От всички видове транспорт, самолетите са статистически най-безопасният начин за

...
От всички видове транспорт, самолетите са статистически най-безопасният начин за
Коментари Харесай

Едва ли искате да припарите до тези 10 летища - те са най-страшните

От всички типове превоз, самолетите са статистически най-безопасният метод за пътешестване. Според изследване, извършено от 2000 до 2009 година от Ян Севидж, професор по стопанска система в Северозападния университет, самолетът е предизвикал минимален брой смъртни случаи за пасажерите на един милиард благи (0.07%), до момента в който мотоциклетите са предизвикали най-вече (213).

Все отново не ви укоряваме, в случай че се страхувате да летите. Докато турбуленцията и клаустрофобията са двете съществени аргументи, заради които пътуващите се усещат неспокойни в самолетите, кацането най-често кара хората да изтръпват.

Разбира се, то може да буди тревога заради редица аргументи - от лимитирана видимост и дребни въздушни трасета до навигация през най-високата планинска верига в света.

Architectural Digest ни демонстрира 10 от най-ужасните летища – от такива с писта, която безусловно е песъчлив плаж в Обединеното кралство, до друга, която е в подножието на връх Еверест в Хималаите.

Международно летище Кристиано Роналдо, Санта Круз, Португалия



Международното летище Кристиано Роналдо Мадейра (известно още като летище Мадейра) стана водещо заглавие по-рано тази година, когато на гала по преименуването на летището се появи скулптура на футболната звезда, която не наподобява на него.

Близостта на летището до Атлантическия океан безусловно може да ви свие стомаха, тъй като имате възприятието, че самолетът ще се приземи във водата.

Летище Тензинг-Хилари, Чаурикхарка, Непал



Много хора, които желаят да покорят могъщия връх Еверест, евентуално ще би трябвало да летят до летище Тензинг-Хилари в Непал. Ако не сте сигурни по какъв начин ще се справите с рисковете от нанагорнище на най-високата планина в света, кацането на 500 метра в планинската верига ще тества нервите ви.

Международно летище " Принцеса Джулиана ", залив Симпсън, Синт Маартен



За някои плажуващи на карибския остров Сент Мартен, самолетите ще наподобява като на ръка разстояние, тъй като пистата се намира напълно близо. До момента няма данни за огромни произшествия на летището.

Летище ЛаГуардия, Ню Йорк



Относително непроменено, откогато се открива за първи път през 1964 година, летище LaGuardia в Ню Йорк е измежду най-натоварените в Америка (20-о съгласно скорошно изследване на Федералната авиационна администрация).

С към 30 милиона пасажери, които пътуват през него през 2016 година, доста водачи са се справили с компликациите при кацане в LaGuardia: препълнено въздушно пространство, мощен вятър от близкия океан и къси писти с дължина 2000 метра (модерните писти в този момент варират сред 3 и 4 км).

Международно летище Тонконтин, Тегусигалпа, Хондурас



Построено през 20-те години на 20-и век, Тонконтин се счита за едно от най-опасните летища в света заради късите си писти и непосредствената непосредственост до планински терен. През 2008 година Airbus 320 се разруши, откакто излезе от пистата след кацане.

Летище Куршевел, Сен-Бон-Тантентайз, Франция



Идеята да посетите очарователния френски ски курорт Куршевел звучи съвършено, до момента в който не осъзнаете, че би трябвало да кацнете на локалното летище. С писта с дължина от 525 метра, която приключва с ужасяваща отвесна бездна, сърцето ви сигурно ще прескочи някой удар.

Летище Бара, Шотландия



Пътниците, доближаващи летище Barra в Шотландия, няма да видят обичайната писта. Това се дължи на обстоятелството, че самолетите се приземяват по тясна линия плаж. През нощта от време на време водачите се ориентират по фаровете на колите.

Международно летище Гибралтар, Гибралтар



Разположено на към 1500 метра от известната канара, която носи същото име, интернационалното летище Гибралтар има действителна улица - Уинстън Чърчил Авеню, която минава право през пистата за кацане (бариери се спускат и подвигат, когато самолетът се приземява или излита).

Летище Juancho E. Yrausquin Airport, Саба



Разположено на брега на дребния холандски остров Саба на Карибите, на това летище не се позволяват самолети с реактивни мотори заради размера му. Все отново самолетите могат да употребяват пистата, само че водачите би трябвало да са доста деликатни, с цел да не се озоват в океана.

Летище Паро, Бутан



Не единствено полетите до летище Паро са лимитирани на дневна светлина, само че единствено осем водачи в света са квалифицирани да кацнат там. За да може безвредно да се кацне на 2 км дълга лента, самолетът се намира в непосредствена непосредственост до няколко къщи.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР