От вторник насам трите най-големи публични компании, свързани със социални

...
От вторник насам трите най-големи публични компании, свързани със социални
Коментари Харесай

Достигнахме ли момента на върхова социализация”?

От вторник насам трите най-големи обществени компании, свързани със обществени медии, изнесоха финансовите си отчети за последното тримесечие, като и трите оповестиха за забавяна на растежа и отлив на консуматори в главните си платформи.

За второто тримесечие, Snap регистрира спад в броя на дейните ежедневни консуматори по отношение на предходното. Фейсбук разгласи спад на месечните консуматори в границите на европейския пазар, до момента в който тези в Северна Америка остават константа. Twitter също означи отлив на интерес.

Според редица специалисти тази неочаквана смяна в държанието на потребителите може да значи, че пазарът е достигнал до точката на “върхова социализация” - равнище, при което обществените медии са достигнали оптималния си напредък и няма опция за в допълнение развиване. Фейсбук и Twitter обаче показаха като причина за спада новия Регламент за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз (GDPR), до момента в който Snap упрекна неотдавнашния редизайн на Snapchat, който провокира вълна от рецензии от страна на известни персони и милиони консуматори. (Snap в последна сметка се отхвърли от разкритикувания редизай.)

Разбира се, съществуват и разрастващи се пазари, които би трябвало да бъдат взети поради. Китай блокира милиарди консуматори на мобилни данни от Фейсбук и други известни уеб сайтове в продължение на години. Най-голямата обществена мрежа обаче не се е отказала от навлизането на китайския пазар. Едновременно с това, сега компанията преработва приложенията си, с цел да насити големи неадресирани пазари като Индия, Нигерия и Индонезия.

Забавящият се напредък в Северна Америка може също по този начин да е признак, че Фейсбук, със своя набор от обществени приложения, е изпълнила до краен лимит своето пространството. Гигантът от Силициевата котловина разгласи през юли, че 2,5 милиарда души употребяват техните приложения месечно.

Представянето на Instagram към момента е положително. Въпреки че Фейсбук не споделя съответните финансови параметри за приложението за шерване на фотоси, компанията разгласи през юни, че е достигнала 1 милиард дейни профила на месечна база. (Става дума за профили, а не за консуматори, защото един консуматор може да има няколко профила.)

Приложението WhatsApp, което стана известно поради сигурността на връзката, обезпечена от система за криптиране на известията, също е основно за Фейсбук. Главният изпълнителен шеф на компанията Марк Зукърбърг съобщи през януати, че за четвъртото тримесечие на предходната година WhatsApp е минало границата от 1,5 милиарда месечни консуматори.

Оттогава от компанията не са давали обновени данни за представянето на WhatsApp, само че оперативният шеф Шерил Сандберг разяснява, че единствено функционалността Status притегля в платформата 450 милиона консуматори всеки ден, като надминава даже първообразът си - Instagram Stories.

Като цяло обаче би трябвало да кажем, че Фейсбук продължава да следва възходяща траектория.

 Месечни консуматори на Фейсбук в милиони

Ето и броя на ежедневните дейни консуматори на главното приложение Фейсбук. Както можете да видите, разстежа от четвърт до четвърт не е огромен, само че като цяло е непрекъснат. Фейсбук неведнъж съобщи, че възнамерява да вкара контролни механизми в сходство с условията на GDPR в международен мащаб, което би могло да повлияе на американските консуматори по същия метод, както се случва сега с европейските.

 Дневни консуматори на Фейсбук в милиони



Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР