От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало

...
От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало
Коментари Харесай

Маркет линск: Доверието към правителството рязко спада

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало от 22% на 8%, а към държавното управление от 36% на 15%. Това демонстрират данните от социологическо изследване на " Маркет линкс ", осъществено взаимно с бТВ и извършено измежду 1015 пълнолетни лица в интервала 29 април – 8 май 2022 година



" Когато нямаме доверие в институциите, мъчно поддържаме, от време на време не разбираме или отхвърляме да разберем за какво се организира една или друга политика. За три месеца настоящето ръководство стигна до равнищата, с които завърши кабинета " Борисов 3 " и надлежно 44-я парламент. В момента, макар този подтик, който имахме през есента и зимата, още веднъж сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и даже да отхвърля в някои обстановки опозиция на решенията, които взима изпълнителната власт ", сподели пред бТВ Добромир Живков от " Маркет линкс ".

80% от интервюираните са неудовлетворени от развиването на страната, до момента в който 15% са задоволени.



По думите на Живков са регистрирани са исторически ниски равнища на задоволство от развиването на страната. 70% от българското общество дефинира като отрицателно финансовото развиване на семействата им. " Вече имаме сложни аргументи да се случи общия декор на неодобрение и боязън в българското общество ", уточни Живков.

35% от интервюираните споделят, че изпитват отчаяние от политическата обстановка, 25% изпитват паника, 14% изпитват яд, 8% се страхуват; 7% изпитват вяра, 7% от интервюираните изпитват " неутрална " страст, 3% се усещат застрашени, 1% изпитват успокоение. Никой от интервюираните не е дал отговор, че изпитва сигурност от политическата обстановка в страната.



За кои партии биха дали своят вот българите?

Най-много деклариралите, че ще гласоподават български жители (22,9%) биха подкрепили ГЕРБ, в случай че изборите бяха през днешния ден. На второ място е " Продължаваме промяната " с 16,9%. След тях се подрежда Българска социалистическа партия с 11%, следвана от Движение за права и свободи с 9,3% и " Възраждане " с 8,6%. " Демократична България " събира 7,4% поддръжка, а " ИТН " - 5,8%.

6,4% от интервюираните са дали отговор, че ще гласоподават за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласоподават.



Българското общество продължава да изпитва най-високо доверие към президента Румен Радев (48%), недоверието против него възлиза на 33%. На второ място е някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев с 28% доверие и 72% съмнение. Трети е водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов с 22% довери и 65% съмнение.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% съмнение. Премиерът Кирил Петков е със 17% доверие и 68% съмнение. Председателят на " ИТН " Слави Трифонов също има 17% доверие, само че 63% съмнение. Вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е с 16% доверие и 70% съмнение. Лидерът на " Демократична България " Христо Иванов е с 11% доверие и 67% съмнение. Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадъйъ има 10% доверие и най-голям % на съмнение – 81%

България и войната в Украйна

70% от интервюираните лица считат, че прекъсването на доставките на съветски газ е извънредно незаслужено, до момента в който 18% не считат по този начин, а 13% са дали отговор „ не мога да дефинира “.

36% от интервюираните лица са декларирали, че са за неутрална позиция на България във войната и че поддържат позициите на Русия, до момента в който 43% не поддържат, а 21% не могат да преценяват. 59% от запитаните считат, че България не може да подсигурява национална сигурност и териториална целокупност отвън НАТО, 24% не считат по този начин, а 17% не могат да дефинират.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР