От януари плащаме милиони глоби за мръсния въздух Трови ли

...
От януари плащаме милиони глоби за мръсния въздух Трови ли
Коментари Харесай

Най-смъртоносните смогове в историята

От януари плащаме милиони санкции за мръсния въздух Трови ли ни промишлеността - 23 сдружения са под контрол За 10 месеца Регионална инспекция за опазване на околната среда наложи наказания за 151 000 лева Мръсен въздух, дръжте децата вътре

Противно на успокоителните изказвания на екоинспекторите у нас, че българската промишленост се е еманципирала и съвсем няма дан за замърсяването на въздуха, международната процедура сочи тъкмо противоположното - 9 от 10-те най-смъртоносни смога в историята са свързани с индустрията. У нас санкциите за нарушавания, свързани със замърсявания на въздуха, почвата и водите, са непристойно ниски. На всичко от горната страна множеството от тях или падат в съда, или не се събират с години.

Мейз, Белгия, 1930 година

Причина: промишленото замърсяване
Жертви: 60 починали и над 2000 трайно болни
В резултат на повреда и приключване на газ от локална фабрика и неподходящите климатични условия над града се образува компактен облак. Голям удар понасят животновъдите в района, като хиляди прасета, говеда и крави умират в рамките за броени седмици.

Сейнт Луис от 1939 година

Причина: Използването на въглища в индустрията и за отопление
Жертви: над 140 загинали; близо 20% от жителите на града остават с трайни болести.
Смогът е толкоз тежък, че водачите карат на фарове и денем. На 28 ноември поради изключителното ниско атмосферно налягане идва " денят, в който слънцето изчезна ". Градът остава в плен на мъглата от фини прахови частици цели 9 дни.

Донора, Пенсилвания през 1948

Причина: промишленото замърсяване на въздуха от най-голямата оловно-цинкова фабрика в Съединени американски щати
Жертви: 80 починали, трайни болести при 45% от жителите и най-голям % детска смъртност в страната за идващите 30 години

Смогът в Донора държи в плен съвсем седмица дребния американски град. Замърсяването предизвиква респираторни проблеми на 6500 от 14-те хиляди поданици. Нивата на сярна киселина, азотен диоксид и флуор във въздуха са 50 пъти над нормата. Най-страшен се оказва дъждът, токсичен от газовете и фините частици в атмосферата, който унищожава изцяло реколтата и заразява всички питейни източници в Донора.

Лондон, 1952

Причина: промишленото замърсяване на въздуха
Жертви: 6000 починали, повече от 100 000 са получили трайни болести

Период на студеното време, комбиниран с антициклони и липса на придвижване на въздушните маси, събират голям облак от смог, който държи Лондон в хватката си близо 4 дни. Основна причина за бедствието е потреблението на въглища и разположението на няколко огромни завода в самия център на града. Учените потвърждават, че всеки ден над 1000 тона фини прахови частици, 140 тона солна киселина, 14 тона флуорни съединения и 370 тона серен диоксид биват изпускани над Лондон от огромните заводи.

Ню Йорк, 1966

Причина: промишленото замърсяване на въздуха
Жертви: 170 души умират, а 150 000 поданици на града остават с белодробни проблеми

Смогът от 1966 година в Ню Йорк е породен от замърсяване на въздуха с рискови концентрации от въглероден окис, серен диоксид, пушек и мъгла. Смогът остава компактно над града от 23 до 26 ноември. След един от най-сериозните антициклони по източното крайбрежие единствено в границите на три дни 7 милиона нюйоркчани си дават сметка за замърсяването на въздуха, което се случва към тях.

Русия, 2010

Причини: индустриално замърсяване, горски пожари, рекордна суша и горещина
Жертви: 56 000 души умират, над 1 милион са получили хронични белодробни и респираторни болести.

Лятото на 2010 година е едно от най-тежките за съветската страна. Близо 3 месеца Русия се бори със нечистия въздух. Президентът Медведев публикация изключително състояние в седем района на страната. Комбинацията от дима от пожарите, индустриалното замърсяване и рекордно високите температури водят до най-голямото замърсяване на въздуха в модерната история на Европа.

Източен Китай, 2013

Причина: всеобщото изгарянето на промишлени и селскостопански боклуци и стартирането в употреба на най-големия Топлоелектрическа централа на въглища в света
Жертви: Близо 100 починали, десетки хиляди трайно болни

В редица китайски провинции в източната част на страната (включително и в индустриалния и бизнес център Шанхай) през декември 2013 година неналичието на леден въздушен поток и индустриалните излъчвания се оказват причина за образуването на пълен пласт смог. Всички автомагистрали и летища в засегнатите региони са затворени поради нулевата видимост. Концентрацията на фини прахови частици и отровни газове е 40 пъти над нормата.

Куала Лампур, 2015

Причина: големите горски пожари
Жертви: липсват публични данни

На 10 август 2005 година качеството на въздуха в малайзийската столица Куала Лумпур е толкоз влошено, че локалните управляващи издават заповед всички гражданида останат у дома със затворени порти и прозорци. Всички учебни заведения и институции стопират работа, до момента в който не отмине пикът на замърсяването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР