От всички сетива, с които обичаме да се забавляваме, ароматите

...
От всички сетива, с които обичаме да се забавляваме, ароматите
Коментари Харесай

По време на сън някои аромати драматично повишават мозъчните функции

От всички сетива, с които обичаме да се забавляваме, ароматите постоянно са подценявани – само че верните ухания може да се окажат тъкмо това, от което мозъкът ви се нуждае, с цел да продължи да работи и в преклонна възраст.

Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн са разкрили безапелационни доказателства, че обогатяването на въздуха с аромати усъвършенства когнитивните качества, като укрепва сериозната връзка сред неврологичните области, свързани с паметта и вземането на решения.

Според извършения от тях опит, в който са взели участие 43 мъже и дами на възраст от 60 до 85 години, когнитивният крах и положения като деменцията могат да бъдат забавени посредством нормално разпространяване на разнообразни парфюми в спалнята преди лягане всяка вечер.

Поддържането на остарялото сиво вещество в положително положение с напредването на възрастта е от жизненоважно значение за поддържане на положителното когнитивно здраве. Това напълно не значи всеки един ден да решаваме кръстословици – това значи да обогатяваме своята околна среда с разнообразни типове гледки и звуци, които мозъкът да възприема.

Доказано е, че обогатяването на околната среда с миризми подтиква невропластичността при животните, изключително при проби, включващи животни с сходни на човешките признаци на неврологични разстройства.

Не е напълно пресилено да се счита, че хората също биха могли да извлекат изгода от прекарването на комплициран „ ароматичен пейзаж “. От физиологична позиция способността ни да разпознаваме уханията се утежнява преди когнитивните ни качества да стартират да понижават.

Загубата на това чувство се свързва и със загубата на мозъчни кафези, което подсказва за мощната връзка сред обонянието, миризмата и неврологичните функционалности.

„ Обонянието има специфичната привилегия да бъде директно обвързвано с веригите на паметта на мозъка “, съобщи водещия академик на шроекта невробиологът Майкъл Яса,

Ароматните масла могат да подкрепят работата на мозъка посредством обогатяване на средата с разнообразни ухания

„ Всички останали сетива минават на първо време през таламуса. Всеки е изпитвал какъв брой мощни са ароматите, които провокират мемоари, даже от доста от дълго време. Въпреки това, за разлика от измененията в зрението, които лекуваме с очила, и слухови апарати за увреждане на слуха, за загубата на обонянието до момента не е имало сходна опция “.

За да открият дали когнитивният крах може да бъде избавен с този тип сетивна стимулация, Яса и сътрудниците му предоставиха на 20 от участниците в проучването подбор от натурални масла, съдържащи аромати на роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандула.

На останалите от групата е възложен „ подправен “ артикул, който съдържа следи от ароматизатор. Всички участници е трябвало да употребяват едно от маслата благодарение на дифузьор, с цел да парфюмират дома си в продължение на два часа всяка вечер в продължение на шест месеца, като трансформират менюто си от аромати.

След това е употребен набор от невропсихологични проби, с цел да се сравнят паметта, вербалното образование, планирането и уменията за превключване на вниманието на доброволците преди и след шестмесечното тестване.

Изненадващо е, че има ясна 226-процентна разлика сред отговорите, дадени от тези, които са били изложени на разнообразни аромати, и лицата от контролната група. Сканирането на мозъците им също по този начин разкрива забележителна смяна в анатомията, свързваща областите на мозъка, които са от решаващо значение за паметта и мисленето в границите на тестовата група.

Независимо от възрастта или положението на мозъка, да дадете на носа си някакво занятие, когато светлините угаснат и настъпи тишина, напълно не е противен метод за практикуване и требиране на мозъка през нощта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР