От всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази

...
От всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази
Коментари Харесай

Вълчев: За първи път в училищата има повече деца от семейства с по-ниско образование на родителите

От всички бюджетни стратегии с най-висока социална възвръщаемост е тази за предучилищното обучение. Въвеждането на наложителна подготовка на 4 години няма да коства доста. Финансираме огромна част от това образование – 14 млн. лв., само че увеличеният обсег от 78% деца до над 90% деца ще коства към 25-30 млн. лв. на годишна база “. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от БНР.

По мотив освобождението от таксите за предучилищна възраст той акцентира, че всяка една система има взаимност.

" Все още нямаме решение какъв брой тъкмо ще бъдат средствата, само че те ще се добавят със средствата от държавния бюджет и от средствата от европейския обществен фонд “.

Министър Вълчев сподели, че в границите на програмата за интеграция на ромските деца през последните три години са записани близо 40 000 деца, огромна част от тях в системата на предучилищното обучение:

„ Основният проблем е културен – отношението към образованието. Трябва да продължим с интензивността по механизма и е по-важно да ги накараме да вървят всекидневно, тъй като самото записване е еднократният и по-лесният акт. Имаме и проблем с мотивацията за учене, само че това е при всички деца “, сподели още той.

Красимир Вълчев сподели, че за първи път в системата на образованието има повече деца от фамилии с по-ниско обучение на родителите:

„ Това се дължи на демографското възпроизводство. Трябва с повече старания на всеки един преподавател да приобщим децата “.

Образователният министър посочи, че склонността за включване в педагогическата специалност се усилва:

„ Имаме тройно-четворно предизвикателство за идващите 10 години. Една страна би трябвало да има задоволително учители. При естествена възрастова конструкция би трябвало да се пенсионират 25%, а при нас – 45%. Трябва да обезпечим системата с положителни учители. Догодина предвиждаме трети стипендии за възпитаници с най-хубави резултати, които се включат в педагогическо обучение. Ранният достъп до обучение е функционалност на равния достъп до добър преподавател... Имаме дефицит по избрани дисциплини – предходните години беше по осведомителни технологии и по британски език, а през идващите години ще бъде по математика, по физика, по химия “.

Дисбалансът при заплащането в областта на учебното обучение и в тази на висшето Красимир Вълчев изясни, че повода е в модела на контролиране на двете системи и в равнището на отговорност:

„ В системата на учебното обучение значително са централно контролирани възнагражденията, до момента в който висшето обучение е изцяло самостоятелно. Средните заплати във висшите учебни заведения са над 1900 лв., само че разликата сред най-ниските и най-високите е приблизително 150%, до момента в който в областта на учебното обучение разликата е 40% “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
НАПИШИ КОМЕНТАР