От януари до август 2022 г. включително българският износ нараства

...
От януари до август 2022 г. включително българският износ нараства
Коментари Харесай

Вносът и износът продължават да растат с двуцифрени темпове

От януари до август 2022 година в това число българският експорт нараства с 41.6%, а вносът - с 45.3% по отношение на същия интервал на предходната година, заяви Националният статистически институт.

За осемте месеца на годината от България са изнесени артикули на обща стойност 62.165 милиарда лева Само през август цената на износа е 7.9 милиарда лева, а нарастването по отношение на същия месец на миналата година е с

40.5%.

Стойността на вноса за осеммесечието е 70.2 милиарда лева, а единствено през август тя е 8.6 милиарда лева (ръст от 37.2% по отношение на същия месец на 2021 г.)

В търговията с трети страни вносът пораства близо двойно по-бързо от износа. Данните за осеммесечието сочат, че цената на изнесените от България артикули се усилва с 35.8% до 20.5 милиарда лева, до момента в който вносът нараства с 63.1% до 31.5 милиарда лева България е изнесла артикули на най-голяма стойност за Турция, Сърбия, Украйна, Съединените американски щати, Северна Македония, Англия и Китай. Въпреки прекъсването на газовите доставки от Русия максимален е стойностният размер на стоките, импортирани от тази страна. Следват Турция, Китай и Украйна.

Данните за търговията с Европейския съюз, които са до края на юли, сочат по-бързо нарастване на износа, в сравнение с вноса.

През интервала януари - юли 2022 година износът на артикули от България за Европейски Съюз се усилва с 44.4% по отношение на същия интервал на 2021 година и е в размер на 36.5 милиарда лева Основни пазари на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които образуват 67.4% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

Вносът на артикули в България от Европейски Съюз до края на юли се усилва с 32.9% до 33.9 милиарда лева Най-голям е стойностният размер на вноса от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

Последният месец, в който Националният статистически институт регистрира спад на износа и на вноса е януари 2021 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР