От всички функции на мозъка с голяма сигурност може да

...
От всички функции на мозъка с голяма сигурност може да
Коментари Харесай

Какво прави мозъкът по време на безсъзнание?

От всички функционалности на мозъка с огромна сигурност може да се одобри, че способността му да генерира схващане е най-зле разбрана и най-мистериозна. В опит да надникнат зад завесата, група учени от центъра за съзнанието на университета в Мичиган са направили серия от наблюдения на държанието на мозъка по време на безсъзнание.

Един от методите е да се сравнят съзнателните положения на мозъка с тези на безсъзнание, като да вземем за пример по време на анестезия преди хирургична интервенция. Според анестезиолога Джордж Машур анестезията не изключва мозъка напълно, явно, а единствено изолира избрани процеси в избрани области.
Машур дружно с няколко сътрудници са решили да следят какво тъкмо се случва с мозъка по време на безсъзнание и по време на промяната на безсъзнателните положение със съзнателни. При едно от проучванията екипът е следил потокът на кръвта в избрани невронни области, като са употребявали ядрено- магнитен резонанс.

Били са следени 23 пациента, които са били или упоени, или са били в цялостна упойка или са били във вегетативно положение.

Оказало се, че някои области се свързват по-активно със самите себе си, в сравнение с с другите. При друго проучване екипът е тествал по какъв начин тази информация се интегрира в мозъка. Те са открили, че “По време на безсъзнание, нарушената съгласуваност в мозъка и увеличената модулност основават среда, която е неподходяща за ефикасен трансфер на информация, какъвто е нужен при съзнанието”, изяснява Машур.
Източник: Science Alert
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР