„От януари най-вероятно ще е увеличението на заплатите на учителите.

...
„От януари най-вероятно ще е увеличението на заплатите на учителите.
Коментари Харесай

Образователния министър направи много голямо обещание за учителите

„ От януари най-вероятно ще е нарастването на заплатите на учителите. Заложено е нарастване на средствата от 330 милиона лв.. Всяка от идващите години ще има такова нарастване “, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването " Денят онлайн " по Канал 3 по отношение на покачването на минималната учителска заплата до 920 лв.. Имаше вид то да се случи и от 1 октомври, само че това надали ще стане.
По думите му би трябвало да се влага в учителите, тъй като тяхната липса е проблем.
„ Недостиг на учители и сега има. През идващите 10 години ще е още по-зле. Затова подхващаме дейности.
Световната процедура демонстрира, че най-хубавите възпитаници стават учители. И се надяваме да успеем да ги мотивираме.
Основните заплати са 920 лв.. Има учебни заведения, които имат опция да предложат и повече. Това беше и съществена задача за нас. Да увеличим точно най-ниските заплати.
Учителската специалност е нежелана – има го този проблем и в други страни. Защото младежите не търсят предвидимост. Затова би трябвало учителската заплата да е по-ниска от междинната “, разгласи Красимир Вълчев.
Относно резултатите от матурите той разяснява:
„ Въпреки че като цяло имаме по-високи резултати, не можем да вършим генерални заключения. Учителят е главният фактор. Ако нямаме стимулирани учители, не може да чакаме и резултати.
Много ми се желае да кажа, че вследствие на дългогодишната ни работа, имаме по-добри резултати, само че това не е по този начин.
Не споделям, че не съм удовлетворен от резултатите от матурите, не можем да вършим изводи “, добави просветният министър.
Той разяснява и опцията за смяна в матурите.
„ Националното външно оценяване е належащо поради няколко неща. Да оценим равнището на подготвеност. До какъв брой има просветеност на учениците. Необходими са и с цел да създадем и разбор на резултатите на всяко едно учебно заведение “, сподели още Вълчев.
Той изясни, че се обмисля опцията учебни заведения с по-добри резултати да стартират да бъдат подтиквани, в това число финансово.
„ В закона е общопризнат методът, че всички учебни заведения би трябвало да бъдат подкрепяни. Обсъждаме при тези, които имат по-добри резултати, може да се дават награди. Тези с по-лоши резултати, също обаче биват подкрепяни.
Правим оценки, които ще оказват помощ на учебните заведения да подобрят своите индикатори. Опитваме да насърчим всяко едно учебно заведение да поставя повече старания.
Може би следващата година може да възприемем сходен метод. Ние и сега имаме подобен механизъм, само че не е обвързван с финансиране.
Целта обаче не е да класираме учебните заведения, а всяко едно от тях да работи по-добре “, добави министърът.
Конкретно за условията за промени в самата форма на матурите той изясни.
„ Нямаме тъкмо такова условие от Европейска комисия за понижаване на тестови задания. Изискването е да се понижава заучаването. В тази тенденция ще бъдат измененията – смяната на това, което се мери.
В известна степен това, което ще се усили са текстовите задания “, изясни Вълчев.
Относно детските градини и видео наблюдението той сподели:
„ Видео наблюдаване може да се случи единствено в случай че има цялостно единодушие сред колектива и родителите. Аз споделих, че не е проблем да има в коридори и сходни пространства. Но когато приказваме за стаите с деца, аз имам малко подозрение “, сподели Вълчев и посочи, че мисли по този начин поради разрушаващото се доверие по този метод.
„ Доверието е основно. И значима част от работата ни е да се гради това доверие. Да се ревизира всеки сигнал и така нататък “, сподели още министърът.
„ Въвеждаме поетапно новите стратегии във всеки един клас. Опитваме да ги обсъдим всички. Но е мъчно, тъй като имаме доста хора, единствено в нашата система са 90 хиляди.
Имаме за жалост недомислици в учебниците. Гледаме да държим виновни виновниците. Има проблеми и свързани с издателствата. Смея обаче да настоявам, че учебниците са по-добри. И неотдавна гледах един учебник от 90-те години “, сподели още министърът.
„ Училището избира учебниците, Министерството ги прави оценка. В последните 10 години ние сме понижили цената на комплект учебници “, безапелационен бе министърът на образованието.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР