаване от страна на Комисията в Брюксел, която упорства за промени поради огромните дефекти в региона на върховенството на закона. Така е най-малко на доктрина, тъй като на процедура инструментът се оказва беззъб.

Шестмесечните отчети за напредъка от Брюксел имат малко общо с действителното положение в България – това е обвиняването, което насочва и арбитър Панов, като дава за образец могъщия Главен прокурор Гешев: „ Това е основен прокурор с неограничена власт. Той стои на върха на една пирамидална конструкция. Той дефинира кой да носи наказателна отговорност и кой не ”, споделя той (Панов).

„ С други думи, вместо да пази хората от нарушителите, прокуратурата и основният прокурор в България вършат тъкмо противоположното. Те отварят чадър върху приятелите си и нападат съперниците – политически и стопански. ”

„ Криза на европейското господство на закона ”

„ Европейски Съюз, кьорав ли си или си като него? ”, написа на афиш, който протестиращите са вдигнали високо в центъра на София. На него се вижда министър-председателят Бойко Борисов в другарски пози с федералния канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и други водачи на Европейски Съюз.

Фактът, че народен представител от Брюксел участва в този момент на митинга, е съпроводен с сбит коментар от участник в него: „ По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ”.

Евродепутатът Фройнд прави тъмно умозаключение, което излиза отвън рамките на България: „ Имаме рецесия с европейското господство на закона ”, счита той. „ И би трябвало да отговорим уверено. ”

В противоположен случай, от една страна, Европейски Съюз би изгубил хората в България, в случай че имат усещането, че Европа финансира корумпирани структури.

“Ние обаче ще изгубим и хората в останалата част на Европа, в случай че останат с усещането, че парите на Европейски Съюз се харчат без надзор. ”
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР