От втори път премиерът Бойко Борисов се яви в Народното

...
От втори път премиерът Бойко Борисов се яви в Народното
Коментари Харесай

Борисов: Имаме 60 000 теста за коронавирус

От повторно министър председателят Бойко Борисов се яви в Народното събрание, с цел да регистрира какво е свършило държавното управление досега във въведеното изключително състояние в страната от 13 март, само че в общи линии описа известни към този момент на обществото обстоятелства. Пред депутатите той разгласи, че в страната има 60 000 теста за проучване на популацията от ковид, а по-късно на изпроводяк разгласи пред публицисти, че " сега юристите работят по закон, с който да се отстрани изключителното състояние, само че ограниченията със заповеди на здравния министър да останат законни ". Не посочи обаче по кое време действително ще отпадне изключителното състояние.

Иначе дебатът в пленарна зала главно беше сред Борисов и представителите на Българска социалистическа партия, която внесе и предлагането за чуването му. Депутатите от ГЕРБ, както и съдружните им сътрудници от " Обединени патриоти ", демонстративно не задаваха въпроси. Управляващите считат, че чуването на Борисов е " пиар акция " на левицата, която цели да си вдигне рейтинга и да покаже, че въпреки всичко съществува. Социалистите пък отвърнаха, че държавното управление въобще няма проект за излизане от невижданата рецесия и че работи на правилото " проба-грешка ". Другата афишираща се за опозиционна мощ - Движение за права и свободи, похвали властта, че за момента се оправя добре със обстановката и че би трябвало да се мисли за по-конкретни ограничения за минимизиране на вредите от икономическата и обществената рецесия.

ПЪРВЕНСТВО

В типичния си жанр Борисов съобщи, че България е преди всичко по минимален брой болни лица в Европейски Съюз, което е знак какъв брой навременни са били ограниченията. " Започнахме да се организираме, да вършим учения, само че никой от нас не можеше да планува какъв ще е мащабът на пандемията от ковид ", уточни той. После даде и образец с реорганизацията на стопанската система ни - шивашката промишленост, която да създава защитни дрехи, маски, шлемове и други, с цел да бъдат защитени медиците, настоящи на първа линия.

Мерките ни са съобразени напълно с рекомендациите на СЗО, по тази причина и създадохме националния спешен щаб, добави министър председателят. " Мерките са ни доста точни и добре прецизирани. На процедура имаме най-либералните ограничения в страната - нито строителството, нито магазините, нито придвижването, са спирани, счита той. По думите му това, което държавното управление е подхванало по време на изключителното състояние, " няма аналог в другите страни ".

По отношение на прословутата мярка " 60 на 40 " Борисов регистрира, че откогато тя работи приблизително да ден има понижение на записаните в бюрата за безработица с 400 души, а за две седмици - от 7 хиляди души, записали се дневно, в този момент се записват по 2 хиляди души.

В отговор на депутата от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев дали властта има стопански проект за излизане от рецесията, Борисов разгласи, че има доста браншове, които работят - селското стопанство, строителството, IT секторът и прочие Между 7 000 и 10 000 служащи резервират работните си места. Големият проблем ще е туризмът тази година, призна министър председателят. " Целта е оптимално бързо да отива парата при тези, които се нуждаят. Много по-богати страни от нас дават обещание, приказват, само че доста малко са приложили ограниченията по отношение на компаниите... ", добави той. " Искате изваждаме и раздаваме парите. Можете да оферирате всичко за всички, едновременно ", обърна се той към левицата, като разгласи, че " малко й завижда ", тъй като са в съпротива.

Нигяр Джафер от Движение за права и свободи пък съобщи, че преодоляването на сходна рецесия ще е нескончаем развой. Затова строга система от тестване може да насочи към положителни противоепидемични ограничения, уточни тя. България е на едно от последните места по тестване за ковид, разгласи Джафер, която по специалност е доктор. Готова ли е страната да обезпечи финансово и логистично всеобщото тестване на популацията, попита депутатът.

" Към момента имаме 60 000 теста ", отговори Борисов. В Гърция има над 200 умряли, макар всеобщото тестване, даде образец той. Според него получим ли от Европейски Съюз 1 млн. теста, които чакаме към този момент втори месец, страната въобще не би се поколебала да започва всеобщо проучване на българите.

По думите на Борисов все още към момента не е теглен заем и за следващ път повтори, че 10-те милиарда лева, които бяха гласувани от Народно събрание, са, с цел да не изпаднем във финансов колапс. " Ако някъде имаше проект, който да подсигурява икономическото развиване, щяхме да го препишем ", уточни той.

БЕЗ ПЛАН

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че новината от днешното чуване е, че държавното управление " няма проект за излизане от рецесията и абдикирахте страната ". " Действате на парче и въз основата на това произвеждате безредни решения ", добави Нинова. Етикетът на вашето държание е заеми за всички - бизнес и жители, счита тя. И се обърна към Борисов с думите " Дотук работихте по метода проба-грешка " и разгласи, че в случай че ръководещите нямат проект за излизане от рецесията, Българска социалистическа партия ще им предложи.

Сред предложенията на соцпартията са възобновяване на стопанската система посредством помощ за произвеждане и незабавни промени. Нинова посъветва Борисов да разучи какво е направила Япония след Втората международна война - целево кредитиране на най-хубавите браншове. Тя разгласи още, че с цел да се усили потреблението, би трябвало да се усилят приходите. Българска социалистическа партия упорства и за промяна в опазването на здравето.

Корнелия Нинова разгласи, че една вечер към 22 часа Борисов я е поканил да се включи в работата на щаба, само че по думите й това не е обикновено. Тя сподели, че мястото е Народното събрание. Накрая заключи, че изказването на Бойко Борисов звучало по този начин: " Аз в този момент да спася себе си и държавното управление, пък след това се оправяйте ".

ИЗЦЕПКИ

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки разгласи от трибуната, че поради персонални упоритости Българска социалистическа партия се опитвала да трансформира Народното събрание в представление и си играят на партизани. " Народно събрание става пленник на вътрешно-партийни борби на Българска социалистическа партия, добави той. И се обърна към Борисов с думите за какво " мощен човек като него - физически и душевен, угажда на прищевките на един политически водач - Корнелия Нинова ". Марешки се зарече, че повече групата му няма да взе участие в сходен парламентарен фарс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР