От Йоханес Мауер, Генерален мениджър на IBM за ЮИЕ Светът

...
От Йоханес Мауер, Генерален мениджър на IBM за ЮИЕ Светът
Коментари Харесай

Водещите финансови институции в Югоизточна Европа избират IBM за ускоряване на цифровата трансформация


От Йоханес Мауер, Генерален управител на IBM за ЮИЕ

Светът на финансовите услуги бързо се трансформира и развива – новите участници, смяната на държанието на клиентите и голямото количество нови регулации водят до обилни промени в банковия бранш.

Новица Нинич, Лидер облачни и интеграционни услуги за IBM Централна и Източна Европа загатна в своя блог, че потребителите на банкови артикули в никакъв случай не са били „ по-онлайн “ и „ по-дигитални “, очаквайки от своите финансови институции – за доста от тях основен сътрудник цялостен живот – онлайн услуги и удобството да имат достъп до услуги от всяко място когато и да е.

Онлайн и интернет банкирането в Югоизточна Европа (ЮИЕ) е в напредък и множеството банки в района към този момент стартираха и започнаха да оферират своите платформи за онлайн банкиране. Клиентите имат явен избор и технологията към този момент е точка на разграничаване и конкурентно преимущество на пазара.

Общите разноски за ИКТ в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в това число страните от Югоизточна Европа, ще продължат да имат позитивна динамичност, с цел да доближат 127,3 милиарда $ през 2019 година, съгласно Worldwide Semiannual IT Spending Guide: Industry and Company Size, оповестено от International Data Corporation (IDC). Сред индустриалните вертикали, телекомуникациите и банковото дело са водачи във връзка с разноските на пазара на ИКТ. Банките влагат в цифровизация и автоматизация на процесите в отговор на конкуренцията и създават функционалности, които усъвършенстват потребителското преживяване при банкиране, като цифров онбординг, бързо кредитиране и просветителни препоръки. (1*)

Според мен, технологията ще остане главен фокус за финансовите институции от всевъзможни размери през 2019 година и по-късно. Лидерите в банковия бранш ще продължат да усвояват нови технологии, вариращи от роботизирана обработка на данни, автоматизирано добиване на данни и модернизиран разбор, до потреблението на ИИ за битка с финансови закононарушения, модернизиране на инфраструктурите на фирмите и даване на извънредно персонализиран опит и услуги, характерни за потребностите на потребителите и всички в сигурна среда.

На THINK South East Europe Summit IBM разгласи редица компании за финансови услуги в района, които се обърнаха към IBM, с цел да им помогне да преоткрият цифровизацията и да дават превъзходни услуги на клиентите си:

Bankart , снабдител на платежни услуги в Словения си партнира с IBM за създаване на отворена банкова платформа за PSD2 (Payment Service Directive 2). Чрез това партньорство, Bankart ще предложи единна платформа PSD2 на 11 словенски банки, с цел да подсигурява спазването на актуалната инструкция на Европейски Съюз и да разреши на банките да се цифровизират и усвояват метод за отворено банкиране.

В Хърватия Zagrebačka banka (ZABA) си партнира с IBM за по-бързо внедряване на нови услуги за своите корпоративни и самостоятелни клиенти. ZABA одобри DevOps практики за автоматизиране на внедряването на съществени бизнес приложения посредством потребление на IBM UrbanCode Deploy, което дава опция на фирмите да построяват, тестват, разпростират и следят приложения по-бързо, по-качествено и с по-голям надзор. В резултат на това Zagrebačka banka продължава да подтиква развиването, бързината и качеството на приложенията и е в положение да създава и внедрява нови услуги по-бързо, с цел да усъвършенства и в бъдеще потребителското преживяване.

NLB Group , финансова група със седалище в Словения с извънредно стратегическо значение в Югоизточна Европа, си партнира с IBM, с цел да форсира трансформацията си в ръководството на данни. NLB ще построи платформа за ръководство на данни с интегрирани решения от край до край (endtoendintegration) и благоприятни условия на изкуствения разсъдък, които ще разрешат на бизнеса и ИТ потребителите на банката във всички отдели да взимат по-информирани решения, като дават повсеместен взор върху данните на компанията, в това число структурирани и неструктурирани данни от вътрешни и външни източници (социални медии, уеб страници и т.н.). Решението цели да интегрира технологията и услугите на IBM с данните на банката, с цел да даде съвременно ръководство на данните и модерни аналитични решения.

Поради другите стопански и правни съображения на пазарите, които обслужват, OTP Group със седалище в Унгария дава световни финансови услуги посредством няколко дъщерни сдружения в Югоизточна Европа. Отделът за научноизследователска и развойна активност употребява нови модерни решения като изкуствен интелект и блокчейн на технологии с отворен код като сървърите IBM OpenPower, с цел да разгърне цялостния капацитет на технологията, да форсира периодите за стартиране на пазара в развиването на производството и сполучливо да оперира високоефективен бизнес на пазара.

В България Банка ДСК избра IBM SPSS, с цел да форсира обслужването на клиентите и управлява риска с бързи и точни оценки на кредитния риск. SPSS ще направи процеса на утвърждение на междинен размер заем почти шест пъти по-бърз, като ще понижи времето за утвърждение до единствено няколко минути. Борис Едеров, Началник ръководство „ Кредитен риск – самостоятелни клиенти “ Началник Управление „ Кредитен риск – самостоятелни клиенти в Банка ДСК, разяснява: „ IBM SPSS играе основна роля в цифровата промяна на Банка ДСК. Одобренията на потребителските заеми са жизненоважна първа стъпка и има голям капацитет за вграждане на планиран разбора в други основни процеси, като опазване на клиенти и рекомендации за артикули. Осигурявайки единна платформа за всички наши процеси за оценяване на риска и взимане на решения, SPSS ни дава мощна основа за предстоящ напредък. “ През 2017 година банката ДСК избира IBM Cloud да ръководи главните си банкови системи

УниКредит Булбанк в България се обърна към IBM Security за да усъвършенства опита си в региона на отбрана на данните и информацията, автентикация на потребителите, ръководство на достъпа и дискретност на данните. Роберто Фурези, Главен шеф Отдел " Сигурност " УниКредит Булбанк в УниКредит разяснява: „ Сигурността е екипна работа в цялата организация, а не „ независима функционалност “. Всеки е управител по сигурността. “

Banca Intesa в Сърбия избра платформата IBM API Connect, с цел да сътвори опция за нововъведения посредством отключване капацитета на вътрешните приложения и данни. Платформата им оказва помощ да осъществят задачите си за разширение на опциите за бизнес на нови пазари, както и да осъществят обилни доходи отвън обичайния им бизнес, получавайки конкурентно преимущество и насърчавайки нововъведенията.

Societe Generale Bank Сърбия , усъвършенства и автоматизира процесите на Know Your Customer (Опознай клиента), с цел да увеличи качеството на данните, да приложи процедурите за надлежна инспекция и да редуцира времето за онбординг на клиента. В резултат на този план за автоматизация на процесите, банката към този момент може да твърди, че осъществя от 5 до10 пъти по-бързото осъществяване на процесите и онбордване на клиентите, както и че потребителско портфолио дава отговор на съответните национални и вътрешни регулации на групата Societe Generale, и е в сходство със сръбското национално законодателство за битката против изпирането на пари и финансирането на тероризма. Сега тези актуализирани и усъвършенствани процеси работят на платформите IBM Business Automation Workflow и IBM Integration Bus, което дава опция за опростено използване на регулаторните промени, идентифициране на проблемите и надеждното показване.

Raiffeisen Румъния избра IBM Watson Assistant, услуга в IBM Cloud, с цел да обнови отдел „ Човешки запаси “, като построи новаторски виртуален сътрудник в границите на организацията, който да подкрепя чиновниците при задания, свързани с ръководството на човешките запаси и им обезпечи бърз достъп до подобаваща информация. Освен постоянно задаваните въпроси, в близко бъдеще, техният виртуален сътрудник ще се интегрира и с вътрешните системи, с цел да дава регулярна помощ на чиновниците, когато става въпрос за персонализирано наличие като молби за отпуск и основаване на други персонализирани документи за чиновници. Всички взаимоотношения с консуматори са на румънски език, а наличието на IBM Watson Assistant е основано от взаимен екип квалифицирани специалисти на Raiffeisen и IBM.

Днешните вести отразяват изменящия се околна среда на финансовата промишленост и демонстрират технологията на IBM води финансовите институции по пътя за справяне и адаптиране към измененията. Никоя друга компания не поддържа по-голяма част от банковата инфраструктура в света. Днес поддържаме бекофиса на 90% от международните банки, а 19 от първите 20 банки на Fortune 500 и финансови институции употребяват IBM Cloud.

Повече банки от всеки път преди се обръщат към IBM за нашата софтуерна експертиза, включваща облачни технологии, ИИ, сигурност, мейнфрейм, блокчейн, а към този момент даже и квантови компютри, с цел да се оправят с измененията в своите бизнес модели, водени от изменящите се потребности на потребителя, новите форми на конкуренция и увеличаващите се регулаторни условия.

------------------------------------

1* Telecommunications and Banking Drive ICT Spending in Central and Eastern Europe in 2018, According to IDC,19 Jul 2018 - https://bit.ly/2OdtJIn

Вижте решенията на IBM за банки и финансов пазар

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР