От вторник до събота тази седмица спечелилата изборите "Продължаваме промяната"

...
От вторник до събота тази седмица спечелилата изборите "Продължаваме промяната"
Коментари Харесай

Всичко пред камерите. Как започват преговорите за правителство

От вторник до събота тази седмица спечелилата изборите "Продължаваме смяната " стартира серия от полемики по основни политики за разработване на съдружно съглашение. Това оповестиха в понеделник от пресцентъра на обединението.

Свикването на договарянията стана тъкмо ден след президентските избори. Такъв процес беше предстоящ, защото предходната седмица Кирил Петков и Асен Василев, които подкрепяха Румен Радев, разясниха, че ще изчакат резултатите от балотажа и тогава ще продължат смяната.

Според преварително декларирания правилник във всяка от полемиките по другите тематики са поканени да вземат участие по трима специалисти от Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " (ИТН) и "Демократична България " (ДБ).

В тях ще бъдат разисквани главните проблеми на съответния бранш, предложенията и ограниченията, които се плануват съгласно стратегиите на другите партии. Във всяко от разискванията ще взе участие по един от водачите на “Продължаваме смяната ” - Кирил Петков или Асен Василев.
Прозрачност в първия стадий на диалозите
Срещите ще бъдат извършени като паралелни полемики и ще бъдат излъчени онлайн в страницата на "Продължаваме смяната " във Фейсбук и YouTube. Медиите ще могат да наблюдават полемиките онлайн. Изявления за публицисти не са планувани. От “Продължаваме смяната ” прецизираха пред Свободна Европа, че едвам след привършване на първия цикъл диалози се чакат политически мнения от тяхна страна.

От пресцентъра на партията не споделиха обаче по какъв начин ще продължат диалозите. Ясно е, че в началото ще се разисква “голямата картина ” във всеки бранш. “През тази седмица ще се разпознават разбирателствата и проблемите - това ще може да се следи онлайн. Впоследствие ще се вземе решение по какъв начин ще продължим ”, обясниха от пресцентъра на Политическа партия.
Прозрачността е значима за цялостния развой на ръководство, не толкоз за самото сглобяване на коалициятаДаниел Смилов
Според политолога Даниел Смилов не трябва да се развива фетишизъм към прозрачността. “Тя [прозрачността] е значима за цялостния развой на ръководство, не толкоз за самото сглобяване на обединението ”, сподели той пред Свободна Европа.

По думите му не може всичко да бъде онлайн. Той счита, че по този метод страните ще скрият част от причините си и ще търсят в допълнение договаряне. “Има риск поради тази бистрота нещо да бъде замълчано в този момент, да остане неизяснено и да се првърне в проблем по-късно ”, разяснява Смилов.
Темите
Според авансово разяснения правилник в петте дни сред вторник и събота, ще бъдат разисквани в груби рамки 18 бранша .

Разговорите ще стартират във вторник в 10 ч. в два ресора: стопанска система и енергетика. На икономическия панел ще участва Кирил Петков, а на енергийния - Асен Василев.

Във вторник следобяд ще бъдат разисквани други две тематики: превоз и правораздаване.

В дните по-късно екипите на четирите партии поредно ще беседват за: опазване на здравето, земеделие, обучение, електронно държавно управление, вътрешна сигурност, екология, районно развиване, просвета, труд и обществени грижи, туризъм, национална сигурност, спорт. За последния ден (събота) са оставени финансите и интернационалните връзки.
Форматът
От “Продължаваме смяната ”, които иницират рзговорите, прецизират, че на договарянията са поканени Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ".

Веднага след успеха на парламентарните избори Петков и Василев споделиха, че няма да поканят в диалозите единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи. Седмата партия в Народното събрание – "Възраждане " на Костадин Костадинов – се от договарянията, поставяйки авансово изискване за анулация на зелените документи.

Според първичния проект през тази седмица обединенията, които са с упоритостта да сформират бъдещия кабинет, възнамеряват да отделят и да “затворят ” безспорните тематики.

Спорните ще се обсъжат през идната седмица, когато се чака и президентът Румен Радев да свика Народното събрание.
Какво споделят другите
Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия утвърди в понеделник специалистите си за 18-те групи. Председателят на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова посочи, че задачата е цялостен мандат на бъдещия кабинет: "От първите ни диалози до последния сме възнамерявали четиригодишен мандат и по този начин сме си залагали политиките и целите ”.

Борислав Сандов (Зелено движение) сподели в понеделник, че Демократична България може да поддържа държавно управление на Политическа партия в това число и без да взе участие в него.

Миналата седмица водачът на “Има подобен народ ” Слави Трифонов написа, че ще направи всичко, което зависи от него, с цел да се сътвори кабинет на Политическа партия.

И четирите обединения, които ще вземат участие в договарянията, настояват, че към този момент не са обсъждани имена на министри. Персоналните назначения ще бъдат обсъждани, и то под формата на “екипи ” откакто се реализира единодушие по програмата на бъдещето държавно управление. След това ще бъде подписано съдружно съглашение.
Конфликтните тематики
Веднага след парламентарните избори от "Продължаваме смяната ” се оповестиха за детайлно съглашение в немски жанр. За да бъде написано всичко съответно и в периоди обаче е нужно партиите да са постигнали единодушие между тях до най-големи елементи.

Макар че на пръв взор всички участници в договарянията наподобяват решени в границите на 47-ия парламент да бъде формирано държавно управление, в предизборните стратегии на партиите има подводни камъни, които на този стадий не е ясно по какъв начин ще бъдат преодолени.

Според политолога Даниел Смилов е далновидно “трудните тематики ” да бъдат оставени за края на договарянията. “Преди да стигнат до компликациите, има доста неща, които могат да уточнят ”, твърди той.
Влизаме в тези договаряния без условияВиктория Василева
“Влизаме в тези договаряния без условия ”, сподели пред Свободна Европа Виктория Василева от “Има подобен народ ”.

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов сподели, че обединението отива на договаряния с “конструктивно въодушевление и предпочитание да се създаде една амбициозна стратегия, която в действителност да трансформира страната и да реши рецесиите ”. По думите му от тази позиция няма да се вършат никакви предварителни анонси.

Със или без предварителни анонси обаче е ясно, че авансово заложен спор е една от предизборните тези на “Демократична България ”. Става въпрос за настояването на обединението за лустрация . Ограничаването на достъпа до властови запас на хора с принадлежност към репресивния уред на някогашната комунистическа партия е тематика, която ще обостри връзките с Българска социалистическа партия. Левицата, която обичайно няма нищо срещу сътрудниците на Държавна сигурност, сигурно ще се разгласи за следващ път против такава концепция, както го е правила до момента.

Друга тематика, която ще бъде тежка в преговорните формати, е желанието на Българска социалистическа партия за градеж на АЕЦ “Белене ” . Срещу централата се чака да се разгласят както от “Продължаваме смяната ”, по този начин и от Демократична България.

Идеята на “Продължаваме смяната ” да не бъде променяна данъчната политика в страната, към която се придържат и от Демократична България, пък ще се трансформира в проблем за Българска социалистическа партия. Едно от главните предизборни послания на социалистите към този момент в три акции беше въвеждането на прогресивно подоходно облагане.

Във външната политика също се чака да има напрежение по тематиката за Северна Македония . Българска социалистическа партия досега е демонстрирала консервативното си отношение към междудържавните договаряния, до момента в който “Продължаваме смяната ” е за по-прагматичен метод. А от думите на Кирил Петков пред македонски медии стана ясно, че обединението му би желала да наложи своето виждане.

Макар че на пръв взор сред Демократична България и "Продължаваме смяната " няма особени разминавания, двете обединения може да се сблъскът по тематика, която настояват, че е централна за тях - правосъдната промяна.

Макар и Политическа партия, и Демократична България да настояват, че правосъдната промяна е пред скоба, те имат две основни разлики в този бранш. Кирил Петков и Асен Василев считат, че България няма потребност въобще от основен прокурор , до момента в който Демократична България са консервативни в това отношение. Според тяхната стратегия фигурата на основния прокурор би трябвало да продължи да съществува, само че със мощно лимитирани пълномощия.

“Демократична България ” се афишира и за понижаване на функционалностите на антикорупционната комисия КПКОНПИ , ръководена сега от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. “Продължаваме смяната ” желаят промяна на органа, само че в нея се включва разширение на пълномощията му. И двете обединения желаят промяната на Цацаров.

Според политолога Даниел Смилов в договарянията не трябва да се подчертава на раздялите. “По-мъдрият метод е да се подчертава върху енергийната рецесия, да се мисли за ускорена имунизация и излизане от рецесията с COVID-19, в сравнение с незабавно да се задълбае в разлики ”, счита той.

Дали това ще се случи или не, ще покажт дните сред вторник и събота.

Полина Паунова е политически публицист в Свободна Европа. Тя е създател на седмичния подкаст „ Превод в ефир “ и рубриката „ Говори Полина “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР