От вторник сутрин “Левски отвори нова страница в своята история.

...
От вторник сутрин “Левски отвори нова страница в своята история.
Коментари Харесай

Славиша Стоянович – Писателят

От вторник заран “Левски ” отвори нова страница в своята история. След несполучливата спекулация с Делио Роси, “сините ” още веднъж заложиха на чужденец за треньор. Но този път той е артикул на Балканската школа. Става въпрос за Славиша Стоянович, който бе показан публично на “Герена ”. 48-годишният експерт е първият словенец отпред на столичния гранд. В татковина си той е считан за един от най-успешните на своя пост. Има шампионски трофеи с “Домжале ” и сръбския “Цървена звезда ”. Притежава и стабилен опит зад граница. Паралелно с треньорската му кариера обаче, Стоянович развива и радикално друг талант…

Феновете на “Левски ” сигурно желаят да не помнят последната една година. Под управлението на Роси отборът игра несъвършен футбол, а такива бяха и резултатите. В същото време част от играчите оповестиха, че методите на италианеца са остарели. В Словения обаче мнението за Стоянович е радикално противоположно. Той е определян за един от модерните експерти. Обича да се развива, да учи нови неща и даже изнася лекции на свои сътрудници и студенти. Залага на ефикасния футбол – добра игра както в нападателен, по този начин и в отбранителен проект. Слабост са му статичните положения. Изучава ги деликатно и умее да трансформира тази част от играта в прикрито оръжие, без значение дали става въпрос за ъглови удари или фаулове.

Треньорската му кариера стартира отпред на “Слован ” (Люблана), само че първите му по-успешни стъпки са в “Домжале ”. Именно там е и най-продължителният му престой. Славе, както го назовават в родината му, поема тима във втория ешелон, с цел да си тръгне шест години по-късно с две трофеи зад тила си (първи и единствени за клуба) и една суперкупа на Словения. Освен това под негово управление “Домжале ” играе за пръв път в евротурнирите. Дори съумява да победи “Щутгарт ” с 1:0, само че дуелът в Германия е изгубен с 0:2.

Следва сезон в “Целие ”, където също реализира положителни резултати, финиширайки в топ 4. Впоследствие е помощник на легендата Срецко Катанец в Обединените Арабски Емирства, преди да поеме Словения през 2011 година. Лично Александър Чеферин, актуалният президент на УЕФА и тогавашен началник на локалната федерация, го избира. Но всичко е против него през цялото време. Специалистът би трябвало да размени Матиас Кек – повсеместен любим в страната, извел отбора до първа победа на огромен конгрес – 1:0 над Алжир на Мондиал 2010. Треньорската рокада е призната отрицателно от локалните публицисти, а също и от почитателите. За зла орис и стартът на Стоянович не е сполучлив – загуби от Швейцария и Норвегия в международните квалификации. Раздялата идва като логически процес. Но пък точно под негово управление Ян Облак, актуалният вратар на “Атлетико ” (Мадрид), прави дебют под рамката на Словения. А това не е индивидуален случай. Стоянович обича да работи с млади играчи, а една от мощните му страни е връзката с тях.

В “Цървена звезда ” дава път на Марко Груич. По това време 17-годишният гений тренира със своите връстници, само че наставникът взема решение, че към този момент е подготвен за мъжкия футбол. През 2016 година сръбският гранд продаде халфа на “Ливърпул ” за близо 6 млн. евро. В западната ни съседка Стоянович съумява да направи невъзможното. “Звездашите ” прекъсват шестгодишната надмощие на “Партизан ” и то в миг на невиждана рецесия. Отборът има финансови проблеми, а заплатите се бавят с месеци. След края на сполучливата акция, включваща 15 следващи победи, приказката за “Звезда ” завършва. Словенецът си потегля, защото клубът не може да гони високите цели, които той търси. За това приказва и раздялата с огромна част от главните футболисти. Следва несполучлив престой в белгийския “Лиерс ”, където резултатите са незадоволителни преди да поеме към Китай. Последният му клуб пък е ФК “Рига ”. Контрактът на Стоянович обаче е кратковременен, а заплатата алегорична. След края на сезона двете страни сядат на нови договаряния, само че до съглашение не се стига, защото Славе към този момент упорства за по-високо заплащане.

И до момента в който чака нови оферти, експертът знае по какъв начин да запълва свободното си време. Пише и разгласява две книги на философска тема, а наскоро издаде и музикален албум. Автор е на текстовете на 10 песни, изпълнени от някои от най-хубавите рок музиканти в Словения. Сега обаче Стоянович още веднъж е на футболна тема, а “Левски ” се нуждае и от малко “рок ” в играта си. Остава единствено Славиша да откри правилните ноти, които убягват на “сините ” към този момент толкоз дълго време…

Учил се е от Франк Рийкард

Опитният Славиша Стоянович се е учил персонално от Франк Рийкард по времето, когато холандецът бе отпред на “Барселона ”. Новият треньор на “Левски ” е карал стаж на “Камп Ноу ” преди повече от 10 години. Там той попива опит от един от своите идоли. И до ден сегашен не крие, че харесва стила на работа на Рийкард, който обаче е без тим от 2013-та, когато бе селекционер на Саудитска Арабия.

За него

Отборите му нападат и вкарват

Със извоюваната купа с “Цървена звезда ” съумя да прекъсне хегемонията на “Партизан ” от шест шампионски сезона. Феновете в Сърбия още го помнят. При него отборът играеше прекрасен футбол и справедливо стана първи. Отборите на Стоянович са офанзивни. Създават много положения за гол, най-вероятно ще желае от “Левски ” да работи по същия метод. Със сигурност ще му би трябвало време, с цел да се запознае с играчите. Той е потвърден експерт, знае какво е да е отпред на гранд на Балканите.

Миодраг Пантелич, някогашен състезател на “Левски ”


Тепърва ще пристигна неговото време

Славиша Стоянович е млад треньор. Времето му занапред ще пристигна и ще се приказва за него. Желая му триумф в България. Има качествата да води най-големите грандове на Балканите. Вече има опит с “Цървена звезда ”. Няма да чуете да приказва за сантиментален футбол, тъй като е последовател на ефикасния. Иска еднообразно добре тимът му да играе в двете етапи. Има правила и ги отстоява пред шефовете. Уважаван експерт е. На три пъти към този момент се размина с “Олимпия ” (Любляна), само че знам, че един ден ще води този тим. Преди години бе близо и до “Марибор ”, само че договарянията не се получиха.

Марко Миклавиц, словенски публицист


Желая му шанс

Мога да пожелая само шанс на Славиша Стоянович в “Левски ”. Дано да успее в България. Не зная доста за него, тъй като до момента в който беше в Сърбия, аз работих отвън страната. Не ми се приказва по тематиката, тъй като медиите ме свързват непрекъснато,че ще ставам треньор на “Левски ”, а след това и на ЦСКА.

Любко Петрович, някогашен треньор на “Левски ”и “Цървена звезда ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР